"Inghetarea" pretului la medicamente, pentru linistea lui Nicolaescu in campania electorala - ADMR

Publicat: 30 Septembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Distribuitorii de medicamente din Romania considera ca amanarea cu inca o luna a termenului de recalculare a pretului medicamentelor este o modalitate prin care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, isi asigura linistea in prima luna de campanie electorala.

"Pentru noi e din ce in ce mai greu, deoarece euro creste in continuare, preturile medicamentelor cresc si ele, iar toata lumea e nemultumita pentru ca noi platim facturile externe la cursul de 3,7 lei pentru un euro si ni se deconteaza la 3,3 lei", a precizat, luni, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile.

Preturile la medicamente nu vor fi recalculate la 1 octombrie, asa cum prevedea ultima intelegere cu reprezentantii distribuitorilor, au precizat surse din Ministerul Sanatatii. Potrivit acestora, o eventuala recalculare a pretului la medicamente ar urma sa fie facuta, cel mai devreme, la 1 noiembrie.

Importatorii si distribuitorii de medicamente l-au acuzat saptamana trecuta pe ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca nu respecta promisiunile privind recalcularea pretului medicamentelor, in vreme ce demnitarul se declara "neplacut impresionat de o noua presiune publica a industriei farmaceutice".

Potrivit ADMR, ministrul Sanatatii promisese ca, pe 15 septembrie, va fi constituita o comisie mixta care sa se ocupe special de recalcularea preturilor la medicamente, masura care ar urma sa aiba loc la 1 octombrie.

"Nu prea vad insa cum se va face asta, cata vreme nu stiu sa fi fost formata acea comisie", a precizat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile.

Importatorii si producatorii reclama faptul ca ultima actualizare a preturilor medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, conform legii, recalcularea trebuie facuta la fiecare trei luni. Ei estimau, la sfarsitul lunii iunie, ca au inregistrat pierderi de peste 20 de milioane de euro de cand sunt nevoiti sa distribuie medicamente la cursul valutei de acum un an, adica 3,33 lei pentru un euro.

De cealalta parte, Ministerul Sanatatii a comunicat, tot saptamana trecuta, ca respinge asemenea atitudini, pe care le considera agresiuni nepermise. "Ministerul asigura cetatenii ca va actiona, ca si in ultimii trei ani, pentru a asigura o aprovizionare continua cu medicamente, la preturi accesibile. Aceasta politica de promovare a unor preturi corespunzatoare pentru cetateni va sta, in continuare, in atentia Ministerului Sanatatii", a mai precizat institutia.

In semn de protest fata de inghetarea preturilor, importatorii si distribuitorii au inchis depozitele de medicamente timp de 24 de ore, pe 18 aprilie.


Citeste si despre:

Nucile pot preveni cancerul de colon Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale E simplu sa donezi sange Cum sa mananci inainte si dupa sala Cum sa discutati cu copilul despre pierderea locului de munca 11 mituri despre HPV sau Virusul Papiloma Uman Afla de ce este bine sa consumi ulei de masline extravirgin Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Cand trebuie operati nodulii? Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului Metode pentru cresterea unui copil sanatos Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit Ce trebuie sa contina pachetul pentru scoala? 11 pasi de ingrijire pentru o piele perfecta Exista tratamente pentru mincinosii patologici?