Medicii de familie si reprezentantii Ministerului Sanatatii vor discuta, marti, Contractul cadru

Publicat: 31 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Medicii de familie si reprezentantii Ministerul Sanatatii vor relua, marti, negocierile privind prevederile care ii nemultmesc din Contractul cadru pe 2009 si normele metodologice, dupa ce, luni, discutiile pe aceste subiecte nu au dus la nicio concluzie.

Discutiile de la minister au fost initiate dupa ce medicii au amenintat cu inchiderea cabinetelor de la 1 aprilie, din cauza nemultumirilor legate de noul Contract cadru si a faptului ca nu au fost consultati la elaborarea acestuia.

"Nu am ajuns azi (luni - n.r) la nicio concluzie concreta. Marti vom relua, punctual, toate prevederile din Contractul cadru care au ridicat probleme", a declarat Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie din Romania.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Aurel Nechita, a specificat ca nu se va negocia prescrierea medicamentelor pe substanta activa, chiar daca medicii de familie au nemultumiri si in aceasta privinta.

Amenintarea cu inchiderea cabinetelor a venit dupa ce ministrul Sanatatii Ion Bazac a declarat ca ministerul a tinut cont de recomandarile si observatiile medicilor de familie in redactatarea contractului cadru, document care contine principiile generale de desfasurare a activitatii de medicina primara. "Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Patronatul National de Medicina Familiei (PNMF), constata ca se continua deliberat campania de dezinformare a opiniei publice cu privire la presupusele consultari avute cu reprezentantii medicilor de familie", se arata in comunicatul celor doua organizatii.

Reprezentantii acestora precizeaza ca nu au avut loc nici un fel de consultari prealabile intre reprezentantii Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, SNMF si PNMF cu privire la Contractul cadru si respectiv, normele de aplicare ale acestuia, pentru anul 2009, iar "forma finala a Contractului cadru pentru anul 2009 nu tine cont de nici un fel de propuneri ale medicilor de familie, ci dimpotriva, contine prevederi care ingreuneaza si birocratizeaza suplimentar activitatea cabinetelor de medicina de familie".

Ministrul Bazac considera ca refuzul medicilor de familie de a semna Contractul cadru e o decizie pripita si nefundamentata, deoarece normele metodologice de aplicare nu sunt inca finalizate si ii invita pe medici la consultari asupra acestora, saptamana viitoare.

Sambata, medicii de familie au decis, in cadrul Adunarii generale extraordinare comune a Societatii Nationale si a Patronatului National de profil, sa nu semneze Contractul-cadru si normele de aplicare pana cand aceste acte nu se vor negocia real cu reprezentantii medicilor.

Acestia spun ca, desi la intalnirea comuna cu reprezentatii ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 16 februarie s-a stabilit ca vor exista intalniri distincte pentru discutia Contractului-cadru si a normelor metodologice, factorii de decizie din sanatate "nu au dorit sa avem aceste intalniri", iar propunerile Patronatului au fost ignorate.

De asemenea, exista nemultumiri fata de reducerea drastica a procentului alocat medicinii de familie din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate aprobat, ceea ce va duce la deficiente grave de acordare a asistentei medicale primare, care vor culmina cu falimentarea unui mare numar de cabinete.

In plus, si alte prevederi ale Contractului cadru pe 2009, adoptat recent de guvern, si care vor intra in vigoare la 1 aprilie, au starnit protestele organizatiilor medicilor de familie.

Potrivit Contractului cadru, medicii de familie trebuie sa participe obligatoriu la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, in afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale. Prin aceasta prevedere, care necesita un aviz consultativ al Colegiului Medicilor din Romania, se asigura accesul pacientilor la servicii de asistenta medicala primara indiferent de ora si de zona si se se reduce numarul de cazuri cu evolutie nefavorabila si decesele a caror producere este favorizata prin neasigurarea in timp util a asistentei medicale, sustine ministerul.

Reprezentantii medicilor considera demersul ca o "impunere a muncii fortate, prin obligarea medicului de familie de a participa la activitatea de asigurare a urgentei prespitalicesti si consultatii de urgenta la domiciliu, activitati care se gasesc in afara curriculei medicului de familie si depasesc timpul european de munca".

In plus, medicii reclama eliminarea unor servicii platite distinct in urma modificarii raportului “per capita / per servicii”, care duce la o diminuare si mai mare a veniturilor cabinetului. De asemenea ei nu sunt de acord cu penalizarea cabinetului de medicina de familie care are medic angajat, daca depaseste 23.000 puncte anual si cu impunerea unor sanctiuni extrem de dure pentru nerespectarea clauzelor contractuale, lasand loc abuzului si arbitrariului.


Citeste si despre:

Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie Educatia medicala continua Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca Legea farmaciei COVID-19 in cazul pacientilor cu schizofrenie Distimia Ciclotimia Ajutorul pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece 1 noiembrie 2008-31 martie 2009 Masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar