Toamna este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri, dar si unul dintre cele mai capricioase.
Fluctuatiile de temperatura, schimbarea presiunii atmosferice si umezeala din aer sunt doar cativa factori care, corelate cu o imunitate scazuta, pot favoriza aparitia bolilor de sezon, dar si agravarea unor afectiuni deja existente.
Astmul si afectiunile alergice
Astmul este una dintre cele mai neplacute afectiuni ale sistemului respirator, care se manifesta prin inflamatia cailor respiratorii.
In perioada de tranzitie aproape orice astmatic va resimti dificultati respiratorii, in special dupa depunerea efortului sau dupa inhalarea prafului, fumului sau mirosurilor puternice.
Prin urmare, persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa se fereasca pe cat posibil de acesti factori care pot provoca crize puternice de astm.
Afectiuni suplimentare, precum raceala, gripa sau bronsita, pot declansa, de asemenea, crize de astm.
Raceala, gripa sau bronsita pot declansa, de asemenea, crize de astm. Tocmai de aceea, este indicat ca bolnavii de astm sa evite sa petreaca mult timp in aer liber atunci cand temperaturile sunt foarte scazute si sa consume multe fructe si legume de sezon, pentru a-si intari imunitatea.
Virozele respiratorii
Temperaturile tot mai scazute si umiditatea crescuta nu fac decat sa creeze ambientul necesar pentru inmultirea si raspandirea virusurilor, bacteriilor si altor agenti patogeni.
Fiindca in sezonul rece sistemul nostru imunitar este destul de slabit si face fata cu greu agentilor infectiosi, este important sa adoptam o alimentatie cat mai sanatoasa, bogata in antioxidanti, in special vitamina C.
Reumatismul
Expunerea la temperaturi scazute favorizeaza cresterea sensibilitatii articulatiilor, cauzand dureri neplacute persoanelor cu probleme reumatice.
Una dintre cele mai comune forme de reumatism este artrita, care se manifesta prin durere, inflamare si rigiditate la nivelul articulatiilor.
O alta forma de reumatism care se poate intensifica toamna este artroza, care se localizeaza in special in articulatiile de la nivelul degetelor, coloanei vertebrale sau soldurilor.
Prin urmare, cei care sufera de reumatism trebuie sa evite expunerea la frig si umezeala.
Gastrita
O alta afectiune care se poate agrava toamna este gastrita, o boala care se manifesta prin inflamarea mucoasei gastrice la consumarea alimentelor fierbinti sau foarte condimentate, cafelei, bauturilor alcoolice sau sucurilor acidulate.
Cei care sufera de gastrita ar trebui sa evite consumul unor fructe si legume in stare cruda (rosii, citrice), intrucat acestea pot creste aciditatea.
Ar fi indicat ca acestia sa adopte, in schimb, o alimentatie din care sa nu lipseasca alimentele cu actiune antiinflamatoare, precum afine, ardei gras, spanac sau broccoli, supele si carnea slaba. Legumele ar trebui consumate fierte sau coapte.
Sinuzita
Dureri de cap, febra, nas infundat - toate acestea pot fi simptome ale sinuzitei, o alta afectiune care isi face simtita din plin prezenta in sezonul rece.
Printre principalele cauze ale aparitiei si intensificarii manifestarilor sinuzitei se numara poluarea, praful, anumite alergii, precum si problemele dentare netratate la timp.
De aceea, este important sa tratam afectiunile respiratorii astfel incat sa putem preveni infectiile de la nivelul sinusurilor.
Daca suferiti de sinuzita, evitati contactul cu persoanele racite, fumatul si spatiile cu aer uscat. De asemenea, pentru a ameliora simptomele sinuzitei, purtati haine si incaltaminte corespunzatoare vremii.
Problemele cardiace
Simptomele insuficientei cardiace se agraveaza toamna, din cauza schimbarilor bruste de temperatura si modificarilor presiunii atmosferice.
Printre simptomele insuficientei cardiace se numara respiratia greoaie si scurta, tahicardie (batai rapide ale inimii), oboseala, stari de greata si dificultati de concentrare.
Presiunea atmosferica scazuta poate duce la tahicardie si hipertensiune.
Pe langa tratamentul medicamentos prescris de medic, este important ca persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare sa limiteze statul in aer liber cand temperaturile sunt foarte scazute si sa se imbrace cu haine groase si calduroase.
Sindromul Raynaud
Sindromul Raynaud, sau sindromul mainilor si picioarelor reci, este o problema de circulatie a sangelui care afecteaza extremitatile: mainile, degetele, nasul si obrajii.
Cand temperaturile scad, aceste parti ale corpului se albesc, apoi se inrosesc intens. Degetele devin foarte reci, usor amortite si dureroase.
Crizele pot avea loc de mai multe ori pe zi si dureaza cateva minute, insa in formele severe, crizele pot dura chiar si cateva ore. Aceste simptome se amelioreaza, insa, la caldura. Femeile sunt cel mai des afectate de sindromul Raynaud.
Pentru a tine la distanta racelile si gripele de sezon, dar si pentru a evita agravarea anumitor afectiuni deja existente, este important sa acordam o atentie deosebita sistemului nostru imunitar.
Alimentatia sanatoasa, bazata pe fructe si legume proaspete, pline de antioxidanti, odihna si exercitiile fizice regulate sunt doar cativa factori care asigura o sanatate de fier si un organism puternic.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.