Sa luam in serios gripa pentru o sanatate la 100%

Actualizat: 25 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dupa perioada pandemiei, gripa sezoniera este considerata o afectiune serioasa si este tratata cu multa atentie atat de catre pacienti, cat si de catre medici.
Informatiile care au circulat pe scara larga in lunile ce au urmat debutului pandemiei de Covid-19 ne-au facut mai atenti asupra aspectelor legate de starea noastra de sanatate.
Dr. Cezarina Matei, medic de familie, formator, fitoterapeut si homeopat ne spune cum sa ne protejam, sa prevenim sau sa tratam racelile de sezon sau gripa.

1.Cum recunoastem semnele de gripa?

Gripa, care poate fi cauzata de mai multe tulpini, este o infectie virala extrem de contagioasa si cu posibile consecinte serioase si grave, care afecteaza caile respiratorii superioare si inferioare.
Cele mai multe cazuri se rezolva fara tratament, in termen de doua saptamani. Cu toate acestea, daca sunt lasate netratate, pot aparea complicatii severe, in special in grupurile cu risc ridicat, de exemplu persoanele in varsta, persoanele cu afectiuni medicale existente, cele cu functie imuna compromisa etc.

2. Care sunt semnele si simptomele gripei si ce este diferit fata de banala raceala?

In primul rand persoana in cauza are o stare alterata si poate percepe somnolenta si dificultatea de a duce la bun sfarsit o activitate obisnuita. Apoi, pe rand, pot aparea: debut brusc de febra mare, dureri de cap si dureri musculare, tuse, nas infundat sau durere in gat.

Gripa poate fi distinsa de o raceala comuna prin severitatea simptomelor, dar si prin viteza lor de debut. Simptomele racelii sunt, in general, usoare si se dezvolta pe parcursul mai multor zile, in timp ce simptomele gripei sunt mult mai severe si se dezvolta mai rapid.

Insa, chiar daca vorbim de gripa sau raceala, exista mai multe solutii de ameliorare si tratament care pot fi folosite inca din primele zile de la debutul bolii. Vitamina C naturala sau propolis-ul sunt recunoscute pentru boost-ul pe care il dau sistemului imunitar. Daca vorbim de suplimente care si contin ingrediente 100% naturale sau care au o biodisponibilitate mare este cu atat mai bine, pentru ca organismul nostru le va accepta mai usor.

Pentru profilaxia infectiilor acute si cronice, in cazul durerilor de gat, rinofaringite, intotdeauna putem incerca produse din gama Propolis C-tare Alevia, comprimate si spray, cu extracte standardizate si uleiuri esentiale, iar tusea o putem ameliora cu siropul Atusin Alevia, cu extracte din plante ca patlagina, trei-frati-patati si lumanarica ce ajuta la revenirea functionarii normale a cailor respiratorii superioare.

3. Ce este de facut atunci cand simtim ca “suntem prinsi” de gripa?

Este imperativ ca tratamentul adecvat sa fie initiat cat mai curand posibil, dupa aparitia primelor simptome ale gripei, aceasta perioada de la debutul bolii fiind definitorie in ceea ce priveste sansa de vindecare si de evitare a complicatiilor pulmonare.

Pentru a-i proteja pe cei apropiati este indicat sa ne izolam fizic si sa purtam masca. Bunicii nostri au intuit, fara a avea studii medicale, ca hidratarea este foarte importanta atunci cand eram raciti si ne pregateau supa sau ceai. Pentru a sustine efortul organismului de a combate gripa putem sa apelam cu incredere la lichide, fie ele alimente sau apa. O alimentatie usoara, dar bogata in nutrienti va ajuta efortul sistemului imunitar. si odihna trebuie vazuta ca un aliat pentru a nu prelungi inutil boala si pentru a vindeca fara sechele organele afectate (caile respiratorii superioare, gatul, plamanii).

Evident trebuie sa si tratam simptomele, cum ar fi starea febrila sau migrena pentru o ameliorare reala.
Dovezi clinice sugereaza totodata ca suplimentele fitoterapice, cum ar fi extractele standardizate de Salcie, Echinacea, Macese, Lemn-dulce (licviritia), dar si Beta-glucanii din ciupercile medicinale, pot scadea severitatea si durata gripei.

4. Care sunt remediile pe care va bazati la debutul unei gripe?

Sunt anumite extracte din plante care si-au dovedit eficacitatea si la care putem apela inca de la debutul gripei. Desi febra si starea gripala ne indeamna sa folosim medicamente cu efect puternic putem sa apelam cu incredere si la extractele care sustin imunitatea si care pot scurta durata bolii. Aceste remedii naturale, utilizate cu frecventa mai mare in primele 2-3 zile de gripa pot face ca sa ne revenim mai repede si sa recapatam vitalitatea mai rapid.

Medicina moderna a preluat conceptul traditional de utilizare a plantelor utile sanatatii (prelucrate empiric – ceaiuri, tincturi) si a evoluat spre o forma superioara de rafinare a acestora la calitate farmaceutica, numita “standardizare”.
Aceasta ne ofera siguranta unui preparat cu concentratii optime ale substantelor active si un efect terapeutic previzibil.

Cercetarea si dezvoltarea de formule in care se alatura mai multe extracte cu efect sinergic asigura efecte augmentate fata de preparatele traditionale.
Aleg sa recomand produse ale companiilor care respecta principiile moderne ale fitoterapiei pacientilor mei.

As mentiona doar cateva din plantele pentru ameliorarea starii gripale, care sunt in formula Gripalin Natural solubil de la Alevia: echinacea, scoarta de salcie, macese, lamaie, menta, anason, eucalipt, ultimele 4 fiind sub forma de uleiuri esentiale.
Extractul de Echinacea, si in mod special cel din specia E. PURPUREA, este cel mai studiat si utilizat datorita compozitiei complexe si superioare fata de celelalte specii ale aceleiasi plante. Este eficient in antrenarea si inducerea raspunsului sistemului imunitar in prezenta unor agenti patogeni (virusuri sau bacterii) si poate fi utilizat inca de la debutul gripei.

Gripalin NATURAL solubil poate fi dizolvat in apa calduta (max. 40 grade) avand si efect de hidratare. in Gripalin mai este prezent si extractul de scoarta de Salcie, un produs cu efect de reducere a febrei si de protectie a sistemului respirator. Extractul de maces, datorita continutului mare de Vitamina C naturala, ajuta la scaderea incidenei infeciilor respiratorii, la fluidificarea secretiilor bronsice si cresterea rezistentei sistemului imunitar. Iar uleiurile esentiale de menta, lamaie, anason si eucalipt au rolul de a elibera caile respiratorii, au efect de dezinfectarea a gatului, cavitatii bucale si a cailor respiratorii.

5. Pot aparea complicatii si la gripa care circula in acest an sau doar la Covid?

Cu siguranta. Spre exemplu, una dintre cele mai raspandite complicatii a unei gripe poate fi pneumonia. Aceasta este o infectie, potential grava, a plamanilor si are ca si manifestari tusea, dificultate de respiratie si febra, complicatii severe (pulmonare, cardiace, renale). in Europa pneumonia este o cauza principala de deces la persoanele de peste 65 de ani si are ca si consecinta spitalizarea, tratamente antiinfectioase si degradari ale starii generale de sanatate.
De aceea ar trebui ca in cazul unei gripe sa incercam sa ne crestem imunitatea. Putem folosi suplimente cu o biodisponibilitate mare care au exact acest rol.

In cazul persoanelor varstnice sau a celor care au sistemul imunitar slabit, devenind astfel vulnerabile la infectii bacteriene, putem folosi numeroase extracte care au fost validate stiintific si care pot ajuta la imbunatatirea imunitatii tocmai pentru a nu exista complicatii.
Din medicina orientala, cel mai vechi sistem terapeutic din lume, au venit in actualitatea moderna extractele de ciupreci medicinale. Acestea contin substante numite beta-glucani despre care veti auzi mult in viitorul apropiat.

Beta-glucanii reprezinta de fapt un mecanism de aparare impotriva mediului extern al ciupercilor medicinale. Desi nu pot fi produsi de catre organismul uman, ei sunt benefici pentru noi deoarece actioneaza asemenea unor “micro-vaccinuri”, generand un raspuns imunitar natural. Beta-glucanii au efect imunomodulator semnificativ si ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor care au rezistenta crescuta la antibiotic si impotriva virusurilor. Produsul IMUNIO de la Alevia este un booster de energie care vine in sprijinul organismului in perioadele dificile, prin continutul sau de Astaxanthin, Chlorella ecologica si a extractului de Ceai Verde.
In cazul in care exista insa suprainfectare bacteriana, alaturi de un tratament medicamentos, pot fi folosite si remedii care contin extracte de plante.

Eu apelez adesea la Optimicin de la Alevia care are o compozitie complexa, cu efect antibacterian, dar actioneaza bland, nu afecteaza tractul gastro-intestinal si nu irita mucoasa digestiva la administrare, dar amplifica capacitatea normala a organismului pentru de a lupta in infectiile virale sau bacteriene.

Ingredientele OPTIMICIN controleaza procesul inflamator si raspunsul imun prin mecanisme complementare. Vitaminele si mineralele sustin sistemul imunitar iar extractele standardizate de propolis, busuioc, usturoi si cimbru actioneaza eficient impotriva bacteriilor, fara a crea rezistenta sau a afecta flora saprofita (buna) din intestin, iar beta-glucanii din mixul de ciuperci medicinale are un puternic efect imunomodulator.

------------------------------------------
Alevia este o companie romaneasca din Bucovina, infiintata in anul 1994, producatoare de suplimente alimentare, creme, gustari sanatoase si ceaiuri. De-a lungul celor 27 de ani de experienta s-a dezvoltat constant si a reusit sa obtina formulele cele mai eficiente pentru sanatate, astfel incat consumatorii sa isi poata descoperi echilibrul optim si sa-si poata atinge potentialul maxim. Un nou echilibru, mai bun, mai sanatos, mai productiv.
Specialistii Alevia sintetizeaza puterea terapeutica a plantelor in suplimente si produse naturale care sa te ajute sa fii bine, in forma si cu pofta de viata. Medicul de familie Cezarina Matei, care are competente in fitoterapie, homeopatie, gemoterapie s-a alaturat misiunii Alevia pentru a duce mai departe puterea naturii in folosul oamenilor, a starii lor de bine si pentru a-i ajuta sa duca o viata mai sanatoasa, prin obiceiuri zilnice simple.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Gripa la copii Gripa Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Gripa porcina virusul A H1N1 Raceala si gripa - simptome detaliate Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa Gripa sau raceala - simptome Mituri despre gripa Cand este raceala si cand este gripa? 10 trucuri ca sa eviti raceala si gripa