Dieta mediteraneana reduce riscul de boli cronice si deces prematur - studiu

Publicat: 17 Septembrie 2008

Dieta mediteraneana reduce riscul decesului prematur si protejeaza organismul impotriva unor boli cronice majore precum cele de inima, cancerul, Parkinson si Alzheimer, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Florenta, publicat de presa americana de specialitate.

Dieta populatiei de la Marea Mediterana - bogata in ulei de masline, cereale, fructe, nuci, legume, peste si cu cantitati reduse de carne, lactate si alcool - este considerata, astfel, un veritabil model al unui stil de viata sanatos.

Potrivit cercetatorilor, persoanele care au ramas fidele dietei mediteraneene au avut imbunatatiri imortante ale starii de sanatate, incluzand o scadere cu 9 procente a mortalitatii generale, o reducere cu acelasi procent a mortalitatii cauzate de boli cardiovasculare, in timp ce incidenta bolilor Parkinson si Alzheimer a scazut cu 13%, iar riscul imbolnavirii de cancer - cu 6%.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetatori italieni a comparat rezultatele din 12 studii internationale, efectuate pe un total de peste 1,5 milioane de participanti ale caror obiceiuri alimentare au fost urmarite pe perioade de la trei la 18 ani.


Citeste si despre:

Dieta mediteraneana ajuta la imbunatatirea memoriei Dieta mediteraneana imbunatateste memoria si creste longevitatea Dieta mediteraneana Bolile cronice Cum putem reduce riscul depresiei? Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media Aparatele auditive pot reduce riscul de dementa si depresie? Somnul, componenta esentiala a sistemului imunitar. Cat trebuie sa dormim pentru a ne mentine sanatosi? Transpiratia excesiva poate aparea si iarna! Cum scapi de aceasta problema Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2 Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral? Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare 6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice