Perioada de Rezidentiat a fost redusa cu 1 an pentru unele specialitati

Actualizat: 27 Iulie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Medicii vor avea nevoie de mai putini ani pentru a se titulariza intr-o specialitate. Incepand cu anul in curs se va reduce durata de pregatire prin Rezidentiat pentru unele specialitati. Conform noului Ordin al Ministrului Sanatatii, OMS 1041/16.07.2010, publicat in MO nr. 0515 din 23 iulie 2010, din 59 de specialitati medicale, a fost redusa durata de pregatire cu 1 an in cazul a 36, in majoritate specialitati medicale sau paraclinice.

"Am scutit astfel 36 de ani pentru pregatirea in specialitate. Avem doua avantaje prin aplicarea noilor prevederi. In primul rand vom obtine formarea mai rapida a medicilor specialisti care intra sa lucreze in spitalele din Romania, pe de alta parte venim in sprijinul medicilor care nu vor mai fi nevoiti sa astepte ani intregi pentru a putea profesa. De asemenea, prin aceste masuri ne vom alinia si noi prevederilor europene, conform Directivelor in vigoare", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Cea mai scurta durata de pregatire in specialitate a ramas 3 ani, iar cea mai lunga perioada este de 6 ani. Nu va mai exista Rezidentiat cu durata de 7 ani. Conform normelor vechi, ca sa obtina specializari in chirurgie generala, chirurgie cardiovasculara si neurochirurgie, medicii erau nevoiti ca, dupa cei 6 ani de pregatire universitara, sa mai invete, in plus, inca 7 ani. In prezent, pentru a obtine aceste specializari durata de pregatire este de 6 ani.

Anul acesta concursul de Rezidentiat va avea loc in data de 21 noiembrie. Metodologia de desfasurare a concursului va fi publicata saptamana viitoare, raportat la anul trecut, nu vor exista modificari in ceea ce priveste bibliografia sau locul de desfasurare a concursului.

Masurile Ministerului Sanatatii sunt sustinute de catre Asociatia Universitatilor de Medicina si Farmacie si de asociatiile si federatiile studentilor medicinisti.


Citeste si despre:

Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Depresia la copil si adolescent Morfinomimetice Intoxicatia cu monoxid de carbon Stenoza aortica Durerea in cancer Dieta metabolica personalizata Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Fluoroza dentara Leucemia Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului Metodologia pentru aplicarea OG nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie Formularul E 104