Sarbatorile de iarna, mai exact perioada cuprinsa intre Craciun si Revelion, uneori chiar pana de Sfantul Ion, reprezinta un interval in care aportul caloric crescut si lipsa de miscare determina cresteri ponderale.
Tentatia de a consuma preparatele specifice sarbatorilor este mare, insa cu putina vointa, poate fi gestionata. Nu trebuie renuntat la mancarurile traditionale, ci acestea trebuie consumate cu moderatie.
Sarbatorile de iarna reprezinta o perioada de relaxare totala.
Oamenii devin mai indulgenti cu ei insisi, inclusiv cu propriul aspect.
Acest lucru poate avea insa un impact psihic negativ odata cu incheierea perioadei festive, atunci cand fiecare se va privi in oglinda si va constata ca a dobandit kilograme in plus si cativa centimetri in jurul taliei.
De aceea, este foarte important cum reusesti sa tii sub control apetitul si cum faci fata stresului provocat de perioada incarcata de dinainte si din timpul sarbatorilor.
Controlul apetitului
E greu sa te abtii in fata unei mese incarcate cu preparate apetisante, insa nu si imposibil. Totul tine de vointa si de controlul apetitului. Fiind vorba despre preparate pe care la consumi o data pe an, e posibil ca pofta sa fie cea care te determina sa mananci mult. Echilibreaza insa mesele.
Incepe cu un mic dejun consistent. Mananca la micul dejun ceea ce altfel ai fi consumat ca aperitiv la masa principala. O feliuta de toba sau una de lebar ori putina piftie iti vor astampara pofta.
Opteaza pentru preparate cat mai dietetice. Inlocuieste sarmalutele in foi de varza cu unele in foi de vita de vie cu carne de curcan. E mult mai slaba si vor iesi foarte gustoase. In plus, se pot manca foarte bine nu cu smantana, ci cu iaurt slab.
Renunta la bacon, carnati sau sosuri grase si rezuma-te doar la fripturi la cuptor sau la gratar. In ceea ce priveste dulciurile, foloseste lapte si unt degresate.
Consuma fructe proaspete, care favorizeaza digestia, sporesc senzatia de satietate si iti asigura energia organismului pe parcursul zilei.
Miscarea
Nu renunta la exercitiile fizice. Organizeaza-ti programul in asa fel incat sa nu tai tocmai sportul de pe lista de prioritati. Chiar daca micsorezi intensitatea exercitiilor sau durata acestora, continua-ti antrenamentele zilnice. Profita de zapada pentru a practica sporturile de iarna. Mergi la patinaj.
Desigur, un aparat de fitness la domiciliu este foarte util, insa in lipsa lui te poti rezuma la serii de exercitii: genuflexiuni, flotari, abdomene etc. De asemenea, cu o pereche de gantere te poti antrena in fiecare dimineata, pentru a ramane in forma de Sarbatori.
Gestionarea stresului
In perioada Sarbatorilor de iarna, nivelul de cortizol creste din cauza volumului de stres resimtit de organism. Acest hormon predispune insa la ingrasare, intrucat creste apetitul pentru mancare.
Diminuarea nivelului de stres, prin dozarea corecta a sarcinilor de indeplinit, dar si odihna suficienta sunt foarte avantajoase si ajuta intreg organismul sa treaca usor peste Craciun si Revelion. Dormi cel putin 7 ore pe noapte.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.