Champix, cel mai nou medicament antifumat se lanseaza in Romania

Actualizat: 13 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In Romania peste 30% din populatia activa (44% barbati si 17,5% femei) fumeaza. Fumatul omoara peste 33.000 de romani in fiecare an, 70% dintre acestia avand intre 35 si 69 de ani. Principalele cauze de deces la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare (50%), cancerul (40%) si bolile respiratorii. Fiecare dintre cei care mor prematur in Romania din cauza bolilor asociate fumatului ar mai fi avut de trait in medie 21 de ani. In Europa, aproximativ 1.2 milioane de oameni mor in fiecare an, datorita bolilor de fumat. Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.) estimeaza ca incarcatura financiara generata de fumat va fi in anul 2010 de aproximativ 130 miliarde de euro.

Fumatul este o conditie medicala predispusa la recaderi din cauza dependentei, atat fizice cat si psihologice la nicotina.
Champix, medicament descoperit si dezvoltat de Pfizer este un tratament nou si unic care a fost conceput special pentru cei care au decis sa renunte la fumat. Pentru ca cei mai multi fumatori continua sa fumeze din cauza dependentei de nicotina, Champix actioneaza prin diminuarea dorintei de a fuma si prin ameliorarea simptomelor generate de lipsa nicotinei din organism. Mai mult, daca o persoana fumeaza o tigara in perioada tratamentului, medicamentul scade satisfactia data de fumat.

Contrar perceptiei generale de pana acum legata de faptul ca fumatul reprezinta o parte a stilului de viata si o alegere personala, studiile recente demonstreaza ca dependenta de nicotina este asemanatoare cu cea pentru droguri. Nicotina actioneaza asupra unui anumit receptor nicotinic din creier care are ca efect eliberarea de dopamina, asociata cu satisfactia data de fumat. Vareniclina actioneaza asupra aceluiasi receptor, blocand actiunea nicotinei asupra receptorului si avand ca rezultat diminuarea dorintei de a fuma.

Champix poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani care fumeaza. Medicamentul este de astazi disponibil in farmaciile din toata tara si poate fi eliberat pe baza de prescriptie medicala, la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor.
Schema de tratament dureaza 12 saptamani. Doza zilnica este de 2 pastile pe zi si costa aproximativ 11 RON pe zi. Pacientii sunt incurajati sa renunte total la fumat din primele zile ale tratamentului. Chiar daca o parte a pacientilor continua sa mai fumeze si dupa inceperea acestuia, este de asteptat ca in una – doua saptamani de la inceperea tratamentului, pacientii sa renunte total la fumat. Specialistii mai recomanda celor care sunt hotarati sa renunte la fumat, ca pe durata tratamentului sa incerce sa evite acele actiuni asociate frecvent fumatului, care au la baza obiceiuri de consum (cafea, alcool, etc).

Aprobarea Champix s-a bazat pe un vast program de studii clinice, ce a cuprins peste 4.000 de pacienti. Subiectii inclusi in studii fumasera in medie 21 de tigari pe zi, pe o perioada medie de 25 ani. Rezultatele acestor studii au aratat ca peste 44% dintre pacienti au renuntat la fumat la terminarea tratamentului. Studiile clinice de faza 3 au inclus peste 2.000 de pacienti si au evaluat eficienta in renuntarea la fumat a vareniclinei 1 mg de 2 ori pe zi, bupropion 150 mg de 2 ori pe zi si placebo. Dupa 3 luni de tratament, ratele de abstinenta continua sub tratamentul cu vareniclina au fost semnificativ mai mari comparativ cu bupropion sau placebo: 44% vareniclina versus 30% bupropion, versus 18% placebo.
Champix este in general foarte bine tolerat. Cea mai frecventa reactie adversa sub tratamentul cu Champix este greata, dar rata intreruperii tratamentului din aceasta cauza a fost sub 3%. Cresterea in greutate dupa 12 saptamani, raportata sub tratamentul cu Champix a fost de 2.4 – 2.9 Kg, similar cu placebo. Fumatorii care nu pot tolera reactiile adverse pot beneficia de reducerea temporara sau definitiva a dozei la 0.5 mg de doua ori pe zi.
“Champix reprezinta un pas inainte in lupta impotriva dependentei de tutun, fiind rezultatul multor ani de cercetare si dezvoltare. Pfizer aduce solutii inovative in multe dintre ariile terapeutice pentru care nu exista inca tratamente. Champix este un medicament unic pentru toti cei care sunt hotarati sa renunte la fumat. Din punct de vedere al procentului de fumatori, Romania este astazi in topul tarilor din Uniunea Europeana. Este pentru prima data cand un tratament inovator se lanseaza in Romania practic in acelasi timp cu celelalte state europene.
Ne dorim sa contribuim activ la sprijinirea tuturor celor implicati in lupa anti-fumat din Romania, prin sprijinirea programelor derulate de autoritati, dar si a proiectelor dezvoltate in sectorul privat”, spune Stanley Mendon�a, Country Manager Pfizer Romania.

In timp ce atitudinile sociale, guvernamentale si politice se schimba in bine, existand astazi o mai puternica implicare sociala impotriva tutunului, este important ca fumatorilor sa li se ofere sprijin si sa le fie aduse la cunostinta de catre medicii lor, noile optiuni de tratament pentru renuntarea definitiva la fumat.


Citeste si despre:

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina C Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip II Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni Cele mai frecvente cauze ale oboselii. Afla ce poti face ca sa le combati! Cancerul amigdalian, cel mai frecvent tip de cancer al orofaringelui Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cele mai frecvente deficiente nutritionale si simptomele lor 8 cele mai raspandite mituri despre metabolism Apa te ajuta sa slabesti rapid. Totul despre cel mai bun aliat in lupta cu kilogramele si celulita! Afectiuni care raspund cel mai bine la tratamentul homeopat Care sunt cele mai contagioase boli si cum te poti feri de ele?