Producatorii obligati sa limiteze acizii grasi din alimente

Publicat: 20 August 2020 | Actualizat: 20 August 2020

Presedintele Klaus Iohannis, a promulgat o noua lege care obliga producatorii sa limiteze acizii grasi din alimente; maximum 2 grame la 100 grame de grasime din continut. Aceasta masura a fost luata deoarece grasimile trans sunt cele mai daunatoare grasimi pentru organismul uman.

Gasimile trans se obtin din uleiuri vegetale prin procedeu chimic, numit hidrogenare. Acestea au aparut in perioada razboiului, sub forma de margarina.

Grasimile trans sunt folosite in alimente pentru ca acestea sa poata avea o perioada de valabilitate cat mai lunga si pentru un aspect cat mai atragator, insa efectele adverse sunt multiple. Grasimile trans pot creste riscul afectiunilor cardio-vasculare, a diabetului de tip 2 sau a aparitiei cancerului.

Cea mai mare cantitate de grasimi trans se gaseste in preparate de tip fast-food, mezeluri, produse de patiserie, alimente prajite, snacksuri, biscuiti, fursecuri, unele tipuri de margarina.

Consumul mare de grasimi trans are un efect negativ asupra colesterolului, determinand cresterea colesterolului rau si, implicit scaderea colesterolului bun.

Specialistii spun ca grasimi trans se formeaza in cantitati mici si in mod natural in carnea de vita, carnea de miel si lactate grase.

Pe piata europeana se vand produse care contin peste 40% acizi grasi trans, acest lucru se intampla mai ales in sud-estul Europei.

Consumul acestor grasimi, ar declansa bolile ce provoaca anual decesul a cca 50.000 de persoane in Europa.

Produsele alimentare care au un continut mare de astfel de grasimi, mai pot fi comercializate pana la data de 1 aprilie 2021. Dupa aceasta data, comercializarea lor se va interzice.

In cazul in care, producatorii nu vor respecta legea, risca amenzi cuprinse intre 10.000 si 30.000 de lei si retragerea produselor de pe piata.


Email

Mentine starea de sanatate si creste calitatea vietiiMentine starea de sanatate si creste calitatea vietii

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Rolul acizilor grasi in alimentatie. Ce cantitate este indicata pentru consum?

Ulei CBD, adjuvant in diabet

Antiinflamator natural pentru raceli si alte afectiuni

7 probleme digestive care pot sa apara din cauza unei mese imbelsugate de Sarbatori

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice