Oprirea fumatului scade riscul unui infarct coronarian

Actualizat: 20 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Persoanele care renunta la fumat, in special femeile, reduc semnificativ riscul de a muri in urma unor afectiuni coronariene. Dupa 5 ani de la intreruperea fumatului, riscul de a muri in urma unui infarct miocardic, este acelasi ca si pentru o persoana care nu a fumat.
Din pacate riscul dezvoltarii sau evolutiei unui cancer pulmonar nu sunt influentate de intreruperea fumatului.
In anul 2000 peste 5 milioane de decese au fost puse pe seama fumatului. Aceasta cifra este in continua crestere si se estimeaza ca in anul 2030 ea v-a fi de 10 milioane (7 milioane pentru tarile dezvoltate). In SUA se estimeaza ca fumatul este principala cauza care declanseaza boli, care in final duc la deces.
Pe langa afectiuni coronariene si pulmonare, fumatul este implicat si in apritia cancerului colorectal.
Organizatia care a realizat studiul, cere mentinerea programelor scolare care sa descurajeze tinerii sa inceapa sa fumeze. Riscul unui deces este cu atat mai mare cu cat o persoana se apuca mai de tanara de fumat.
Un rol inportant in reducerea riscurilor fumatului, il are informarea fumatorilor asupra riscurilor la care se supun si la care ii supun pe cei din jurul lor. Fumatul pasiv este poate la fel de periculos ca si fumatul activ.


Citeste si despre:

Infarctul miocardic si angina instabila Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice Disfunctia erectila Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Sfaturi pentru a va mentine sanatosi dupa angioplastie Ischemia arteriala periferica Hipertrigliceridemia Insuficienta cardiaca Ce este restenozarea de stent si cum o poti preveni?
Cere sfatul medicului ×