Problemele financiare au determinat in 2007 vanzarea a 200 de farmacii

Publicat: 23 Iunie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Problemele financiare au determinat in 2007 vanzarea a 200 de farmacii la nivel national, din totalul de 10.000, a declarat joi secretarul general al Colegiului Farmacistilor din Romania, Ioan Uivarosi, in cadrul mesei rotunde Pharma Managing Distribution, organizata de The Money Channel Panorama.

"La nivel national, proprietarul nu isi vinde businessul pentru ca vanzarile sunt foarte bune ci pentru ca acesta nu mai vede niciun viitor in continuarea afacerii. Bineinteles ca proprietarul este atras si de anumite oferte, insa nu din acest motiv alege sa se opreasca. in 2007, circa 200 de farmacii au fost vandute la nivel national, iar tendinta se va pastra. Practic suntem in faliment. Daca inca mai rezistam asta se intampla datorita furnizorilor. Trebuie sa se asigure urgent un adaos comercial decent in farmacii. Altfel, vom asista la falimentarea financiara si profesionala a farmaciilor", a spus Ioan Uivarosi.

Directorul in cadrul firmei de cercetare a pietei Cegedim, Marian Pana, a declarat ca 88% din businessul de retail a fost facut cu un adaos comercial de 12%, anul trecut.

La nivel national, trei sferturi dintre farmacii au probleme de acoperire a cheltuielilor din cauza adaosului comercial mic, a declarat recent presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, profesor doctor Dumitru Lupuleasa.

Potrivit datelor furnizate de Patronatul Farmacistilor, adaosul comercial este definit, din punct de vedere contabil, ca procentul pe care il adauga la pretul unitar (fara TVA) si reprezinta castigul farmaciei la eliberarea de medicamente. in Romania adaosul comercial variaza intre 12 si 24%. Astfel, pentru medicamentele cu preturi de pana la 2 lei adaosul este de 24%, pentru cele cu preturi curpinse intre 2,01 si 5 lei este de 20%. De asemenea, pentru produsele farmaceutice cu preturi cuprinse intre 5,01 si 7,5 lei, adaosul este de 15% iar pentru produsele cu preturi de peste 7,5 lei adaosul este de 12%.

Pe de alta parte, directorul general al Zentiva Romania, Dragos Damian, a afirmat joi ca 75-80% din capitalul in numerar al farmaciilor provine din costul retetelor compensate si gratuite.

"Primii cinci producatori de medicamente pun pe piata 45-50% din volumul necesar, iar primii zece livreaza 60-65%. Avem un rol important pentru ca suntem un contribuabil major la bugetul statului si pentru ca angajam foarte mult. in ceea ce priveste sumele de bani, incasam plati si pentru trimestrele trei si patru din 2007, ceea ce inseamna o creditare foarte mare pe care o oferim statului. in ceea ce priveste pretul medicamentelor, exista tari unde medicamentele sunt mai scumpe decat in Romania, dar acolo gradul de compensare este mai mare. in majoritatea tarilor europene, cererea terapeutica si oferta dirijaza pretul", a explicat directorul general al companiei farmaceutice Zentiva Romania.

Pe de alta parte, copropietarul firmei importatoare si distribuitoare de produse farmaceutice Montero, Radu Tudorache jr., a declarat, in cadrul Pharma Managing Distribution, ca sistemului sanitar ar trebui sa i se aloce un procent mai mare din PIB. "Sanatatea este foarte importanta si acel 4% din PIB ar trebui sa se fie 6% si sa se duca spre 8-9%. in tarile in care se intampla asta speranta de viata este mai mare", a explicat Radu Tudorache jr.

Numarul zilelor de tratament a crescut cu 70% in ultimii 10 ani, fiind utilizate in special medicamente pentru sistemul cardiovascular, metabolismul digestiv, boli infectioase si sistemul nervos, a declarat recent directorul general al Cegedim, Petru Craciun. Potrivit acestuia, 51% din piata farmaceutica din Romania este concentrata in orasele principale, 28% in orasele medii si restul procentelor in orasele mici si in mediul rural. Conform datelor Cegedim, medicamentele eliberate fara reteta (Retail OTC) au inregistrat, din 1998 pana in 2007, o crestere cu 5,2%, iar cele eliberate prin prezentarea unei retete (Retail Rx) au avut o crestere de 132%. in ceea ce priveste medicamentele folosite in spitale pentru tratamentul pacientilor, volumul acestora a scazut cu 47,6% in perioada mentionata.


Citeste si despre:

Pielea uscata Ciclul vietii de familie Tulburarea bipolara Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli 9 probleme de sanatate influentate de stres Top 5 probleme dentare Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Probleme ale cavitatii bucale Alcoolul si problemele asupra starii de sanatate Anhedonia - incapacitatea de a simti placere Ce trebuie sa stie un parinte despre dependenta de calculator a copilului sau? Ce trebuie sa faci in situatii de stres Dependenta de jocuri de noroc: semne, modalitati de tratament si gestionare 6 greseli frecvente pe care le fac femeile in materie de sex