Siguranta in aer liber toamna

Actualizat: 27 Septembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Odata cu apropierea toamnei, multi oameni isi petrec timpul in aer liber, bucurandu-se de ultimele zile de caldura din an. Natura prezinta peisaje frumoase, se fac prezente si binecunoscutele covoare de frunze, care, de cele mai multe ori ii ademenesc pe drumeti la aventurile in aer liber.

Masurile de siguranta pe care trebuie sa le luati, in timp ce va petreceti timpul liber, vor mentine intreaga familie sanatoasa si ferita de accidente, in timpul toamnei.

Sofatul in conditii de siguranta


Toamna este cu siguranta un moment placut al anului, dar atunci cand frunzele isi schimba culoarea, exista pericole sporite pentru soferi. Atunci cand frunzele se afla pe strazi, suprafata de rulaj devine alunecoasa si este dificil pentru soferi sa mentina corect directia masinii.


Zilele scurte de toamna pot face dificila observarea pericolelor din trafic. Atunci cand este posibil, evitati sa conduceti in apropierea amurgului, atunci cand vizibilitatea devine mai redusa si va este mai dificil sa observati pietonii sau biciclistii din trafic.

Si dimineata, atunci cand soarele rasare mai tarziu, sofatul poate fi o incercare mai dificila pentru soferi. Tineti la indemna o pereche de ochelari de soare si purtati-i atunci cand soarele este stralucitor. Daca devine prea dificil sa sofati din cauza efectului de orbire al razelor puternice de soare, este indicat sa opriti masina in conditii de siguranta pana cand puteti vedea bine din nou.

Pe masura ce temperatura scade in timpul noptii, soferii trebuie sa isi petreaca un timp in plus pentru a indeparta gheata de pe autovehicul. Locurile umbroase de pe carosabil pot ascunde gheata. Soferul nu va constientiza existenta acesteia decat atunci cand automobilul va incepe sa alunece in locurile acoperite de gheata.

Siguranta din jurul casei in timpul toamnei


Curatarea jgheaburilor si executarea altor proiecte de intretinere a casei, presupun anumite riscuri in timpul toamnei. Securizati scara atunci cand indepartati mizeria din interiorul jgheaburilor de apa sau cand executati reparatii la acoperis. Uneltele trebuie sa fie in stare buna de functiune si ar trebui puse deoparte imediat dupa ce ati terminat sa le folositi.


Unii proprietari de case dau foc frunzelor sau resturilor de lemne in spatele curtii, in timpul curateniei de toamna. Evitati focul deschis in zilele uscate sau cu vant. O sursa de apa in apropiere este de ajutor si previne raspandirea focului in afara zonei de ardere, amenajata.

Siguranta in mijlocul naturii


Natura poate prezenta pericole in timpul toamnei, in special in zonele in care vanatoarea este permisa. Atunci cand mergeti in drumetii in preajma terenurilor de vanatoare, exista riscul sa fiti confundati cu un animal. Hainele viu coloroate ajuta vanatorii sa va deosebeasca de animale.

Strigati catre vanatori pentru ca acestia sa va localizeze mai usor si astfel sa evitati pericolul impuscarii sau pur si simplu, incercati sa evitati zonele in care este permisa vanatoarea, pentru a fi in siguranta.

Siguranta copiilor


Gramezile de frunze cazute ofera copiilor o modalitate de a se bucura de toamna, dar, de asemenea, aceste frunze se pot transforma in riscuri. Strangerea frunzelor in gramezi poate atrage copiii sa se joace in apropierea carosabilului si creste astfel riscul ca micutii sa fie loviti de masini. Este dificil pentru un sofer sa observe prezenta copilului pe carosabil atunci cand este ingropat sub o gramada de frunze.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru exercitiile fizice toamna Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Adaptarea copiilor la reintoarcerea in scoala Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele Cum sa facem fata alergiilor verii Alergiile solare O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Depresia sezoniera Trecerea la dieta de toamna Lacrimi de toamna Alergiile de toamna Astenia de toamna Stil de viata sanatos pentru toamna Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna
Cere sfatul medicului ×