Un medic cercetator din SUA este acuzat ca a inventat datele din cel putin 21 de studii

Publicat: 16 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un medic anestezist american, Scott Reuben, a inventat datele din cel putin 21 de studii publicate din 1996 in mai multe reviste medicale, a anuntat sambata purtatorul de cuvant al unui centru medical, relateaza AFP.

Frauda a fost descoperita in mai 2008, in timpul unei verificari de rutina a rezumatelor de cercetare care urmau sa fie prezentate la Baystate Medical Center din Springfield, a explicat Jane Albert.

Acest lucru a dus la retragerea studiilor din revistele medicale in care fusesera publicate, printre care Anesthesia and Analgesia.

Medicii au descoperit ca cercetarile pe care Reuben urma sa le prezinte nu fusesera aprobate de un consiliu medical intern pentru supervizarea cercetarilor efectuate pe pacienti, ceea ce a dus la o ancheta asupra tuturor studiilor publicate de anestezist. Albert a refuzat sa spuna daca Reuben a recunoscut faptele, limitandu-se la a declara ca "acesta a cooperat cu anchetatorii spitalului" si ca nu exista suspiciuni legate de coautorii studiilor.

"Ancheta spitalului Baystate a conchis ca studiile ce contineau datele inventate au fost realizate doar de Reuben si ca niciun alt cercetator nu a fost implicat in aceste fraude", a subliniat Allen.

Acesta ar putea fi unul dintre cele mai grave cazuri de falsificare din cercetarea medicala, a declarat medicul Steven Shafer, editorul Anesthesia and Analgesia. "Medicii foloseau multe dintre rezultatele studiilor lui Reuben, iar activitatea sa a avut un impact urias asupra acestei specializari", a explicat el.

Reuben, in concediu de boala din mai 2008, a publicat zeci de articole despre analgezia numita "multimodala", o noua arie de cercetare in acest domeniu, privitoare la recurgerea la mai multe tipuri de analgezice pentru tratarea durerilor postoperatorii si accelerarea refacerii.

In unele cazuri, studiile sale foloseau date privitoare la analgezici produsi de laboratorul Pfizer, printre care Celebrex, Lyrica si Neurontin. Pfizer a acordat cinci burse de cercetare acestui medic, intre 2002 si 2007.

Sally Beatty, purtator de cuvant al companiei, a spus ca testele clinice efectuate de societate pentru obtinerea autorizatiei de vanzare a Celebrex si Lyrica nu au inclus studiile lui Reuben.

Celebrex a fost aprobat pentru tratarea durerilor acute, mai ales a celor care intervin dupa o operatie.

Shafer a mai spus ca cercetatorii si medicii vor reexamina studiile si poate vor repeta testele clinice privitoare la folosirea combinata a mai multor analgezice, preconizata de Reuben. "Trebuie sa avem in vedere varianta ca unii pacienti sa fi avut de suferit din cauza recomandarilor nefondate ale lui Reuben", a conchis el.


Citeste si despre:

Modificarea Legii privind Statutul personalului didactic, referitoare la normarea activitatilor didactice si de cercetare din invatamantul universitar de masterat si din invatamantul universitar de doctorat Dr. Aurelian Justin, medic primar urolog: “50%-60% dintre femei sufera cel putin o data in viata o infectie urinara” De ce avem cosmaruri recurente? Modificarile patologice ale unghiilor Alimente interzise in caz de diaree Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? Efectul uimitor al vitaminei D Acneea: mit si realitate Hemoroizii, boala lumii moderne Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala 5 mituri despre sanatate si adevarul din spatele lor Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP Cui ii este recomandata sarea fara sodiu?