Tatuajul este o modificare permanenta la nivelul tegumenteului, realizata din pigment special injectat. Indepartarea tatuajelor este procedura de stergere a acestui pigment special de la nivelul pielii si este un proces complex, ce are nevoie de mai multe sedinte.
In mod normal, sistemul imun se ocupa de indepartarea particulelor straine din organism, insa particulele de cerneala sunt prea mari pentru a fi epurate natural, motiv pentru care tatuajul este permanent. Cerneala folosita la tatuaj ajunge pana in straturile profunde ale pielii, nu doar la suprafata.
Exista mai multe metode de indepartare a tatuajelor, insa cea mai comuna este indepartarea cu ajutorul laserului. Medicul dermatolog va va recomanda procedura potrivita, realizata de catre dermatologi si cosmeticieni specializati in aceste tehnici.
Fiecare metoda de indepartare a tatuajelor functioneaza diferit. Scopul tuturor metodelor este de a dizolva particulele de cerneala permanenta in particule mai mici, pe care sistemul imun le va indeparta din organism.
In functie de metoda aleasa, va exista un anumit grad de disconfort sau durere la indepartarea tatuajului. Acest lucru depinde si de vechimea tatuajului, complexitatea acestuia si pragul personal de durere. Se pot utiliza si creme anestezice sau anestezice locale, atunci cand este nevoie.
Pentru a putea beneficia de procedura de indepartare a tatuajelor, trebuie sa:
• Aveti o stare buna de sanatate
• Nu fiti fumator
• Aveti asteptari realiste de la aceasta procedura, mai ales pentru tatuajele vechi si complexe
• Intelegeti riscurile si posibilele efecte adverse
Metodele prin care se poate indeparta un tatuaj includ:
• Indepartarea cu laser. Laserul utilizeaza unde de lumina direct asupra pielii. Acesta incalzeste particulele de pigment de la nivelul tegumentului, iar acesta se dizolva in particule mai mici. Este nevoie, de cele mai multe ori, de sedinte multiple de terapie cu laser pentru a indeparta complet un tatuaj.
• Dermabraziune. Dermabraziunea este o procedura chirurgicala prin care, cu ajutorul unui dispozitiv special, sunt indepartate straturile superficiale ale pielii ce contin pigment. Dermabraziunea se desfasoara cu anestezic local sau chiar general. Dupa procedura va exista o rana tegumentara ce va avea nevoie de vindecare.
• Peeling chimic. Procedura de peeling chimic este o exfoliere profunda ce utilizeaza acid pentru a indeparta cerneala. Aceasta indeparteaza doar straturile superficiale ale pielii, astfel ca este posibil ca anumite urme din tatuaj sa ramana, intrucat pigmentul ajunge pana in straturile profunde.
• Excizia chirurgicala. Asemanatoare dermabraziunii insa mai invaziva, este indepartata portiunea de piele tatuata de catre un medic chirurg. Aceasta metoda este recomandata doar pentru tatuajele de mici dimensiuni.
• Creme de indepartare a tatuajelor. Desi accesibile si utilizate frecvent, aceste creme nu sunt la fel de eficiente precum alte tratamente. Acestea pot fi utilizate acasa cu precautie, doar pe portiunea ce contine tatuaj, intrucat crema contine acizi ce pot leza pielea sanatoasa. Daca alegeti sa folositi doar crema pentru a indeparta un tatuaj, trebuie sa stiti ca este nevoie de cateva luni de aplicare constanta pentru a putea vedea rezultate.
Aceasta este cel mai frecvent folosita, fiind si una dintre cele mai sigure metode. Inainte de procedura veti avea o intalnire cu un medic dermatolog sau cosmetician acreditat pentru astfel de proceduri. Acesta va evalua pielea si tatuajul ce trebuie indepartat si va va explica intreg procesul. Tatuajul va fi masurat si posibil fotografiat, pentru a compara rezultatele ulterioare cu aspectul initial al tatuajului.
In timpul sedintei de indepartare a tatuajului cu laserul:
• Veti purta ochelari de protectie
• Reactia pielii la aplicarea laserului va fi intai testata, pentru a alege cea mai potrivita intensitate
• Tratamentul propriu-zis consta in aplicarea unor pulsatii laser pe suprafata pielii tatuate
Tatuajele de dimensiuni mai mici necesita mai putine impulsuri, in timp ce cele mai mari necesita multiple impulsuri. In orice caz, orice tatuaj va avea nevoie de mai multe sedinte, iar dupa fiecare sedinta cerneala va fi mai decolorata, mai putin evidenta. Motivul pentru care este nevoie de sedinte multiple este necesitatea pielii de vindecare.
De asemenea, nu se poate aplica intreaga cantitate de energie laser necesara intr-o singura sedinta. Dupa fiecare procedura, veti primi instructiuni despre modul de ingrijire a pielii.
Uneori pot aparea cicatrici permanente sau discoloratii ale pielii, la nivelul aplicarii laserului.
In ceea ce priveste durata sedintei de indepartare cu laser, aceasta depinde de dimensiunea tatuajului, locatia acestuia si culoarea lui. Sedinta poate varia de la cateva minute la cateva zeci de minute, insa se limiteaza pe cat posibil sedintele prelungite. Numarul mediu de sedinte necesare este intre 4 si 12 sedinte.
Rezultate
Procesul de indepartare a tatuajelor este diferit pentru fiecare persoana. Este frecvent insa ca sedintele de laser sa nu indeparteze complet un tatuaj, insa diferenta va fi semnificativa in ceea ce priveste intensitatea pigmentului.
Cu cat este mai vechi tatuajul, cu atat va fi mai dificil de eliminat complet. In plus, tatuajele ce contin culori sunt mai dificil de indepartat. Cerneala neagra si albastra raspunde bine la tratamentul cu laser, intrucat absoarbe lumina mai bine.
Este important ca atunci cand doriti sa indepartati un tatuaj, sa faceti o vizita unui medic dermatolog. Respectati recomandarile acestuia si nu incercati metode de indepartare a tatuajului acasa sau in centre nespecializate pentru acest lucru.
Medicul dermatolog va va oferi instructiuni de ingrijire a pielii dupa fiecare sedinta de laser. Imediat dupa tratament, pielea poate fi usor inflamata, iar aplicarea unor materiale cu gheata poate ajuta la reducerea acesteia.
Uneori va fi nevoie de aplicarea unor creme hidratante sau creme cu antibiotic la nivelul tatuajului. Este ideal sa folositi un bandaj sau pansament pentru a proteja regiunea.
Puteti face dus a doua zi dupa procedura, insa este mai bine sa evitati atingerea sau frictionarea intensa a zonei. Ar trebui, de asemenea, sa folositi crema cu protectie solara atunci cand mergeti afara.
Siguranta procedurii
Indepartarea tatuajelor este in ziua de azi o procedura sigura, atat timp cat persoana care o realizeaza este acreditata pentru acest lucru.
Multumita tehnologiei moderne, tratamentul cu laser a devenit din ce in ce mai eficient, cu riscuri mai mici de cicatrizare.
Printre principalele beneficii ale indepartarii tatuajelor se numara:
• Eliminarea sau estomparea eficienta a tatuajelor pe care nu le mai doriti
• Imbunatatirea aspectului si a increderii in sine
• Timp de recuperare scurt dupa sedinte
• Un nivel minim de disconfort sau durere
• Este o procedura sigura
In cazuri rare, pot aparea complicatii dupa sedintele de indepartare a tatuajelor. Acestea nu depind de tehnica folosita, ci mai degraba sunt influentate de pielea pacientului si modul in care a fost realizat tatuajul initial.
Riscurile includ:
• Cicatrizarea
• Infectii, intrucat pielea este mai sensibila
• Decolorarea pielii
• Iritatii tegumentare
Aceste riscuri pot fi semnificativ reduse prin ingrijirile corecte de dupa fiecare sedinta, cu evitarea atingerii regiunii tratate.
Indepartarea tatuajelor este o procedura sigura atunci cand este realizata de un profesionist in acest domeniu. Indiferent de procedura aleasa, intotdeauna vor fi necesare mai multe sedinte, si eliminarea completa a tatuajului nu este garantata. Rezultatele sunt totusi foarte bune, existand o diferenta semnificativa intre aspectul initial si cel de dupa tratamentul de indepartare. Pentru a alege un plan potrivit dumneavoastra, discutati cu medicul dermatolog.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/8313-tattoo-removal
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/tattoo-removal-options-and-results
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.