Esti ceea ce mananca mama ta

Publicat: 17 August 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

alimentarie,junk food,sarcina,supraponderabilitate,obezitate,caloriiUn studiu britanic, realizat de "Wellcome Trust", arata ca mamele care consuma in cantitati mari mancare tip "junk food" (mancare bogata in calorii dar cu un continut nutritional foarte redus) in timpul sarcinii si al alaptarii, pot transmite aceste "pofte nesanatoase" copiilor lor. Cercetatorii sustin ca femeile nu ar trebui sa justifice consumul de "junk food" prin faptul ca "manaca pentru doi", avand in vedere ca exista din ce in ce mai multe dovezi ca acest lucru va avea un efect negativ asupra viitorului copil, atat din punct de vedere al dezvoltarii cat si al sanatatii pe termen lung.

Universitatea Harvard a publicat la inceputul anului un studiu, ale carui rezultate aratau ca femeile care luau foarte mult in greutate in timpul sarcinii, aveau de pana la 4 ori mai multe sanse sa aiba copii supraponderali, decat cele care isi mentineau o greuatate normala. A fost de asemenea, sugerat faptul ca aceste femei vor avea copii supraponderali si din cauza faptului ca acestea continuau sa consume produse tip "junk food" si dupa nastere.astfel transmitand direct acest obicei alimentar copiilor.

Studiul britanic, sugereaza ca femeile care consuma "junk food" in timpul sarcinii, activeaza la copil, centrii nervosi responsabili de placere, care ulterior ii vor determina pe copii sa prefere mancaruri grase sau sarate si dulciuri. Deoarece cercetarile au fost efectuate pe cobai, nu au putut fi luati in considerare factorii sociali, culturali si psihologici, care ar putea impinge adolescentii spre a alege hamburgeri, cipsuri si gogosi. Ceea ce a ramas este adevarul psihologic dintre consumul de "junk food" in timpul sarcinii si dezvoltarea apetitului si a obiceiurilor alimentare a copilului. Pe parcursul cercetarii, cobaii gestanti au fost hraniti fie cu mancare tip "junk food", fie mancare sanatoasa. Cercetatorii au descoperit ca puii fatati de cobaii care au consumat "junk food" aveau cu pana la 95% mai multe sanse sa devina obeji, decat puii ai caror mame au urmat o dieta corespunzatoare.

Un profesor de nutritie de la "Toronto's Ryerson University" sustine ca este foarte clar stabilit faptul ca mancarurile picante si alte componente alimentare ajung in lichidul amniotic si in laptele matern, ambele fiind ingerate de copii. Astfel, copii sunt predispusi la gusturile si mirosurile caracteristice dietei consumate de mama in timpul sarcinii.


Citeste si despre:

Sarcina - Prima luna Copilul de la 1 la 3 ani: autonom sau temator? Sarcina - Luna a IV-a Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Sarcina - Luna a III-a Sarcina - Luna a II-a Alimentatia corecta a copiilor Gelozia