Au fost descoperite genele responsabile de epidemia mondiala de gripa din 1918

Publicat: 05 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un grup de trei gene a provocat epidemia mondiala de gripa din 1918, care a ucis peste 50 de milioane de oameni, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Wisconsin din SUA, informeaza Reuters.

S-a stabilit, astfel, ca epidemia a fost cauzata de genele PA, PB1 si PB2, care au permis virusului gripal sa invadeze plamanii si sa provoace pneumonie.

Cercetatorii din SUA, care au colaborat cu cei de la universitatile japoneze din Kobe si Tokyo, au folosit pentru teste dihori salbatici, datorita faptului ca, la aceste animale, gripa se dezvolta la fel ca la oameni. Pentru a descoperi cauza epidemiei, cercetatorii au amestecat mostre ale tulpinii de gripa din 1918 cu virusi gripali din zilele noastre.

Cercetatorii sunt increzatori ca descoperirea lor va sprijini cercetarile pentru noi medicamente contra gripei si ca, de asemenea, va ajuta la descoperirea mutatiilor virusului care pot transforma o gripa obisnuita intr-o epidemie periculoasa.

In mod obisnuit, gripa cauzeaza o infectie a cailor respiratorii, care afecteaza nasul si gatul si da febra si dureri musculare. in formele grave, gripa duce la pneumonie. Autopsiile persoanelor decedate in 1918 arata ca multe dintre victime, care erau tinere si sanatoase inainte de izbucnirea epidemiei, au decedat din cauza unei pneumonii severe.

Potrivit virusologilor, posibilitatea aparitiei unei noi epidemii mondiale de gripa este destul de ridicata, insa nimeni nu stie cand se va intampla acest lucru si ce tulpina a virusului o va provoca. Principalul "suspect", cred specialistii, este virusul gripei aviare H5N1.


Citeste si despre:

Cand si cum au fost descoperiti microbii Primul ajutor in cazul gripei la copii Tratamentul gripei la copil 52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde Anomaliile genetice - sindromul Pfeiffer Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Cum se manifesta varianta Omicron Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Implicatiile deficitului de testosteron asupra starii de sanatate Interviu Dr. Istvan Petak: Sa luptam impotriva cancerului cu medicamente specifice Beneficiile si efectele adverse ale echinaceei Nicotina Biopsia sanului Cum sa va relaxati fizic si emotional Importanta vitaminei D pentru sanatate