Efecte negative surprinzatoare ale produselor din plante

Actualizat: 12 Iulie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Unul dintre rolurile de baza ale ficatului este de a actiona ca un filtru pentru toxine. Aceasta actiune se face printr-un proces metabolic complex, prin ingerarea de noi medicamente. Medicamentele si suplimentele pot afecta ficatul in timpul acestui proces. Anumite substante pot forma metaboliti toxici ce pot deteriora celulele hepatice si, ca rezultat, ficatul poate deveni atat de deteriorat, incat nu mai poate functiona.

Un produs pe baza de plante cu toate ingredientele naturale suna destul de bine pentru sanatatea dumneavoastra, cum ar fi extractul de ceai verde sau ceaiul de tataneasa. Aceste doua ceaiuri pot provoca leziuni la nivelul ficatului – organul care descompune medicamentele din corp. Iar daca suferiti de o boala de ficat gras sau hepatita C, cu siguranta veti dori sa pastrati ficatul in cea mai buna forma posibila.

Leziunile hepatice induse de medicamente, o forma a bolii de ficat, se bazeaza pe cresterea de suplimente pe baza de plante. Aceste plante au devenit mai populare in ultimul deceniu. Leziunile hepatice cauzate de suplimentele pe baza de plante au crescut de la 7% in 2004 pana la 20% in 2013, potrivit unui studiu raportat in anul 2015.

Din cauza riscurilor potentiale, este important sa luati masuri de precautie in cazul in care va decideti sa utilizati un produs pe baza de plante. Aveti in vedere urmatoarele sfaturi atunci cand alegeti sa cumparati astfel de produse:

1. Feriti-va de marii ”infractori” hepatici. Extractul de ceai verde, steroizii anabolizanti, alcaliozii pirolizidinici sau flavocoxidele (o planta vanduta pentru tratamentul poliartritei) sunt printre substantele de top ce pot provoca leziuni hepatice, in conformitate cu unele studii realizate recent. Daca va place ceaiul verde, consumul de pana la 10 cesti pe zi esti bun, insa dozele mari de extract de ceai verde, de obicei gasite in suplimentele de slabire, pot provoca daune.

S-a constatat ca anumite plante medicinale folosite in medicina traditionala chineza prezinta unele riscuri asupra sanatatii. Cercetatorii au identificat 28 de plante din medicina chineza si amestecuri pe baza de plante ce au provocat toxicitate hepatica, conform unor studii din anul 2015. Intre timp, tataneasa – care este vanduta sub forma de ceai, pulbere sau capsule – contine mai multi alcaloizi pirolizidinici ce pot provoca leziuni hepatice.

2. Informati-va despre ce contine fiecare produs. Unele produse pe baza de plante sunt cunoscute ca ar fi sigure. Alte produse contin ingrediente suplimentare: extractul de ceai verde, de exemplu, se adauga la mai multe produse pe baza de plante. Si, in unele cazuri, suplimentele nu au pe lista toate ingredientele, astfel dumneavoastra nu veti sti ca dauneaza ficatului. Oamenii cred ca pot detoxifia ficatul, insa unii nici macar nu stiu ce inseamna acest lucru.

3. Sa nu aveti incredere mereu in ceea ce scrie pe eticheta. Unele etichete de pe medicamentele pe baza de plante nu prezinta intotdeauna incredere. Cohosh-ul negru, care de foarte multe ori este luat pentru simptomele menopauzei, este considerat sigur. Dar produsele etichetate ca Cohosh negru au fost legate de mai mult de 50 de cazuri de afectare hepatica. In mai multe randuri, oamenii de stiinta au gasit un supliment in planta chineza din specia Actaea. Metalele grele, pesticidele si bacteriile au fost gasite in aceste suplimente.

4. Spuneti medicului dumneavoastra ce produse pe baza de plante utilizati. Oferiti medicului o lista completa a ceea ce luati, inclusiv ceaiurile de plante sau diversele suplimente. Acesta este cel mai important lucru. Intrucat doctorul va sti ce luati, el o sa va ajute si o sa va spuna efectele secundare ale acestora. Suplimentele pot imita spectrul multor boli, printre care si bolile de ficat.

5. Uitati-va la contraindicatiile medicamentelor. Acesta este un alt motiv pentru a raporta orice supliment catre medicul dumneavoastra. Unele medicamente sunt benefice, insa altele care par a fi nevinovate si considerate a fi bune consumate dupa orice simptom afecteaza organismul. Sunatoarea, spre exemplu, ar trebui sa fie evitata de catre toti pacientii care iau medicamente pentru hepatita C.

6. Limitati numarul de produse pe baza de plante pe care le administrati. Ingredientele s-ar putea suprapune si puteti lua o doza mai mare de un anumit ingredient care are un potential toxic. Studiile au aratat ca daca va administrati mai putine medicamente, inclusiv cele derivate – din plante –, este mai bine pentru sanatatea dumneavoastra.

Ceaiul verde ar putea fi gustos si racoritor, precum este si un mod natural de a indeparta cancerul, insa, in cantitati concentrate, el poate afecta ficatul. Tataneasa este atat de periculoasa, incat ceaiul nu este comercializat in unele tari ale lumii. Alte plante au trimis oamenii la spital. O multime de oameni au o notiune preconceputa cum ca daca este un produs natural, acel produs trebuie sa fie sigur, insa nu este intotdeauna cazul.

Ceaiul verde este utilizat pe scara larga la nivel mondial. Daca beti cateva cani pe zi, este foarte putin probabil sa suferiti vreo reactie adversa. Ingredientele active reprezinta o clasa de compusi numiti catechine. Acesti compusi pot epuiza o parte dintre moleculele de protectie din celule, cum ar fi glutationul, care sunt prezente pentru a oferi ajutor la o anumita afectiune. O doza mare de extract de ceai verde poate duce la leziuni hepatice fatale, in cazul persoanelor sensibile.

Tataneasa contine substante toxice numite alcaloizi pirolizidinici care distrug ficatul, uneori acestea pot fi fatale pentru oameni. In unele tari ale lumii, tataneasa nu mai este comercializata, cu exceptia cremelor sau a unguentului.

Kava este facuta din radacinile plantei Piper methysticum, fiind cunoscuta ca o bautura ceremoniala din Oceania. Este vanduta in scopul tratarii anxietatii si insomniei. A fost documentat ca ar cauza leziuni hepatice. La fel ca si tataneasa, Kava este restrictionata in mai multe tari.

Planta de gura-lupului a fost folosita in mod traditional de nativii americani pentru a trata anxietatea, stresul si insomnia. Gura-lupului chinez este o alta specie diferita, dar ambele sunt suspectate ca ar provoca leziuni hepatice. Gura-lupului este adesea folosita in produsele care contin mai multe plante, insa nu se poate determina daca gura-lupului este in intregime de vina, dar aveti grija la aceasta planta.

Unele pastile si antioxidanti sunt larg raspanditi si comercializati pentru a reduce riscul bolilor de inima sau cancer, iar milioane de femei iau calciu pentru a-si proteja oasele. Dar ultimele dovezi pun la indoiala ca aceste suplimente sunt la fel de sigure sau eficiente asa cum se spune.

Vitaminele pot fi sintetice, acest lucru depinzand de fiecare laborator in parte. Ingredientele sintetice sunt permise in aceste vitamine. Vitaminele pot fi sintetice, deoarece, prin definitie, o vitamina nu trebuie sa fie neaparat naturala. Cu alte cuvinte, vegetalele si extractele lor trebuie sa provina dintr-o planta vie, reala, nu dintr-o eprubeta.

Intrebati-va medicul inainte de a lua ierburi sau plante traditionale si asigurati-va ca stiti de unde vin. Astfel ca trebuie sa aveti mare grija la ce cumparati si de unde, intrucat unele magazine nu urmeaza standardele din industria farmaceutica.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Renuntarea la carne poate duce la cresterea riscului de accident vascular cerebral? Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Ceaiul verde poate reduce incidenta afectiunilor cardiovasculare 52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde Ceaiul verde: elixirul sanatatii! Dieta cu pepene verde Spirulina, o comoara pentru sanatate! Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Ceaiul verde Adevarul despre ceaiul verde Salata verde, beneficii pentru sanatate Cafeaua verde. Topul beneficiilor pentru sanatate Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai Remedii naturale pentru cancerul de san
Cere sfatul medicului ×