Masura de internare obligatorie a pacientilor in stare grava, in vigoare de luni

Publicat: 16 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Masurile care stabilesc modul de abordare a cazurilor de urgenta in unitatile spitalicesti, printre care internarea obligatorie a pacientilor in stare grava, intra in vigoare de luni, au anuntat, duminica, reprezentantii ministerului Sanatatii.

Potrivit noilor reglementari, medicii de garda de la Unitatea Primiri Urgente (UPU) vor putea decide internarea obligatorie a pacientiilor care necesita consultatii din partea mai multor specialisti, daca acestia din urma nu doresc internarea in sectia respectiva. In situatii exceptionale, pacientul poate fi internat cu acordul medicului-sef UPU si al conducerii spitalului.

De asemenea, in cadrul unitatilor de primiri urgente, managerii spitalelor de urgenta din tara vor avea obligatia sa amenajeze saloane de observatie, unde pacientii vor sta sub observatie pana la 24 de ore.

Toate spitalele de urgenta din tara vor fi nevoite sa aloce cel putin 5% din numarul de paturi ale spitalului pentru necesitatile UPU.
Raportarea locurilor libere se va face pana la ora 12, de catre medicul sef al fiecarei sectii. Totodata, in termen de 60 de zile, in Capitala va fi infiinta un dispecerat unic pentru locurile libere din spitalele de urgenta.

In ceea ce priveste sistemul de primiri urgente, ministrul Sanatatii a aprobat, recent, Protocolul national de triaj al pacientilor in caz de urgenta, care stabileste regulile de triaj pentru cazurile de urgenta care se prezinta in Unitatea de Primiri Urgente (UPU), astfel incat persoanele aflate in starea cea mai grava sa aiba prioritate la consultatie.

Algoritmul stabileste modul de incadrare a fiecarui caz intr-o categorie anume in momentul prezentarii in urgenta si se foloseste mai ales atunci cand Unitatea de Primiri Urgente este aglomerata. De asemenea, protocolul stabileste timpul maxim de la sosire pana la consultarea de catre primul medic.

Potrivit protocolului, cazurile pot fi clasificate in cinci categorii, de la Cod Rosu, ce inseamna pacient in stare extrem de grava, care trebuie consultat imediat, pana la Cod Alb, ce prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 120 de minute. Codurile intermediare sunt Galben (pacientul sã fie consultat in maximum 10 minute), Verde (timp maxim de asteptare - 30 de minute) si Albastru (timp maxim de asteptare - 60 de minute).


Citeste si despre:

Intoxicatia alimentara Fracturile diafizare ale femurului (fracturi la nivelul coapsei) Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei Stenoza mitrala Virusul hepatitei A poate supravietui timp de pana la 4 ore pe varfurile degetelor! Cum previi imbolnavirea PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Contract cadru 2009 Cum alegi crema cu SPF potrivita pentru tipul tau de piele Perioada adolescentei: cum ai grija de copilul tau in aceasta etapa din viata lui? Intrebari frecvente legate de polimialgia reumatica si arterita cu celule gigante Abcesul perianal Tromboza de sinus cavernos Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Boli diverticulare: diverticuloza si diverticulita Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice