Recent a fost descoperit un nou mecanism care explica de ce o doza standard de medicament poate fi toxica pentru unii pacienti si prea mica pentru a determina efecte benefice la alti pacienti. Cercetatorii au reusit sa identifice un nou factor, alaturi de cei deja cunoscuti (varsta, sex, dieta si factori genetici), care sa explice variabilitatea individuala a raspunsului la aceiasi doza de medicament.
Jeffrey P. Krise si Ryan S. Funk de la Universitatea din Kansas au declarat ca variatiile individuale ale productiei de peroxid de hidrogen in organism pot influenta acumularea intracelulara a medicamentelor.
Autorii studiului au declarat ca "demonstrarea corelatiei dintre nivelul crescut de peroxid de hidrogen si cresterea acumularii intracelulare de medicamente reprezinta o descoperire foarte importanta". "Rezultatele acestui studiu sugereaza faptul ca pacientii supusi la stres oxidativ (exprimat prin niveluri crescute de peroxid de hidrogen) pot avea un raspuns crescut la o doza standard de medicament fata de pacientii nesupusi la stres oxidativ sau acei pacienti care isi administreaza cronic antioxidanti (vitamina C sau E) impreuna cu medicatia. Acesta ar putea fi un factor foarte important in efortul cercetatorilor de a recomanda pacientilor doze de medicamente individualizate".
Efectele peroxidului de hidrogen pot fi importante in special pentru unele medicamente (precum aminofilina, carbamazepina, carbonatul de litiu, fenitoina, teofilina si warfarina) pentru care pana si cele mai mici modificari ale dozelor pot determina efecte subterapeutice sau din contra efecte toxice.