Doua spoturi cu recomandari privind gripa porcina, la radio si TV

Publicat: 06 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Posturile de radio si TV din Romania vor difuza, cat de des cu putinta, doua spoturi informative privind noua gripa (gripa porcina), iar cele care transmit informatii neconfirmate pe acelasi subiect vor fi sanctionate, a decis, marti, Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Cele doua spoturi, pe care televiziunile si radiourile au obligatia sa le difuzeze in limita timpului de care dispun, contin atat recomandari pentru cei care se intorc din tarile deja afectate de virus, cat si sfaturi cu caracter general adresate populatiei, care vizeaza atat prevenirea, cat si modul de actiune in cazul in care apar simptome.

CNA a recomandat posturilor radio si TV sa renunte, temporar, la difuzarea spotului privind consumul de grasimi si zahar, in favoarea recomandarilor despre gripa porcina.

Spoturile vor fi difuzate si in limbile minoritatilor nationale, traducerea textului urmand sa fie realizata in cursul zilei de luni.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a precizat ca prevenirea imbolnavirii necesita respectarea unor norme de igiena minime. "Virusul se transmite prin picaturi de saliva sau nazale, provenite din stranutul si tusea persoanelor infectate, sau prin contact cu suprafete pe care s-au depus astfel de picaturi. Este de preferat, astfel, evitarea locurilor aglomerate, precum si aruncare batistei in care stranutam sau tusim. Foarte importanta este, de asemenea, spalarea mainilor cu sapun cat mai des cu putinta", a explicat Bazac.

In privinta sanctiunilor impotriva posturilor de radio si TV, CNA intentioneaza ca acestea sa fie aplicate, in conformitate cu reglementarile pentru audiovizual, in toate cazurile in care sunt mediatizate informatii neconfirmate, care induc panica in randul populatiei. Potrivit ministrului Sanatatii, singurii oficiali abilitati sa comunice informatii despre situatia gripei porcine raportata la Romania sunt directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu Cercel, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Geza Molnar, consilierul ministerial Alexandru Rafila si directorul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor infectioase, Adriana Pistol.


Citeste si despre:

Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Gripa porcina virusul A H1N1 Escare: ce sunt, factori de risc, cum se pot preveni, stadii si optiuni de tratament Cu un pas inaintea menopauzei. Recomandarea specialistilor din Germania. Gripa porcina ucide mai putin decat o gripa obisnuita. Dar isterizeaza mai mult. Gripa - cum separam mitul de adevar Pesta porcina africana se transmite la om?