Cat de periculos este zaharul pentru organism?

Actualizat: 25 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Zaharul si consumul de dulciuri in general induc o stare de bine, insa nu sunt benefice pentru sanatate, acestea putand declansa afectiuni destul de grave.

Este dificil de eliminat zaharul din alimentatie, insa putem micsora efectele negative ale acestuia prin alegerea unor variante mai bune precum zaharul brun sau prin limitarea consumului zilnic.

De cele mai multe ori, zaharul poate provoca alergii alimentare, ataca smaltul dintilor, duce la instalarea carentei de crom din organism, provoaca somnolenta, sustine retentia de apa, mareste ficatul, slabeste sistemul imunitar.

Principalele efecte negative ale consumului de zahar

Ataca smaltul dintilor. Zaharul procesat, daca este consumat in fiecare zi, mentine aciditatea in corp, astfel ca organismul va incepe sa lucreze mai mult pentru a metaboliza aceste zaharuri, iar in timp va avea loc o decalcifiere osoasa, dar si carierea dintilor.

Provoaca unele carente de crom. S-a dovedit ca cei care consuma zilnic dulciuri limiteaza si priveaza organismul de cantitatea necesara de crom.

Afecteaza digestia. Consumul in exces de zahar alb procesat contribuie la instalarea unor dezechilibre in functionarea organismului uman.

Cele mai frecvente dezechilibre apar la nivelul tractului gastrointestinal, deoarece consumul de zahar in exces ingreuneaza transportul mancarii prin tractul gastro-intestinal.

In plus, duce la cresterea aciditatii la nivel intestinal si, implicit, la probleme precum indigestie, malabsorbtie sau aparitia colitei ulcerative.

Cauzeaza migrene. Un consum exagerat de zaharat duce la instalarea durerilor la cap, fenomen resimtit mai ales de femeile care sufera de tulburari hormonale. Mai mult, zaharul in exces poate cauza tulburari digestive.

Favorizeaza retentia de lichide. Consumul exagerat de zahar duce la retentia fluidelor in organism. Zaharul favorizeaza cresterea nivelului de insulina. Aceasta diminueaza capacitatea corpului de a elimina sodiul (sarea) si astfel se retine o mare parte din lichide.

Slabeste sistemul imunitar. Zaharul poate cauza inflamatii, organismul nemaiputand lupta corect impotriva infectiilor. Mai mult, daca sistemul imunitar este slabit, o persoana este mult mai predispusa la dezvoltarea alergiilor alimentare.

Mareste ficatul. Consumul zilnic de zahar alb poate cauza inflamarea ficatului. Sunt studii care arata ca efectele zaharului asupra ficatului sunt similare cu cele ale alcoolului.

Favorizeaza instalarea anxietatii. Exista studii care demonstreaza ca zaharul consumat in exces de catre copii poate duce la aparitia starilor de anxietate, hiperactivitate, concentrare mentala dificila si stari de indispozitie. Mai mult, copiii care mananca multe dulciuri pot avea si alergii alimentare.

Creste riscul de aparitie a candidozei. Un consum ridicat de zahar influenteaza dezvoltarea necontrolata a infectiilor vaginale, deoarece organismul depune mult efort in metabolizarea zaharului, iar imunitatea fiind mai scazuta, creste riscul aparitiei infectiilor vaginale, a candidozelor bucale sau vaginale.

Influenteaza nivelul colesterolului. Se pare ca un consum in exces de zahar poate duce la o crestere semnificativa a nivelului colesterolului total din organism, a trigliceridelor, o crestere a LDL, colesterolul "rau", si o scadere a HDL, colesterolul "bun".

Imbatraneste tenul. Zaharul are un efect negativ asupra elasticitatii pielii, favorizand aparitia ridurilor, dand un aspect de imbatranire prematura a tenului.


Citeste si despre:

Beneficiile fosforului pentru sanatate Interactiunea alimentelor cu medicamentele Despre sanatatea pielii si dermatomicoze Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Programul national de diabet zaharat Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Ranile cronice Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Consumul de alcool si diabetul zaharat Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (DZ tip 1) Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2) Diabet zaharat - informatii generale Tratamente naturiste in diabetul zaharat Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)