Gatirea sanatoasa a alimentelor este solutia pentru multe probleme culinare

Publicat: 21 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Acrilamida este considerata o substanta potential cancerigena si este produsa prin prepararea termica la temperature ridicate a alimentelor precum cartofi, cafea, faina si alte cereale. Prin reducerea timpului de gatire si a temperaturilor de preparare a mancarurilor se poate scadea concentratia acestei substante insa cercetatorii de la Rothamsted Research incearca sa rezolve aceasta problema chiar de la sursa prin cercetari experimentale care incearca sa reduca precursorii acrilamidei in plantele acestor produse vegetale.
Acrilamida apare la temperaturi ridicate (prajire, coacere sau frigere la foc) din asparagina si zahar. Prof. Halford a descoperit ca aceasta problema se exacerbeaza atunci cand plantele sunt cultivate pe un sol care are o concentratie scazuta de sulf ceea ce determina cresterea concentratiei de asparagina din plante si implicit cantitatea de acrilamida rezultata prin prepararea termica a acestora.
Dat fiind faptul ca in Europa, Australia si alte tari in curs de dezvoltare solul cu concentratie scazuta de sulf reprezinta aproximativ 20% din suprafata cultivata cu cereale, Prof. Halford a propus ca pentru a scadea riscul de aparitie a acrilamidei in alimentele preparate termic, aceste cereale sa nu fie folosite pentru consumul uman.
„Daca Comisia Europeana sau Food Standards Agency vor stabilii cantitatea maxima de asparagina din cerealele utilizate pentru consumul uman aceasta decizie va afecta negativ fermierii si ceilalti producatori agricoli” a declarat Prof. Halford.

Citeste si despre:

Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate? Motive pentru care sportul este esential pentru sanatate Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate Remedii surprinzatoare pentru diverse probleme de sanatate Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Este pregatit pentru gradinita? Teste pentru depistarea problemelor erectile Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool este „prea mult”? 10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra?