Numarul donatorilor in moarte cerebrala a crescut cu peste 50% fata de 2007

Publicat: 17 Decembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Numarul donatorilor in moarte cerebrala a crescut cu peste 50% in 2008, fata de anul precedent, au anuntat, marti, reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

In prezent, in Romania, transplantul de la o persoana aflata in moarte cerebrala se poate efectua numai cu acordul familiei.

"In anul acest an, am reusit sa efectuam 400 de transplanturi de organe, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa fata de alti ani, in care reuseam sa facem doar cateva zeci de transplanturi. De asemenea, la nivel national, s-au efectuat 600 de transplanturi de tesuturi", a precizat directorul ANT, dr. Victor Zota.

Potrivit ANT, in 2008, a fost pus la punct si a devenit functional Registrul National de Transplant. "Prin acest registru am dorit sa eliminam traficul de organe si sa avem o evidenta clara a tuturor celor care au nevoie de un transplant. Nicio persoana care nu se afla in acest registru nu poate face transplant in Romania", a completat dr. Zota.

Cele mai multe transplanturi efectuate in Romania, in 2008, au fost cele renale (198), urmate de cele medulare (83). De asemenea, s-au realizat sase transplanturi de inima. Reprezentantii ANT sustin ca urmeaza sa achizitioneze un aparat de perfuzie a inimii, care va permite transportul organului timp de pana la 11 ore, de la donator la primitor. Perfuzia va mentine inima functionala, printr-un mecanism care pompeaza sange cald.


Citeste si despre:

Rinichiul polichistic Probleme de sanatate ale ochilor Infectiile fungice Teama de abandon - cu psihoterapeut Lavinia (Ghiorghe) Stoian Informatii esentiale despre transplantul de organe Cum pot fi crescute sansele de a avea gemeni? Accidentul vascular cerebral (AVC) 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Hipoxia cerebrala sau privarea de oxigen a creierului Accidentul vascular cerebral ischemic si cel hemoragic Lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a face un RMN cerebral Gripa in timpul sarcinii Donarea de organe si tesuturi de la persoane decedate Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Factori de risc in dezvoltarea cancerului