Zmeura, beneficii pentru sanatate

Actualizat: 27 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In urma cercetarilor, nutritionistii din intreaga lume au confirmat beneficiile pentru sanatate obtinute in urma consumului de zmeura. Indicat este sa alegeti zmeura care este ferma, coapta si colorata si sa evitati fructele mucegaite sau patate.

Zmeura poate fi proaspata sau congelata. Trebuie sa stiti insa, ca atunci cand zmeura se va decongela aceasta nu va avea acelasi aspect ferm ca si cea proaspata, dar va fi la fel de dulce si delicioasa.

Zmeura este un fruct de padure care stimuleaza sanatatea unei persoane indiferent de forma in care este consumata.

Beneficiile pentru sanatate obtinute in urma consumului de zmeura

Zmeura este bogata in acid elagic, un compus fenolic care ajuta la prevenirea cancerului, care inhiba cresterea celulelor canceroase si care opreste dezvoltarea anumitor forme de cancer.

Uleiul din seminte de zmeura este un factor natural de protectie solara. Acesta contine cantitati mari de compusi polifenolici cunoscuti pentru rolul lor anti-cancer. Zmeura contine antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C, quercetina si acidul galic.

- Arderea grasimilor - Fructul este bogat in fibre si mangan. Fibrele ajuta la incetinirea procesului digestiv astfel incat senzatia de satietate sa persiste cat mai mult, iar manganul este un mineral care ajuta la mentinerea valorilor inalte ale ratei metabolice care contribuie la arderea grasimilor.

- Consolidarea sistemului imunitar - Mineralele cum ar fi vitamina C au rolul sa ajute organismul sa dezvolte tesuturi conjunctive puterinice si un sistem imunitar capabil sa respinga atacul micro-organismelor. Zmeura dar si alte fructe de padure contin cantitati mari de vitamina C (alaturi de vitamina C, zmeura contine si potasiu).

- Prevenirea aparitiei bolilor - Zmeura contine substante cum ar fi flavonoidele si fitochimicalele care contribuie la prevenirea aparitiei multor boli. Fructul are in compozitie substante care ajuta la preintampinarea infectiilor vezicii urinare prin impiedicarea aderentei bacteriilor la celulele care captusesc peretii tractului urinar.

- Vedere sanatoasa - Zmeura este bogata in compusi importanti pentru o vedere sanatoasa. Substanta considerata a fi responsabila de aceasta calitate este luteina.Cercetatorii au identificat numerosi compusi in fructele de padure (zmeura, afine, mure, capsuni) care ajuta la diminuarea riscului unei persoane de a fi afectata de mai multe tipuri de cancer si boli cardiovasculare.

Cantitatea de carbohidrati si fibre din zmeura

- 1/2 ceasca de zmeura proaspata contine 3.5 grame (net) de carbohidrati plus 4 grame de fibre si are 32 de calorii.
- 1/2 cana de zmeura congelata are 6 grame de carbohidrati plus 2.5 grame de fibre si 32 de calorii. Recomandabil ar fi ca zmeura congelata sa nu fie indulcita.

Indicele glicemic pentru zmeura

Nu exista nici un studiu glicemic care sa specifice care este indicele glicemic al zmeurei. Unele surse au raportat, comparativ cu alte alimente similare, ca acesta ar fi de aproximativ 40. 1/2 ceasca de zmeura proaspata se estimeaza ca ar avea o incarcatura glicemica de 1.5.


Citeste si despre:

Dieta cu zmeura Diferenta dintre glosita si limba zmeurie Fructele - surse excelente de antioxidanti Plan de detoxifiere pentru 7 zile Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor Dieta Ornish Minune intr-un bol: salata de fructe De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii O digestie mai buna in mod natural Alimente care determina constipatia Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala Piramida alimentatiei Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Este ciocolata benefica pentru sanatate?