Greva japoneza la Spitalul Judetean din Oradea

Publicat: 22 Decembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cadrele medicale de la Spitalul Clinic Judetean Oradea au intrat, vineri, in greva japoneza, in semn de protest fata de intarzierea platii salariilor si a primei de sfarsit de an, transmite corespondentul NewsIn.

Circa 50 de asistenti, brancardieri si infirmieri au protestat la parterul spitalului, exprimandu-se astfel impotriva conditiilor de munca din spital, a intarzierii salariilor si a faptului ca isi vor primi primele de Craciun in doua transe. „Avem un contract colectiv de munca, care a fost semnat foarte tarziu, a venit tarziu de la minister, iar directorul refuza sa-l semneze. in plus, noi am vrut sa-i atragem atentia directorului ca exista mai multe probleme legate de dotari, apoi si probleme legate de salarii. Directorul nu a vrut sa le dea angajatilor salariile si sporurile intregi, iar pana la urma, dupa ce acest lucru a ajuns la Ministerul Sanatatii, a spus ca ne da salariile, iar primele de stabilitate doar 50%. Dar angajatii nu sunt multumiti nici asa”, a declarat Ioan Giurgiu, liderul de sindicat Sanitas.

Acesta a spus ca, deocamdata, nu stie care va fi urmatorul pas al colegilor sai, acestia asteptand sa vada cati bani le intra in cursul zilei de vineri pe carduri, dupa care vor lua o decizie. Directorul general Emil Mut Popovici a spus ca el nici nu stie daca in spital a existat sau nu vreo greva. „Salariile le primesc azi (vineri, n.r.), pentru ca joi CAS ne-a trimis banii in conturi. in sistemul sanitar nu exista prime de Craciun. Angajatii se refera la prima de stabilitate, pe care o vor primi 50% luna aceasta si 50% luna urmatoare. Este vorba de sume totale de 1.600 de lei pentru un medic, respectiv 900 de lei pentru asistente. Dar anul acesta ne e mai greu sa le dam suma integrala, din cauza ca nu sunt bani”, a declarat Emil Mut Popovici.

Pe de alta parte, directorul a spus ca, in loc sa medieze acest conflict, liderul de sindicat este cel care pune paie pe foc. „Ieri (n.n. – joi) am avut o discutie impreuna cu directorul Autoritatii de Sanatate Publica, Ladislau Ritli, stabilind sa avem azi o intalnire la mine la birou, impreuna cu domnul Giurgiu, ca sa vedem ce se intampla. A venit toata lumea, dar liderul de sindicat nu. Chiar eu l-am contactat, dar in loc sa vina la ora 9.30 dumnealui a preferat sa mearga sa-i instige pe oameni la proteste”, a mai spus Mut Popovici.

Greva japoneza s-a desfasurat pe parcursul a doua ore, pana la ora 11:00. Angajatii sustin ca daca nu-si vor primi urgent salariile vor continua protestele cu urmatoarele forme de greva.


Citeste si despre:

Magnetii de frigider, pericol de moarte pentru cardiaci. Ce descoperire importanta au facut cercetatorii! Infectiile nosocomiale - infectiile contactate in spital sau alte unitati medicale Asistenta de urgenta in caz de calamitate Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Exercitii fizice fara pirozis (arsuri retrosternale) Informatii esentiale despre transplantul de organe Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? Malaria Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament Fibroscopia EMC - medici de familie in Programul de diabet Contract cadru 2009 Banii: purtatori de bacterii si boli