Cei mai multi oameni supusi unei interventii chirurgicale de inlocuire a genunchiului doresc sa stie cand se pot intoarce la viata lor normala. "Care este durata recuperarii" este cea mai frecventa intrebare, pusa de toti pacientii care sufera orice fel de interventie chirurgicala mai importanta.
Exista multi factori care influenteaza timpul alocat recuperarii, dar de obicei bolnavii pot reveni la activitatile zilnice normale in decurs de 1-6 luni, in functie de gravitatea problemei genunchiului si de complexitatea interventiei chirurgicale.
1. Recuperarea pe termen scurt include capacitatea bolnavului de a se ridica din patul de spital si externarea. In primele doua zile, cei mai multi dintre pacienti primesc un cadru (aparat pentru stabilitate) care sa-i ajute in timpul mersului. Dupa a treia zi de recuperare, majoritatea persoanelor operate pot merge acasa. Recuperarea pe termen scurt implica si gestionarea durerilor pentru a reduce disconfortul si pentru ca oamenii operati sa se poata odihni in timpul noptii.
Daca bolnavul se poate plimba cel putin 10 minute fara sa experimenteze durere, acestea sunt considerate semne ale recuperarii pe termen scurt. Recuperarea pe termen scurt dupa o interventie de inlocuire a genunchiului este cuprinsa intre 6 si 12 saptamani.
2. Recuperarea pe termen lung presupune vindecarea completa a plagilor chirurgicale si a tesuturilor moi interne. O persoana va fi complet recuperata atunci cand se poate intoarce la serviciu si isi poate relua activitatile zilnice. Un alt indicator al recuperarii complete este instalarea senzatiei de normalitate. Durata recuperarii pe termen lung este cuprinsa intre 6 si 12 luni.
- Debutul recuperarii. Dupa ce ati suportat interventia chirurgicala si perioada de terapie intensiva, trebuie sa va recapatati fortele si sa preveniti problemele post-operatorii. Drena va fi indepartata si genunchiul va fi pus in cadrul unui aparat de miscare pasiva continua - un aparat ce indoaie si indreapta genunchiul operat.
Un fizioterapeut va va invata miscari specifice ale gleznelor care au rolul de a stimula fluxul de sange de la nivelul piciorului. De asemenea, exercitiile de respiratie va ajuta sa preveniti pneumonia (o posibila complicatie post-operatorie).
- Igiena personala. Dupa ce rana s-a mai inchis, iar medicul isi da acordul, puteti face dus. Dupa ce va spalati, uscati-va pielea prin tamponare, nu prin frecare. De asemenea, nu utilizati alte creme (in zona operatiei) decat cele prescrise de medic. Este recomandat sa nu va spalati des in primele 2 saptmani si sa asteptati o perioada inainte de a face baie in cada.
- Ziua 3-4: sunteti gata sa mergeti acasa. Inainte de a pleca din spital ar trebui sa fiti capabili sa va sprijiniti de pat sau scaun fara ajutor si sa puteti utiliza toaleta. De asemenea, puteti folosi pentru o mobilitate mai mare, carjele sau un mergator.
- Saptamana 1: prima zi la domiciliu. Personalul medical v-a aratat cum sa mentineti rana curata si cum sa va schimbati pansamentul. Bandajele si cusaturile pot fi indepartate in aproximativ 2 saptamani de la operatie.
Umflarea usoara este normala in cazul majoritatii pacientilor externati, dar trebuie sa aveti grija si sa ii raportati medicului daca apare roseata locala sau febra - care sunt simptome de infectie. Gheata poate ajuta la ameliorarea durerii, iar un fizioterapeut va poate vizita la domiciliu. Incercati sa mergeti cat mai des, cu pauze de cateva ore.
- Saptamanile 3-6: reluarea activitatilor. Din saptamana a treia pana in a sasea, ar trebui sa fiti in masura sa va intoarceti la majoritatea activitatilor de rutina. Se recomanda sa faceti exerctii fizice precum inotul sau ciclismul, deoarece acest tip de miscare are un impact redus asupra genunchiului.
Evitati sa ingenunchiati sau sa puneti greutate prea mare asupra genunchiului. Alte activitati precum dansul sunt permise, dar trebuie sa evitati orce alte sporturi de impact asupra articulatiilor (de exemplu baschet sau jogging).
- Saptamana 4: renuntarea la medicamentele pentru durere. Majoritatea oamenilor pot renunta la medicamentele pentru dureri, la aproximativ o luna de la operatie. Acestia utilizeaza, de obicei, medicamente eliberate fara prescriptie medicala, precum ibuprofen sau acetaminofen. Cu toate acestea, daca urmati tratament cu medicamente pentru fluidizarea sangelui, adresati-va medicului inainte de a lua orice medicament antiinflamator.
- Saptamana 6: puteti conduce iar. Nu va grabiti sa va intoarceti la volan. Trebuie sa asteptati ca mobilitatea genunchiului sa se imbunatateasca si durerile sa dispara inainte de a conduce masina. Este indicat sa asteptati 6-8 saptamani pana sa va urcati la volan - durata depinde de fiecare persoana in parte.
In primele 6 saptamani, fizioterapia va fi extrem de importanta. Aceasta imbunatateste miscarile genunchiului si permite o tranzitie naturala catre activitatile zilnice. Pacientii care respecta programul de exercitii terapeutice au tendinta de a se recupera mult mai repede. Urmati cu strictete sfaturile fizioteraputului.
- Saptamani sau luni: va puteti intoarce la munca. Momentul in care va puteti intoarce la serviciu depinde de tipul de munca pe care il realizati. Unele persoane isi petrec majoritatea timpului de la locul munca, pe scaun si, se pot intoarce dupa numai cateva saptamani la serviciu. In cazul in care locul de munca este mai solicitant din punct de vedere fizic, este indicat sa se astepte chiar si cateva luni pana cand bolnavul se poate intoarce la serviciu.
- Primul an: examenele medicale. Un program normal de vizita la medic include vizite la 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni si un an. Dupa aceea, de obicei, vizita se va face o data pe an. Urmati recomandarile medicului dumneavoastra pentru a va proteja noua articulatie. Mai mult de 90% din articulatiile inlocuite functioneaza perfect chiar si dupa 15 ani de la operatie.
In general, persoanele care sufera o interventie chirurgicala de inlocuire a genunchiului se recupereaza mai greu decat pacientii supusi operatiei de inlocuire a soldului. Trebuie remarcat insa ca perioada de recuperare dupa inlocuirea genunchiului poate varia foarte mult de la persoana la persoana. Unii oameni au nevoie de 6 luni pentru a se recupera, in timp ce altii au nevoie de numai o luna pentru a se putea intoarce inapoi la activitatile zilnice.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.