Proiectul strategiei privind resursele umane din Sanatate, dezbatuta de "Guvernul Privat"

Publicat: 27 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Specialistii din domeniul privat de sanatate sunt de parere ca medicii din Romania nu ar trebui pusi sa aleaga intre a lucra in sistemul privat sau in cel de stat, dupa cum se doreste intr-o strategie privind resursele umane, aflata in lucru la Ministerul Sanatatii.

"In tarile europene, medicii din sistemul privat sunt obligati sa aiba cel putin o operatie pe saptamana in spitalele de stat, pentru ca acolo se dezvolta profesionalismul medicului. Medicii care profeseaza la stat au posibilitatea de a invata de la cei din jurul lui", a declarat, vineri, presedintele companiei de distribuire de medicamente Fildas, Anca Vlad, la dezbaterea "Guvernului Privat" cu tema "Sanatatea".

Directorul Centrului Medical Unirea, Wargha Enayati, a afirmat, in cadrul aceleasi dezbateri, ca medicii care obtin acum venituri din patru surse - din salariul de la stat si cel din sistemul privat, platile informale si sponsorizarile companiilor farmaceutice, pentru participarea la congrese - nu vor accepta sa lucreze doar intr-un singur domeniu.

"Daca un astfel de proiect va fi pus in practica, va fi nevoie de un management al sistemului sanitar impecabil, pornind de la salarizarea medicilor din sistemul de stat si pana la dotarea si renovarea spitalelor", a completat directorul general Medlife, Mihail Marcu.

Initiatorul proiectului, subsecretarul de stat in medicina de urgenta din Ministerului Sanatatii, Raed Arafat, sustine ca "in urma analizelor se decide daca practica medicilor va fi mixta sau va fi delimitata intre sistemul privat si cel de stat".

Proiectul "Guvernul Privat" este o initiativa a cotidianului de afaceri "Business Standard", care isi propune sa realizeze un program de guvernare alternativ cu solutii pragmatice pentru 10 probleme nevralgice ale economiei si societatii romanesti.


Citeste si despre:

PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Sanatatea publica Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 Regulamentul de organizare si functionare a invatamantului prescolar Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Legea invatamantului Educatia medicala continua Statutul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica