Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria are datorii de 2.000.000 lei la medicamente si materiale

Publicat: 13 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria a acumulat o datorie de aproape 2.000.000 lei la medicamente si materiale sanitare din cauza faptului ca, pe primul trimestru al anului, i-au fost alocate sume mai mici cu 20% fata de anul trecut, transmite corespondentul NewsIn.

“Datoriile curente la apa, caldura sau electricitate sunt platite la zi, pentru ca am facut economii, dar la medicamente si materiale sanitare avem, pana acum, datorii de aproape 2.000.000 lei, si se vor mai strange pana la finalul trimestrului”, a declarat, joi, corespodnentului NewsIn, managerul Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria, Florentina Catruna.

Potrivit spuselor sale, daca din spital nu lipseste, deocamdata, niciun medicament, se datoreaza doar intelegerii de care a beneficiat spitalul din partea furnizorilor, pana acum. Medicamentele si materialele sanitare au fost livrate de acestia la preturile din luna octombrie 2008, atunci cand au fost incheiate contractele. Intre timp, insa, furnizorii au trimis adrese prin care instiinteaza ca preturile au crescut cu 30 sau 40 la suta, lucru care va ingreuna si mai mult situatia financiara a spitalului. Florentina Catruna a declarat ca banii alocati de la inceputul anului abia ajung pentru acoperirea salariilor si a unor cheltuieli administrative.

“In momentul de fata, cu banii pe care ii avem, nu putem sa asiguram decat salariile si tichetele angajatilor”, a spus managerul Spitalului Judetean de Urgenta. Lunar, cheltuielile cu salariile si tichetele de masa pentru angajati se ridica la 2.480.000 lei, iar fondurile alocate sunt in suma de 2.500.000 lei. Managerul spitalului se teme ca suma aferenta drepturilor salariale ale angajatilor poate sa cresca, in perioda urmatoare, in urma negocierilor dintre sindicatele din sanatate si ministerul de resort, lucru care va conduce la imposibilitatea achitarii integrale a acestora, in conditiile mentinerii aceluiasi buget pentru Spitalul de Urgenta Alexandria.

Potrivit Florentinei Catruna, toate spitatalele judetene de urgenta se confrunta cu probleme financiare din cauza faptului ca nu se face nicio diferentiere intre acestea si celelalte unitati spitalicesti, tarifele pe bolnav fiind egale. In schimb, celelalte spitale transfera aici cazurile dificile si chiar operatii obisnuite pentru ca nu au linii de garda sau medici anestezisti.

“Spitalele municipale si orasenesti nu au medici de specialitate care sa faca garzi, nu au anestezisti, nu fac operatii si trimit totul la spitalul judetean. Incaseaza aceleasi tarife, dar cheltuielile lor sunt mult mai mici”, a afirmat Florentina Catruna.

Conform declaratiilor sale, tariful pe bolnav stabilit de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este de 1.000 lei, suma insuficienta in cazurile dificile cum ar fi, de pilda, dializele sau operatiile complicate.

“Tariful pe bolnav este de 1.000 de lei. Din aceasta suma trebuie sa se plateasca salariul medicului si asistentei dar si medicamentele, mancarea sau caldura care trebuie asigurate pacientului. Sunt situatii in care cheltuielile cu o operatie cu grad ridicat de dificultate se ridica la 20.000 lei”, a sustinut Catruna.

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Alexandria crede ca este necesara o mai mare implicare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in diferentierea tarifelor pentru bolnavii internati in spitale. De asemenea, este de parere ca atunci cand sindicatele din sanatate negociaza cu ministerul de resort prime sau majorari salariale, reprezentantii CNAS trebuie sa participe la discutii pentru a informa in legatura cu posibilitatile spitalelor judetene de urgenta de a acoperi sumele respective, in conditiile in care bugetele acestora sunt limitate.


Citeste si despre:

Afectiuni manifestate prin durere toracica Parotidita epidemica (oreion) Tratamentul homeopat in sarcina PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Contract cadru 2009 Drumetiile pe munte si urgentele legate de altitudine 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Tomografia computerizata Tahicardia supraventriculara