Galactozemia

Actualizat: 24 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Galactozemia este o boala metabolica genetica, ce este caracterizata prin incapacitatea organismului de a utiliza galactoza din zahar. In galactozemia clasica, defectul de baza este o deficienta a unei enzime cunoscute sub denumirea de GALT.

Aceasta provoaca o acumulare de galactoza 1-fosfat care afecteaza ficatul, ochii, rinichii si creierul. In mod normal, la nou nascuti se face screeningul galactozemiei. Daca nu este detectata, dar e prezenta, boala poate fi fatala. Identificata, afectiunea poate fi tratata prin evitarea galactozei in dieta.

Galactozemia este mostenita ca trasatura autozomal recesiva. Exista doua forme ale bolii: deficitul GALT (galactozemia clasica) si deficitul de galactokinaza. Dintre cele doua tipuri de deficiente, prima este mai severa. Gena GALT se afla in cromozomul 9p13.

Persoanele care sufera de galactozemie nu pot metaboliza galactoza din zahar. Galactoza provine in principal, din zaharul numit lactoza care se regaseste in compozitia laptelui. Lactoza este alcatuita din doua zaharuri: galactoza si glucoza care sunt legate intre ele.

Daca unui copil cu galactozemie i se ofera lapte, nivelul de galactoza creste provocand daune la nivelul ficatului, creierului, rinichilor si ochilor. Persoanele care sufera de galactozemie nu pot tolera nici o forma de lapte sau orice alte produse alimentare care contin galactoza. Expunerea la produsele lactate va duce la deteriorarea ficatului, retard mintal, formarea cataractei si insuficienta renala.

Simptome

Sugarii cu galactozemie pot dezvolta simptome in primele zile de viata in cazul in care consuma lapte praf sau matern care contine lactoza. Aceste simptome pot fi cauzate si de infectii sanguine grave cu bacteria E-coli si pot fi urmatoarele:
- convulsii
- iritabilitate
- letargie
- refuzul copilului de a manca lapte
- crestere nesemnificativa in greutate
- icter
- varsaturi
- aminoacidurie
- hepatomegalie
- ascita
- hipoglicemie

Investigatii

Imediat dupa nastere toti nou-nascutii vor fi testati pentru aceasta afectiune. Testele includ:
- culturi de sange pentru depistarea infectiei cu bacterii (mai ales E-coli)
- teste care vor evalua activitatea enzimelor din celulele rosii ale sangelui
- corpi cetonici in urina
- diagnostic prenatal direct care presupune masurarea enzimei galactoza-1-fosfat uridyl transferaza.

Tratament

Singurul tratament disponibil este limitarea stricta a galactozei din dieta. Zaharul din lapte (lactoza) este format din glucoza si galactoza, astfel incat toate produsle care contin lapte vor fi evitate. Sugarii vor fi hraniti cu formula de lapte cu soia sau fara lactoza.

In general, nu se vor consuma produsele care contin lapte, laptele matern, unt, branza, substanta uscata din lapte, smantana, lapte batut, frisca, margarina, ciocolata cu lapte, cazeina, unt si zer. In plus se va limita consumul anumitor fructe si legume, precum si produsele din soia fermentata, organe (ficat, inima, rinichi, pancreas), proteine hidrolizate din carne, leguminoase si glutamat monosodic.

Unele medicamente si suplimente au un invelis care contin galactoza sau lactoza, de aceea se va citi prospectul acestora cu atentie sau se vor cere detalii suplimentare farmacistului.


Citeste si despre:

Pubertatea intarziata Depistarea precoce a bolilor Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san Cataracta Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cauzele si complicatiile cirozei hepatice Despre alaptare si beneficiile ei Hipoglicemia la nou-nascuti: cum o recunosti si ce trebuie facut Informatii esentiale despre bolile metabolice la copii Icter la copii: ce trebuie sa stii