Sarcina - Luna a IX-a

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Dan Tutunaru
Consultant medical:

Dr. Dan Tutunaru
Medic Primar Obstetrica Ginecologie

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Generalitati


Felicitari, in curand vei fi mamica! Cand te uiti inapoi nu-ti vine sa crezi cum a trecut totul atat de repede. Paradoxal, cand te uiti inainte ai impresia ca mai e o vesnicie pana la ziua cea mare.Si totusi, luna aceasta va trece cel mai repede dintre toate celelalte.

Modificari fizice

Din cauza faptului ca ai luat in greutate, poti avea stari dintre cele mai neplacute sau inconfortabile: muschii abdominali te pot durea din cauza efortului la care sunt supusi ca sa sustina sarcina, iar muschii spatelui funt obligati sa sustina in pozitie verticala trunchiul care si-a modificat nu numai centrul de greutate, dar si greutatea insasi.

Articulatiile genunchilor si ale gleznelor pot, de asemenea, sa dea semne de durere in momentul cand te ridici de pe scaun sau in timpul mersului. In prima parte a acestei luni burtica isi va modifica aspectul, intrucat copilasul "coboara" usor spre pelvis, astfel ca fundul uterului va cobori si el.

Oboseala marcanta - multe dintrefemei se pot simti extenuate. Nu numai din cauza oboselii acumulate pe parcursul intregii perioade de sarcina sau a greutatii sporite, dar si din cauza epuizarii psihice.

Acestea se pot simti obosite daca merg mai mult, daca urca sau coboara cateva trepte sau daca incearca sa se ridice din fotoliu.

Si mai multe nopti albe - pe langa motivele de insomnie pe care le-am enumerat deja in luna trecuta, luna aceasta modificarea fiziologica a structurii somnului tau va avea o pondere majora: natura ti-a modificat somnul, facandu-l superficial, pentru a te pregati sa faci fata perioadei in care bebelusul tau va avea nevoie sa fie hranit la san, indiferent de ora din zi sau din noapte.

O veste buna: scazi in greutate - desi luna aceasta copilasul tau poate castiga in greutate chiar si peste un kilogram, vei observa cu satisfactie, nu ma indoiesc de asta, ca greutatea ta ori a crescut infim, ori ca, in mod surprinzator, acul cantarului s-a oprit cu cateva liniute mai devreme.

Aceasta scadere in greutate se poate datora faptului ca lichidul amniotic scade cantitativ din cauza modificarilor balantelor hormonale.

Dificultati in tentativa de a te simti confortabil - poti sa observi cu usurinta ca deja ai epuizat toate optiunile pe cate le mai aveai de a gasi o pozitie cat de cat confortabila, nu numai in pat, cand voiai sa dormi, dar si cand stai in fotoliu acasa sau in scaun la birou. Nu te simti confortabil sezand, dar nici in picioare. Orice ai face, dupa cateva minute simti nevoia sa iti schimbi pozitia corpului.

Simti presiune in pelvis - luna aceasta bebelusul tau coboara in pelvis, astfel ca poti simti dureri ascutite la baza coloanei tale vertebrale sau in dreptul pubelui.

De asemenea, procesul fiziologic de relaxare a articulatiilor dintre oasele ce formeaza bazinul (proces necesar oferirii unui oarecare grad de mobilitate a acestor oase, in vederea trecerii mai usoare a copilului) si care priveste articulatia dintre cele doua oase pubiene, articulatiile sacroiliace si cele dintre sacru si coccis, se va insoti de dureri pe masura ce articulatiile se relaxeaza, iar oasele se deplaseaza intrucatva de la locul lor.

De asemenea, intinderea ligamentelor aflate la acest nivel este insotita de durere sau disconfort pelvin. Este momentul cel mai prielnic pentru a-ti continua exercitiile Kegel, dar si cele de intretinere generala, desi la un grad de dificultate mult scazut.

Daca durerile sunt mari, poti sa faci apel la un maseur sau kinetoterapeut specializat in starile de sarcina. De asemenea, capul copilasului iti apasa si mai mult pe structurile din interiorul pelvisului, astfel ca poti sa simti nevoia de a urina si mai des, dar poti in aceeasi masura sa te simti mult mai constipata.

Loviturile celui mic sunt mai puternice - la fel ca in luna trecuta, bebelusul tau isi modifica forma sa de "comunicare" cu tine, astfel ca, desi loviturile sale sunt mult mai rare, ele devin cu mult mai puternice, astfel ca nu rareori tresari sau te incovoi de durere cand primesti un piciorus in ficat sau in coaste.

Modificari emotionale

Pentru a avea o idee asupra intensitatii starilor emotionale pe care le vei avea in ultima luna de sarcina, hai sa facem un pur "calcul aritmetic": aduna toate emotiile pe care le-ai avut in cele 8 luni de sarcina si apoi inmulteste-le cu zece si vei avea masura furtunii emotionale care te asteapta in aceasta luna.

Ambivalenta extrema - multe femei isi doresc din tot sufletul ca totul sa fie gata dar, paradoxal, in acelasi timp nu vor ca sarcina sa se termine.

Intr-un moment vrei ca totul sa se termine si sa poti sa-ti vezi copilasul, sa-l tii in brate si sa ii dai sa suga, iar in altul te poate apuca frica si iti vei dori ca totul sa se mai amane macar cateva zile.

Ambivalenta aceasta poate determina o oarecare stare de anxietate pe parcursul aceastei perioade.

Sensibilitate crescuta - luna aceasta trebuie sa stii, si mai ales sa-ti anunti persoanele din anturaj, ca vei fii foarte sensibila si foarte vulnerabila emotional.

Te pot face sa plangi pana si o remarca absolut banala sau chiar si un comentariu bine intentionat, dar impersonal, lipsit de urma de afectiune si compasiune pe care in orice moment o astepti de la cei dragi si apropiati.

Poti sa fii foarte iritabila in relatia cu partenerul tau, foarte nerabdatoare in relatia cu munca ta sau cu colegii tai, deprimata de indiferenta unora dintre rude sau intoleranta in societate.

Poti sa fii satula pana in gat de toate sfaturile "binevoitoare" pe care le auzi la tot pasul si pot dori uneori sa fii lasata in pace. In definitiv, asta si e bine sa faci, retrage-te si stai departe de tot ceea ce te enerveaza sau te plictiseste. Conserva-ti nervii si energia pentru momentele care au sa vina si in care vei avea nevoie de acestea.

Griji sporite - uneori, te poti trezi noaptea din somn pentru ca iti dai seama ca nu esti pregatita pentru ceea ce urmeaza. Incepi din nou sa iti faci liste cu cele trebuincioase pentru copil si pentru camera lui, iti mai controlezi inca o data bagajul pentru spital, simti nevoia sa il mai pe doctorul tau pentru a te asigura ca vine sau te apuci sa mai faci din exercitiile Kegel pentru ca ai impresia ca nu ai lucrat destul pe parcursul sarcinii asupra acestei probleme si vei fi prinsa nepregatita in momentul cel mare.

Anxietate - chiar daca te-ai pregatit exemplar pentru acest mare examen (activitate fizica super, documentatie la zi, doctor in care ai mare incredere, exercitii de respiratie etc.), pe masura ce momentul se apropie simti de fiecare data ca ti se scurge toata energia si ca te apuca o stare de frica intensa.

Nu te speria, este omenesc sa ne fie frica de lucrurile necunoscute, de anticiparea unei dureri sau din cauza grijilor ca ceva s-ar putea desfasura nu tocmai cum ne-am dori. Sa fim seriosi, unora ne este frica pana si de o injectie pe care trebuie sa o facem. Poti depasi frica prin tarie de caracter si prin autoincurajare (autosugestie) ca totul va fi bine.

Instinct de "cuib" - luna aceasta vei observa ca, in ciuda starii de oboseala permanente, cand este vorba de a merge la cumparaturi pentru cel mic sau cand trebuie facut ceva prin camera acestuia, natura iti da o energie si o motivatie care te face sa zbori.

Activitatea aceasta fizica iti da si o stare de bine din punct de vedere emotional, alunga plictiseala si, mai ales, te face sa uiti de anumite temeri care nu-ti mai dau pace. Totusi, nu exagera cu treaba, poti lasa lucrurile mai grele si pe seama altora sau unele dintre cele mai lipsite de importanta si dupa ziua cand te intorci acasa cu cel mic.

Dezvoltarea fatului

In aceasta ultima luna, fatul nu are decat doua preocupari majore: sa castige in greutate si sa isi maturizeze plamanii. Toate organele sale sunt gata formate si perfect functionale (cu exceptia plamanilor care devin capabili sa sustina viata nou-nascutului fara probleme doar din saptamana 37).

Din cauza faptului ca a crescut destul de mult, acesta aproape ca nici ca se mai oboseste sa se miste; de aceea, nu te speria daca nu il vei mai simti tot atat de activ ca in lunile trecute. In schimb, loviturile sale sunt din ce in ce mai puternice.

Vizita la doctor

Intalnirea cu obstetricianul tau in aceasta luna poate sa straluceasca prin absenta! Cel mai probabil va dori sa te vada cu cateva zile inainte de data probabila a nasterii, pentru a-si face o parere despre situatia locala, sa se asigure inca o data de pozitia fatului in uter si sa verifice ca totul este bine cu fatul, ascultand BCF-urile, dar si cu tine, verificandu-ti tensiunea arteriala si discutand despre eventualele probleme care au aparut de la ultima intrevedere.

Este esential sa puneti la punct de comun acord cum urmeaza sa luati legatura in momentul declansarii travaliului sau in cazul in care apar probleme.

Probleme ce pot sa apara

Ultima luna este saraca in evenimente neplacute care sa necesite interventia doctorului. Din pacate, problemele ce pot sa apara sunt de o gravitate deosebita:

Sangerarea, in special cu sange rosu, proaspat, neinsotita de durere, este un semn destul de serios, caci poate sa tradeze o problema placentara, dezvoltarea placentei previa sau o dezlipire a acesteia (decolare prematura a placentei). Ambele situatii reprezinta urgente obstetricale de grad major si este necesar sa contactez imediat obstetricianul si sa te duci cat mai repede la spital.

Hipertensiune arteriala, in special daca valoarea minimei depaseste constant 90 mm Hg, reprezinta o problema potential grava, deoarece, netratata, poate duce la manifestari mai grave, precum preeclampsia (hipertensiune arteriala insotita de edeme, cefalee, tulburari de vedere etc.) sau chiar eclampsie (HTA insotila de convulsii), care poate pune in pericol atat viata copilasului, cat si a mamei. Nasterea prematura este si ea o posibilitate de manifestare problema in ultima luna.

Din fericire, copilasul este aproape perfect adaptat sa faca fata vietii in exteriorul uterului, asa ca urmarile acestei nasteri inainte de termen nu sunt foarte serioase.

Ruperea prematura a membranelor amniotice este un eveniment destul de rar inainte de 38–39 saptamani. Riscul major il reprezinta aparitia unei infectii (corioamniotita) sau declansarea nasterii premature.


Citeste si despre:

Sarcina - Luna a V-a Sarcina - Luna a VIII-a Sarcina - Luna a II-a Astmul bronsic si sarcina Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Emotiile din timpul sarcinii Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Sarcina: ce alimente trebuie evitate Masuri pregatitoare sarcinii Importanta nutritionistului in perioada de sarcina