3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sanatatea dintilor tai

Actualizat: 25 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Alina Misailescu
Medic dentist estetica dentara

Velvet Dental

Generalitati


Procesul de digestie si absorbtia nutrientilor din alimentatie incepe in cavitatea orala prin formarea bolului alimentar.

Dintii au rolul de a “ toca” alimentele mecanic.

Atunci cand alimentele nu pot fi triturate sufficient din cauza lipsei unuia sau mai multor dinti sau prin prezenta cavitatilor carioase de pe suprafetele molarilor, acest proces complex de transformare a alimentelor in microelemente este compromis.

Masticatia dificila si insuficienta poate fi cauza aparitiei diferitelor afectiuni gastrice:

De aceea o alimentatie sanatoasa incepe cu o dantura sanatoasa!

Cum putem trata cariile?

Caria este procesul prin care este afectat smaltul dintelui.

Se manifesta prin aparitia unor zone modificate de culoare pe suprafata afectata. Aceasta modificare de culoare poate varia de la alb cretos, maro pana la zone negre.

In procesele carioase avansate au loc distructii mari cavitare ale coroanei dentare.

Leziuni de mici dimensiuni – obturatii fizionomice prin tehnici minin invazive (sunt “ plombe” de culoare dintilor naturali care nu necesita sacrificiu mare de tesut dentar);

Obturatii din amalgam - dezavantaje: sunt toxice , contin mercur;
- adeziune slaba la suprafata dentara;
- determina atrofia pulpei dentare;
- scade vitalitatea dintelui;
- creste riscul de fractura dentara;
- nefizionomice ( aspect metalic).
- leziuni de mari dimensiuni fara afectarea nervului dentar:
- incrustatii din compozit –avantaje: adeziune buna, cost redus, rezistenta mecanica buna, cost redus.
- dezavantaj: stabilitate coloristica redusa.
- incrustatii ceramice – avantaje: rezistenta foarte buna, stabilitatea coloristica foarte buna, adeziune foarte buna la suprafata dentara,
- dezavantaje : cost mai ridicat, timp de realizare mai mare.
- incrustatii din aliaje nobile ( aur) – avantaje: adaptabilitate foarte buna, adeziune foarte buna. - dezavantaje: cost mare, nefizionomice.

Ce sunt coroanele dentare?

Atunci cand o mare parte din coroana anatomica a unui dinte este afectata de un proces carios dar radacinile acestuia pot fi tratate si nu prezinta alte afectiuni, se “ reconstruieste” un bont dentar care este suportul pentru o coroana “artificiala”.

Coroanele ceramice ( “ portelan”) pot avea ca suport:

- Aliaje metalice ( nobile/ nenobile) – coroane metalo-ceramice;
- Zirconiu – coroane ceramice cu suport de zirconiu;
- Ceramica presata – coroane ceramica integral ( E-max press).

Cele mai estetice sunt coroanele din ceramica integrala. Cu ajutorul lor se fac restaurari estetice excelente ( fie prin fatete ceramice, fie coroane), pentru fiecare dinte individual ( coroanele nu sunt “ lipite” unele de altele).

Coroanele cu suport zirconiu sunt deasemenea superioare din punct de vedere al esteticii si pot fi realizate atat coroane unidentare, cat si punti dentare ( 3 dinti sau mai multi solidarizati).

Coroanele metalo-ceramice sunt mai putin estetice datorita faptului ca suportul metalic nu permite reflexia luminii, creand un efect de opacitate coroanelor ceramice, acestea avand si neajunsul de a fi remarcate la marginea gingivala. Sunt insa optime pentru dintii laterali ( molari) unde exigentele pentru estetica sunt mai mici.

Cazuistica

Situatie dentara inaintea inceperii lucrarilor dentare


Model de studiu

Lucrare finala

Cand este necesar implantul dentar?

Implantul dentar suplineste radacina unui dinte.

Daca partea radiculara a unui dinte are afectiuni ce nu pot fi tratate, atunci este recomandata extractia radacinii si inserarea unui implant in locul edentat ( ramas fara dinte).

Odata cu extractia dentara, masa osoasa in care au fost radacinile dintelui sufera un proces de resorbtie ceea ce afecteaza profilul facial, dand un aspect de imbatranire.

Implantul dentar este suportul pentru o coroana dentara artificiala, cu rolul de a prelua fortele care apar in timpul masticatiei si de a le transmite in osul maxilar.

Avantajele implanturilor dentare

Implanturile dentare ofera un suport foarte bun coroanelor artificiale, eliminand neplacerile legate de acumularea de resturi alimentare de sub corpurile de punte ale lucrarilor protetice, sau cele legate de instabilitatea si dificultatea in masticatie in cazul protezelor acrilice partiale sau totale.

Prin ancorarea lor in osul maxilar ofera o masticatie mult mai eficienta, se evita sacrificarea dintilor sanatosi, conservand astfel tesuturile naturale, ajuta la mentinerea nivelului osului maxilar, reducand astfel pierderea osoasa si implicit imbunatatesc vorbirea si aspectul estetic.

Intrebari frecvente despre implanturile dentare

Cine poate beneficia de implanturi?

Implanturile pot ajuta atat pacientii adulti tineri, cat si pe cei varstnici.

Starea de sanatate generala este factorul determinant in alegerea tratamentului cu ajutorul implantelor dentare.

Pacientii pot fi persoane care au o lipsa congenitala a dintilor sau pierderea lor prematura, victimile accidentelor, utilizatorii de proteza dentara sau cei cu lucrari protetice vechi si inestetice.

Care sunt riscurile de infectie sau respingere ale implantului?

Implanturile sunt fabricate dintr-un material biocompatibil iar corpul nostru nu le considera un material strain, nu exista riscul de a provoca o reactie antigen-anticorp, precum in cea care apare uneori in cazul implantului de organe, asadar nu poate avea loc o respingere a implantului.

Dupa fixarea implantului in osul maxilar, este necesara o perioada de 2-4 luni pentru osteointegrarea implantului.

Acest lucru inseamna ca implantul devine ’’ancorat’’ in masa osoasa.

Daca dupa aceasta perioada implantul nu are stabilitate in os, inseamna ca organismul nu a avut capacitatea de a ’’produce’’ os intre spirele implantului ceea ce determina mobilitatea acestuia.

Riscul aparitiei unei infectii in jurul unui implant vindecat este acelasi ca in cazul dintilor naturali.

Pacientii fumatori au un risc mai mare de esec precum si cei cu o igiena deficitara.

Acumularea de tartru pe suprafata dintilor artificiali si subgingival la nivelul implantului, duce la aparitia afectiunilor parodontale.

Din acest motiv este foarte important sa aveti o igiena orala corespunzatoare pentru a va mentine tesuturile sanatoase.

Care este rata de succes a implanturilor dentare?

Implanturile sunt folosite in domeniul medicinei dentare de peste 30 de ani.

Anumiti producatori au adus noutati in domeniu, in sensul ca sunt implanturi care au suprafata tratata cu anumite substante care ajuta la o osteointegrare mult mai rapida si o stabilitate net superioara in timp.

Astfel, pacientii pot beneficia de lucrari realizate intr-un timp mai scurt (se reduce timpul de asteptare pentru integrarea implantului de la 4 luni la 1 luna si jumatate) si performante in timp.

Succesul unui implant depinde de starea generala de sanatate, de igiena orala cat si de grija ulterioara pe care o aveti atat acasa, cat si la medicul d-voastra dentist.

Sunt implanturile dentare costisitoare?
Implanturile dentare sunt o investitie in sanatatea d-voastra orala si generala.

Comparand beneficiile cu care vin acestea cu dezavantajele protocoalelor vechi de tratament – stresul datorat mirosului neplacut (halena) dat de lucrarile vechi, instabilitatea protezelor pe arcadele dentare cat si dificultatea in vorbire si in masticatie, aspectul inestetic al unora dintre lucrarile metalo-ceramice va veti convinge de necesitatea acestei investitii.