Terapia asupra canalelor radiculare ale dintilor - esentiala pentru mentinerea dintilor pe arcada

Actualizat: 05 Noiembrie 2018
Consultant: Dr. Daciana Velisarato
Medic specialist ortodont
Clinica: Velvet Dental

Ce este si cand este nevoie de terapia asupra canalelor radiculare?


In practica stomatologica cel mai frecvent se foloseste termenul general de tratament de canal sau extirpare de nerv.

Cateva din indicatiile tratamentelor de canal sunt:

- carii severe ce au evaluat mult in timp, ducand la infectarea si necrozarea nervului cu efecte negative asupra tesutului osos din jurul dintelui, care se pot manifesta prin abcese
- carii profunde tratate, care totusi determina sensibilitatea dintelui la cald si la rece
- fracturi accidentale ale dintilor care duc la deschiderea camerei pulpare cu afectarea nervului.

Cel mai frecvent, dintii cu carii semnificative sau infectii, pot fi salvati prin tratamente endodontice (de canal, asupra radacinii) urmate de refacerea dintelui prin obturatii sau coroane, extractia fiind o ultima solutie la care ar trebui sa apelam.

Cel mai des pacientii intreaba de ce trebuie sa cheltuiasca atat pentru a salva un dinte (asta insemnand dese prezente la stomatolog) si nu poate doar sa-l extraga.
Pierderea unui dinte poate in timp determina afectarea altor dinti.

Salvarea unui dinte inseamna mentinerea acelui spatiu. El tine ceilalti dinti pe loc impiedicandu-i sa se incline sau sa se miste si elimina necesitatea unui implant sau a unei punti. Toate celelalte manopere de refacere dupa extractie costa efectiv mult mai mult si odata un dinte pierdut, este un dinte pierdut definitiv.

Cum este efectuata terapia canalului radicular?

Tratamentul consta in indepartarea din canalul radicular a tuturor tesuturilor iritate sau infectate. Daca tesutul din canal este infectat si ramane acolo, poate produce abcese.

Primul pas in tratamentul de canal este obtinerea accesului la nerv. In cazul in care dintele este afectat de carii, insasi indepartarea tesuturilor afectate, duce la deschiderea camerei pulpare a dintelui si la expunerea nervului. Toate aceste manopere se efectueaza sub anestezie locala.

Odata deschis dintele, se determina lungimea canalelor radiculare si se indeparteaza pulpa. Astazi determinarea lungimii canalelor radiculare se poate efectua cu mare precizie, utilizand aparate speciale numite apexlocatoare.

Dupa stabilirea lungimii de lucru se trece la prepararea canalului in vederea obturarii acestuia.

Prepararea canalelor se efectueaza in aceeasi sedinta dar exista situatii cand acest lucru se produce la urmatoarea vizita. Numarul de vizite necesar pentru completarea tratamentului de canal depinde totusi de starea nervului (daca a fost infectat sau nu) sau de complexitatea procedurilor de preparare a canalelor (canalele curbe). Pasul final este sigilarea canalului cu un anumit material plastic, steril numit gutaperca, care impiedica posibilele infectii ale canalului sau osului. Ulterior este posibil ca dintele sa necesite o obturatie sau o coroana, pentru a putea intra din nou in functia sa normala.

O alta veche preconceptie este ca odata indepartat nervul dintele devine „mort”, se modifica la culoare si se distruge mult mai repede. Nu este adevarat.
Dintele este viu si functional chiar daca are nervul scos. El beneficiaza de aport de sange prin tesutul care il tine in os, numit parodontiu. Dintele nu mai are intr-adevar sensibilitate la cald, rece si dulce, dar poate raspunde la presiune masticatorie.

Cel mai important lucru este modul in care se efectueaza tratamentul si conditiile de mentinere a sterilitatii canalului.

Cu o restauratie corecta dintele poate rezista pe arcada la fel ca orice dinte sanatos sau poate fi folosit pentru a restaura o edentatie invecinata incluzandu-l intr-o punte dentara.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Citeste si despre:

Ministerul Sanatatii si CNAS, la primul Forum PALMED privind medicina dentara din Romania, o voce unita in beneficiul pacientilor si medicilor stomatologi din Romania Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Alimente care pot declansa alergii cutanate MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Sistemul imunitar si mecanismele de aparare ale organismelor vii fata de agentii patogeni. Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale Cum sa cresti un copil cu o inteligenta emotionala sanatoasa Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea Abdominoplastia, solutia rapida pentru un abdomen atractiv Amigdalectomie - cand si de ce este indicata scoaterea amigdalelor