Medicii vor avea nevoie de mai putini ani pentru a se titulariza intr-o specialitate. Incepand cu anul in curs se va reduce durata de pregatire prin Rezidentiat pentru unele specialitati. Conform noului Ordin al Ministrului Sanatatii, OMS 1041/16.07.2010, publicat in MO nr. 0515 din 23 iulie 2010, din 59 de specialitati medicale, a fost redusa durata de pregatire cu 1 an in cazul a 36, in majoritate specialitati medicale sau paraclinice.
"Am scutit astfel 36 de ani pentru pregatirea in specialitate. Avem doua avantaje prin aplicarea noilor prevederi. In primul rand vom obtine formarea mai rapida a medicilor specialisti care intra sa lucreze in spitalele din Romania, pe de alta parte venim in sprijinul medicilor care nu vor mai fi nevoiti sa astepte ani intregi pentru a putea profesa. De asemenea, prin aceste masuri ne vom alinia si noi prevederilor europene, conform Directivelor in vigoare", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Cea mai scurta durata de pregatire in specialitate a ramas 3 ani, iar cea mai lunga perioada este de 6 ani. Nu va mai exista Rezidentiat cu durata de 7 ani. Conform normelor vechi, ca sa obtina specializari in chirurgie generala, chirurgie cardiovasculara si neurochirurgie, medicii erau nevoiti ca, dupa cei 6 ani de pregatire universitara, sa mai invete, in plus, inca 7 ani. In prezent, pentru a obtine aceste specializari durata de pregatire este de 6 ani.
Anul acesta concursul de Rezidentiat va avea loc in data de 21 noiembrie. Metodologia de desfasurare a concursului va fi publicata saptamana viitoare, raportat la anul trecut, nu vor exista modificari in ceea ce priveste bibliografia sau locul de desfasurare a concursului.
Masurile Ministerului Sanatatii sunt sustinute de catre Asociatia Universitatilor de Medicina si Farmacie si de asociatiile si federatiile studentilor medicinisti.