Vaccinarea contra infectiei cu HPV, ideala din adolescenta pana la 26 de ani

Actualizat: 10 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este una dintre principalele cauze ale cancerului de col uterin, insa exista o metoda sigura si eficienta de prevenire a imbolnavirii. Este vorba despre vaccinarea contra infectiei cu HPV.

Aceasta este recomandata in special fetitelor de 12 ani, deoarece se considera ca la aceasta varsta cele mai multe dintre ele nu si-au inceput viata sexuala.

Vaccinul anti-HPV da cele mai bune rezultate atunci cand este administrat inainte de inceperea vietii sexuale, insa studii recente arata ca de la 15 ani si pana la 26 de ani este bine ca femeile sa beneficieze de acest vaccin, intrucat ele sunt mai expuse la contactarea infectiilor cu HPV, odata cu debutul vietii sexuale.

Trebuie stiu faptul ca ca vaccinul nu poate trata nici infectia cu Human Papilloma Virus, nici cancerul de col uterin. Astfel, imunizarea este eficienta doar atunci cand infectia nu exista in organism. Pentru femeile care si-au inceput viata sexuala, analizele medicale recomandate de medicul ginecolog pot arata daca exista sau nu o infectie.

Asadar, este indicat ca adolescentele si femeile cu varste de pana la 26 de ani sa se imunizeze impotriva HPV. In ciuda anumitor polemici, studiile nu au aratat ca vaccinul HPV ar avea un impact negativ asupra starii de sanatate a femeilor imunizate.

"Sunt de parere ca imunizarea femeilor pana la 26 de ani impotriva infectiei cu HPV este un mare pas inainte. De fiecare data cand isi fac testul Papanicolau se tem de rezultatul pe care il vor obtine. Cred ca toate femeile se ingrijoreaza atunci cand asteapta rezultatele testului, insa de acum inainte pot fi mai linistite, daca isi fac vaccinul", a declarat Dr. Monika Naus, medic specialist la Centre For Disease Control din provincia Columbia Britanica, din Canada.

De altfel, in aceasta regiune vaccinul impotriva infectiei HPV a devenit obligatoriu si gratuit si pentru femeile de 26 de ani, tocmai din dorinta de scadea rata de imbolnavire de cancer cervical.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP Vaccinuri necesare pentru adulti Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala Ce vaccinuri sunt necesare adultilor Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Cancer Abordarea discutiei despre sex cu adolescentii Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Aspecte ale identitatii si anxietatii in adolescenta Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti Pericolele lipsei de magneziu din organism Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente Principalele complicatii ale obezitatii Pastrarea sanatatii orale a copilului Sangerarea rectala
Cere sfatul medicului ×