Romania trebuie sa tinda catre o dublare a serviciilor medicale private in urmatorii doi ani

Publicat: 05 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ponderea serviciilor medicale private in totalul serviciilor medicale din Romania trebuie dublata in urmatorii doi ani, pana la un nivel similar celor din Bulgaria si Cehia, unde acestea ating 12%, respectiv 9%, a declarat, intr-un interviu acordat NewsIn, partner Link Resource, Dragos Dinu.

"Serviciile medicale private din Romania sunt atat de jos incat nu reprezinta nici 5% din totalul serviciilor medicale. Este insignifiant. Trebuie sa tindem catre dublarea lor in urmatorii doi sau trei ani. Acest lucru e mai mult decat posibil. in Bulgaria sau Cehia acestea au aproape 12%, respectiv 9%", a spus Dragos Dinu.

El a mai declarat ca piata sistemului privat de sanatate a crescut si va contiua sa creasca. "Se vorbeste depre o crestere pe primul trimestru de 60 - 80%, comparativ cu perioada anului trecut. Justificarea acestei cresteri tine mai degraba de insatisfactia pacientului fata de sistemul de stat. Investitiile incepute vor continua, se vor face mici retusuri, iar daca sistemul se misca catre coplata si asigurari private de sanatate, cum este de asteptat, atunci sunt convins ca si business-planurile investitorilor din servici medicale private se vor ajusta", a mai spus partner Link Resource.

Referitor la cresterea pietei farma, Dragos Dinu considera ca aceasta va inregistra o crestere mai degraba in unitati decat in valoare, in principal din cauza reasezarii preturilor la medicamente.

Potrivit lui Dragos Dinu, evolutia acestei piete este influentata de trei modificari majore. Primele doua se refera la eliminarea plafoanelor de la farmacii, survenita la sfartitul anului trecut, si reasezarea preturilor de la 1 aprilie 2009.

"Electoral sau nelectoral plafoanele de la farmacii s-au eliminat la sfarsitul anului trecut, ceea ce dus la o explozie a consumului. inca nu avem cifre oficiale, dar de zvoneste ca este o crestere de doua cifre. Dupa aceea avem reasezarea preturilor, un proces pe care, sincer, chiar daca a fost generat de criza, eu il apreciez. Este un proces transparent, echidistant de stabilire a preturilor. Nimeni nu putea sa accepte ideea ca un roman putea sa plateasca mai mult decat un grec sau decat un spaniol. Nu exista niciun rationament. Sunt convins ca am ajuns una dintre tarile cu cel mai mic pret al medicamentelor din Europa", a explicat Dragos Dinu.

De asemnea, s-au modificat adaosurile pentru distribuitori si farmacii. "S-a impus un plafon pentru produse mai scumpe de 300 lei. Pana acum aveau un adaos procentual indiferent de pretul produsului. (...) Acelasi lucru s-a aplicat si pentru distribuitori. Nu contaza valoarea pe care o are medicamentul, costul logistic, sa muti cutia din punctul A in punctul B, este acelasi", a completat Dinu.

Acesta a subliniat ca marii castigatori ai acestor modificari sunt producatorii locali de medicamente, farmacistii si distribuitorii, care au mai primit o veste buna, aceea ca producatorii sunt obligati sa factureze in lei.

Ordinul cu noile preturi ale medicamentelor date pe reteta, au intrat in vigoare de la 1 aprilie. Potrivit ordinului dat de ministrul Sanatatii, importatorii sunt obligati sa aduca in Romania produse la cel mai mic pret practicat in 12 tari europene, iar calculul preturilor medicamentelor se face la cursul valutar de 4 lei pentru un euro, curs stabilit de minister si valabil pana la sfarsitul anului 2009. Acelasi ordin prevede adaosuri comerciale mai mici pentru anumite categorii de medicamente.

In 17 decembrie 2008, Dragos Dinu, fost director executiv al A&D Pharma, a devenit partener al companie de consultanta din domeniul industrie medicale si farmaceutice, Link Resouce.

Dinu are mai mult de 16 ani de experienta in management, din care 13 ani de experienta in industria farmaceutica, participand din pozitia de CEO la constructia liderului pietei de distributie si retail din industria farmaceutica, numele sau fiind strans legat de ascensiunea marcilor Sensiblu si Mediplus si listarea A&D Pharma pe bursa din Londra.

Link Resource ofera servicii integrate de consultanta si executie industriala si legala in domeniile medical si farmaceutic, prin echipa proprie, consolidata in jurul unui nucleu foarte specializat si prin alianta strategica cu NNDKP.

In 2008 compania si-a crescut echipa la peste 30 de consultanti si a realizat 10 proiecte integrate, pentru 7 clienti din industria farmaceutica si a dispozitivelor medicale.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stiti despre laringoscopie? Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor Lipsa somnului si cresterea in greutate 6 obiceiuri care afecteaza ficatul Iritatiile pielii - cele mai frecvente afectiuni si cauzele lor Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Rolul imunoterapiei in melanom Interactiunea alimentelor cu medicamentele Cand este necesar consultul ginecologic? Reumatismul articular acut Starile de iritabilitate ale bebelusului