Sambata, 1 octombrie, in intervalul orar: 09.00-18.00, la Sediul Otopeni al Institutului National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”, persoanele varstnice din Bucuresti vor putea beneficia gratuit de testari pentru determinarea glicemiei, colesterolului, tensiunii arteriale si a riscului de a dezvolta osteoporoza.
Numarul de locuri la eveniment este limitat, de aceea participarea se va face doar pe baza de programare telefonica la numarul 0736.077.077, in perioada 26-30 septembrie. In 2050, aproape 40% din populatia tarii va avea peste 60 de ani1.
Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice se sarbatoreste anual la nivel mondial pe data de 1 octombrie. Cu aceasta ocazie, Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”, cu sprijinul companiei Zentiva, organizeaza un eveniment dedicat persoanelor varstnice, oferindu-le acestora testari medicale gratuite pentru: depistarea osteoporozei, determinarea glicemiei, a tensiunii arteriale si a colesterolului. Evenimentul promoveaza necesitatea analizelor medicale periodice din timp, ca metoda demonstrata de preventie a diverselor afectiuni cronice precum: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, osteoporoza.
Testarile se vor realiza sambata, 1 octombrie, in intervalul orar 09.00-18.00, la Sediul Otopeni al Institutului. Deoarece numarul de locuri este limitat, persoanele care doresc sa participe trebuie sa sune in perioada 26-30 septembrie la numarul 0736.077.077 pentru a se programa. Participarea fiecarei persoane va fi posibila numai pe baza programarii telefonice anterioare. Rezultatele testelor si recomandarile medicale vor fi comunicate atat in cadrul evenimentului, cat si printr-o evaluare scrisa detaliata si trimisa ulterior participantilor prin posta. Persoanele cu risc vor fi directionate catre medici specialisti. Transportul catre si de la locatie este asigurat de catre organizatori cu ajutorul autocarelor care vor pleca din Piata Charles de Gaulle, sambata, 1 octombrie, incepand cu ora 08.30. Ora si locul imbarcarii vor fi comunicate fiecarui participant in momentul realizarii programarii telefonice.
„Este o certitudine faptul ca influenta procesului de imbatranire asupra starii de sanatate si a calitatii vietii depaseste cu mult efectele oricarei afectiuni cunoscute, din aceasta perspectiva varsta in sine putand fi considerata drept principalul factor de risc pentru marea majoritate a bolilor cronice. Ma refer la boli cardiovasculare, renale, diabet zaharat, osteoporoza. tinand cont de faptul ca varsta nu este un element modificabil, avem responsabilitatea foarte importanta de a preveni si amana aparitia acestor afectiuni si a complicatiilor lor prin derularea de programe practice de educatie si preventie pentru pacienti”, a declarat Directorul Medical al Institutului National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”, Conf. Dr. Gabriel Prada. „Posibilitatea de a modifica viteza de imbatranire la oameni ar avea efecte mult mai bune decat eradicarea neoplaziilor, a afectiunilor cardiovasculare si a diabetului zaharat luate impreuna. Influentarea procesului de imbatranire, considerat ca o reducere progresiva a rezervelor functionale, initiata la noi de catre doamna profesor Ana Aslan, o continuam si astazi in cadrul Institutului cu ajutorul Gerovital H3. Prin tratamentele pe care le utilizam, putem modula mecanismele implicate in fenomenele de imbatranire la nivel celular si molecular, influentand totodata mecanisme frecvent implicate in bolile cronice degenerative adesea intalnite la varstnici”, a subliniat domnul Conf. Dr. Prada.
In Romania, ponderea persoanelor cu varste peste 60 de ani se va dubla in urmatorii 40 de ani, ajungand sa reprezinte 40% din populatia tarii. Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca pana in anul 2050, numarul persoanelor din aceasta categorie de populatie va ajunge la 2 miliarde, la nivel global. Ultimele rapoarte OMS arata ca in prezent sunt 605 milioane de persoane cu varste peste 60 de ani, reprezentand peste 10% din populatia globului.
„Peste 50% din pacientii care vin zilnic in cabinetul medicului de familie sunt varstnici. Nu este de mirare acest lucru, deoarece odata cu inaintarea in varsta capacitatile functionale ale organismului se reduc si devenim vulnerabili in a dezvolta afectiuni cronice de multe ori cu implicatii severe, necesitand interventii terapeutice complexe. De aceea trebuie sa existe o colaborare permanenta intre medicii de familie si medicii de alte specialitati, precum si intre comunitatea medicala si companiile farmaceutice, pentru a oferi permanent pacientilor varstnici solutiile terapeutice adecvate si pentru a raspunde cat mai prompt nevoilor lor de sanatate. Problema varstnicului, insa, nu este numai problema zonei medicale, ci si a intregii societati care are datoria morala de a proteja acest segment din ce in ce mai numeros al populatiei. in acest sens, salutam initiativa companiei Zentiva de a derula astfel de programe destinate prioritar acestei categorii de pacienti”, a declarat Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei.
„Programele de educatie pentru pacienti, realizate in parteneriat cu comunitatea medicala au devenit o prioritate pentru Zentiva si astfel si o traditie pentru noi. Transformarea comportamentului pasiv al pacientilor romani intr-unul activ, de preventie, este o actiune ce necesita timp si eforturi sustinute. De aceea venim mai aproape de comunitatea medicala pentru ca impreuna, prin parteneriate active si pe termen lung, sa gasim programele perfect adaptate nevoilor pacientilor romani. Totodata, prin intermediul portofoliului Zentiva reusim sa crestem accesul pacientilor la produse sigure si de calitate, unele dintre ele cu o istorie indelungata pe piata romaneasca, precum Gerovital H32, un brand romanesc de traditie”, a punctat Dr. Sorin Iancu, Marketing Manager Zentiva, o companie Sanofi.