Dieta mediteraneana reduce riscul decesului prematur si protejeaza organismul impotriva unor boli cronice majore precum cele de inima, cancerul, Parkinson si Alzheimer, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Florenta, publicat de presa americana de specialitate.
Dieta populatiei de la Marea Mediterana - bogata in ulei de masline, cereale, fructe, nuci, legume, peste si cu cantitati reduse de carne, lactate si alcool - este considerata, astfel, un veritabil model al unui stil de viata sanatos.
Potrivit cercetatorilor, persoanele care au ramas fidele dietei mediteraneene au avut imbunatatiri imortante ale starii de sanatate, incluzand o scadere cu 9 procente a mortalitatii generale, o reducere cu acelasi procent a mortalitatii cauzate de boli cardiovasculare, in timp ce incidenta bolilor Parkinson si Alzheimer a scazut cu 13%, iar riscul imbolnavirii de cancer - cu 6%.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetatori italieni a comparat rezultatele din 12 studii internationale, efectuate pe un total de peste 1,5 milioane de participanti ale caror obiceiuri alimentare au fost urmarite pe perioade de la trei la 18 ani.