Durerea inghinala la barbati - cauze si simptome

Actualizat: 10 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Durerea inghinala


Durerea inghinala reprezinta disconfortul aparut in regiunea inghinala, in partea interna a coapsei superioare, putand iradia inspre partea inferioara a abdomenului. Nu este acelasi lucru cu durerea testiculara, desi cele doua pot fi asociate.

Cauze

Cel mai frecvent, durerea inghinala este cauzata de o intindere musculara, de ligament sau de tendon. Aceasta durere apare frecvent in randul barbatilor sportivi, atletilor de performanta, sau in cazul unui efort fizic exagerat. Durerea poate fi brusca, in timpul efortului fizic, sau se poate agrava in timp, fiind progresiva. Continuarea efortului fizic va inrautati durerea inghinala.

In plus fata de cauza cea mai frecventa, de natura musculara, exista si alte cauze ale durerii inghinale. Acestea includ:

1. Hernia inghinala

Hernia reprezinta migrarea unui tesut prin canalul inghinal, cel mai frecvent fiind o ansa intestinala sau o portiune de tesut adipos. Intr-o regiune slabita a peretelui abdominal inferior, acest tesut migreaza. Veti putea observa o formatiune la nivel inghinal, in special in anumite pozitii sau atunci cand tusiti. O patrime dintre barbati are, la un moment dat, hernie. Hernia poate avea o forma severe, din cauza ischemiei locale, numita hernie strangulata.

Simptomele herniei strangulate sunt semnale de alarma:
• Durere brusca la nivelul formatiunii sau inflamatia acesteia
• Oprirea tranzitului intestinal
• Greata, varsaturi
• Febra
Apelati la ajutor medical de urgenta daca aveti oricare dintre aceste simptome, intrucat hernia strangulata reprezinta o patologie amenintatoare de viata. Tratamentul este chirurgical.

2. Prostatita

Prostatita este infectia si/sau inflamatia glandei prostate. In plus fata de durerea inghinala, veti observa dificultati de urinare.  Diagnosticul si tratamentul de specialitate, primite de la un medic urolog, sunt necesare.

3. Epididimita

Inflamatia epididimului, un organ mic tubular de la nivel inghinal. Cel mai frecvent apare in urma unei infectii, iar semnele si simptomele includ durere unilaterala, pe o singura parte, durere in timpul urinarii, febra.

4. Orhita este inflamatia unuia sau ambelor testicule, si poate cauza probleme de fertilitate. Orhita poate surveni in acelasi timp cu epididimita.

5. Torsiunea testiculara. Apare atunci cand un testicul se rasuceste in interiorul scrotului. Durerea poate fi atroce, ca si durerea provocata de o lovitura. Reprezinta o urgenta medicala si tratamentul chirurgical de urgenta, in primele ore, este esential.

6. Cancer testicular. De cele mai multe ori, cancerul testicular produce o formatiune inghinala nedureroasa. Totusi uneori poate aparea durerea. Astfel cancerul testicular este unul dintre diagnosticele ce trebuie excluse la pacientii cu durere inghinala.

7. Afectiuni ale soldului. Uneori, durerile de sold date de afectiuni precum artrita pot iradia catre regiunea inghinala. Medicul va identifica cauza durerii si va prescrie tratament, cel mai frecvent cu antialgice si antiinflamatoare.  

8. Calculi renali. Calculii renali, sau ,,pietrele’’ sunt mici cristale ce se formeaza in rinichi, din colesterol sau alte substante restante. Durerea poate fi severa si iradiaza in diverse regiuni, precum spatele, abdomenul, sau la nivelul regiunii inghinale si organelor genitale. Tratamentul curativ este cel chirurgical sau endoscopic.

9. Infectii renale. Nu in ultimul rand, infectiile ce afecteaza rinichii pot avea durerea inghinala ca si manifestare. Simptomele vor include si urinat frecvent si urina anormala, de culoare inchisa sau chiar hemoragica. Infectiile renale sunt tratate cu antibiotice.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Unele patologii ce evolueaza cu durere inghinala reprezinta urgente medico-chirurgicale. Astfel, apelati la ajutor medical de urgenta daca experimentati:
• Durere testiculara si/sau inghinala brusca sau foarte intensa
• Durere ce iradiaza in spate, in abdomen sau spre piept
• Febra, frisoane, greata sau varsaturi asociate durerii

In plus fata de semnele si simptomele alarmante, este esential sa mergeti la medic pentru a primi un diagnostic corect, in orice alta situatie in care apare durerea inghinala. De asemenea, tineti cont si de modificarile de culoare/cantitate de urina, de modificarile tegumentare inghinale si de aparitia eventualelor formatiuni.

Metode de diagnostic

Pentru a stabili cauza durerii inghinale, medicul va va pune intrebari in legatura cu activitatile de zi cu zi, in legatura cu factorii ce inrautatesc sau amelioreaza durerea, precum si despre istoricul dumneavoastra medical.

Medicul va inspecta si palpa ulterior zona dureroasa, si va face cateva teste de miscare si forta. Daca considera necesar, va efectua si teste imagistice precum ecografia sau radiografia.

Optiuni de tratament

Daca diagnosticul este oricare dintre afectiunile enumerate, medicul va recomanda consulturi de specialitate, tratament medicamentos si/sau chirurgical.

Daca durerea inghinala este cauzata de o intindere musculara, cum se intampla in majoritatea cazurilor, medicul va va recomanda vizita la un fizioterapeut. In sedintele de fizioterapie veti fi ajutat si invatat cum sa efectuati anumite miscari, intinderi si exercitii de intarire a musculaturii afectate.

Antialgicele minore va pot ajuta sa gestionati durerea. De asemenea, puteti lua masuri in viata de zi cu zi, pentru a va asigura confortul, precum:
• Intrerupeti, pentru moment, orice activitate atletica, pentru a da timp regiunii inghinale sa se vindece. Pentru multi pacienti, odihna este mai necesara decat orice fel de tratament
• Aplicati gheata in zona unde simtiti durerea, de cateva ori pe zi, in zilele in care regiunea este mai inflamata.

Preventie

Durerea inghinala poate fi severa, si va poate intrerupe de la activitatile zilnice. Pentru a preveni aceste intinderi de muschi, ligament sau tendon, respectati urmatoarele aspecte:
• Incalziti-va foarte bine muschii membrelor inferioare si muschii inghinali, inainte de a face efort fizic. O alergare usoara, intinderi si miscari de mobilitate, vor reduce sansa de leziuni inghinale in timpul sportului.
• Purtati incaltaminte confortabila, de calitate, care sa va ofere un suport bun in timpul efortului
• Cresteti progresiv intensitatea antrenamentelor, in special dupa ce ati facut o pauza indelungata
• Opriti-va din activitatea fizica daca simtiti disconfort sau durere in regiunea interna a coapsei
• Respectati rutina de intinderi de dupa antrenament si luati in calcul sedinte ocazionale de fizioterapie, in special daca ati mai avut o astfel de durere inghinala inainte

Concluzie

Durerea inghinala poate avea numeroase cauze atat genitale, cat si renale sau articulare. Totusi cea mai frecventa cauza este intinderea musculara, produsa in timpul unui efort fizic. Mergeti la medic daca simtiti durere inghinala de orice fel si respectati indicatiile acestuia cu privire la activitatile sportive pe care le aveti.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/men/my-groin-hurt
https://www.healthline.com/health/groin-pain


Citeste si despre:

Care sunt cauzele ce produc durere la ejaculare? 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Hernia inghinala – semne, factori de risc, preventie Hernia inghinala - un fenomen tot mai des intalnit Cand devine durerea testiculara o urgenta medicala? Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Tot ce trebuie sa stii despre hernia inghinala Principalele simptome in cazul herniilor De ce sufera atat de multi oameni de durere de spate? Simptome manifestate la nivelul stomacului: ce afectiuni pot ascunde Durerile joase de spate