Creierul - diferente intre sexe

Actualizat: 16 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Toti ne dorim sa avem aceleasi drepturi si oportunitati, iar pentru unele lucruri cum ar fi dreptul femeilor de a vota, lupta a fost destul de lunga doar pentru a exista egalitate intre barbati si femei.

Apare deseori consternarea in urma formularii opiniilor conform carora barbatii si femeile sunt diferiti. Unii cercetatori considera ca femeile nu pot obtine aceleasi rezultate superioare ca si barbatii la testele de matematica sau alte stiinte exacte, de exemplu.

Indiferent cat de mult si-ar dori majoritatea oamenilor ca barbatii si femeile sa fie egali, exista diferente in modul in care acestia vor aborda anumite situatii.

Cercetari stiintifice

Analiza inegalitatilor dintre barbati si femei, in urma carora au luat nastere diverse teorii, este dovada faptului ca atat barbatii cat si femeile au nevoie de ajutor pentru a intelege ce se intampla in mintea unora sau a altora.

Cercetarile indica faptul ca barbatii si femeile de fapt au structuri si conexiuni diferite la nivelul creierului si ca isi folosesc creierul in mod diferit. In anumite cazuri, acest lucru ar putea explica unele dintre stereotipurile pe care unii dintre oameni nu le recunosc, despre sexe.

De exemplu, barbatii au un scor mai bun la sarcinile care implica orientare in spatiu, in timp ce femeile au rezultate superioare la testele lingvistice.

Diferentele intre structura creierului masculin si a celui feminin

Oamenii de stiinta au aflat ca exista usoare diferente intre creierul barbatilor si cel al femeilor, dar au crezut ca schimbarile se limiteaza la hipotalamus, parte a creierului care controleaza apetitul sexual si ingestia de alimente.

Unii oameni de stiinta, considera ca la barbati creierul este mai mare pentru ca si acestia sunt fizic mai mari. Intrucat marimea creierului a fost asociata cu inteligenta, este dificil sa se stabileasca daca barbatii sunt mai inteligenti.

Cercetatorii au descoperit ca anumite parti ale creierului au dimensiuni diferite la barbati si femei, situatie care ar putea contribui la echilibrarea diferentelor dimensiunilor globale. In urma studiior s-a constatat ca anumite parti din lobul frontal, responsabil cu rezolvarea problemelor si luarea deciziilor si cortexul limbic, responsabil cu reglarea emotiilor era mai mare la femei.

La barbati, cortexul parietal implicat in perceptia spatiului si amigdala care regleaza comportamentul sexual si social aveau dimensiuni mai mari. Materia cenusie la barbati este de aproximativ 6.5 ori mai mare decat la femei, dar inainte ca barbatii sa se bucure de acest lucru, ar trebui sa afle ca femeile au de aproximativ 10 ori mai multa materie alba decat ei.

Diferenta poste sa influenteze modul in care gandesc barbatii si femeile. Pentru a gandi, barbatii folosesc materia cenusie care este bogata in neuroni activi, iar femeile utilizeaza materia alba in care exista multe conexiuni intre neuroni. De aceea, configurarea creierului femeii este mai complicata, dar aceste conexiuni pot permite creierului unei femei sa functioneze mai repede decat cel al unui barbat.

Daca femeile isi fac probleme legate de dimensiunea creierului, abordata anterior, ar trebui sa stie ca in creierul femeilor neuronii sunt mai apropiati unii de altii. Aceasta proximitate alaturi de conexiunile rapide facilitate de materia de culoare alba este un alt motiv pentru care creierul femeilor lucreaza mai rapid.

Unele femei au chiar cu pana la 12% mai multi neuroni decat barbatii. Psihologii au constatat ca densitatea neuronilor asezati unii langa altii este mai crescuta in anumite straturi ale cortexului si anume cele resposabile de semnalele care vin spre creier si pleaca de la acesta.

Densitatea neuronilor femeilor, la fel ca si marimea creierului unui barbat nu sunt atribute pentru estimarea inteligentei. Oamenii de stiinta stiu acest lucru intrucat au efectuat studii de imagistica legate de modul in care gandesc femeile si barbatii.

In cadrul unor asemenea studii, barbatii si femeile au fost rugati sa pronunte cuvinte diferite. Pentru a finaliza aceasta sarcina, la barbati a fost implicata doar o mica suprafata localizata in partea stanga a creierului, in timp ce la majoritatea femeilor au fost utilizate zone din ambele parti ale creierului.

Totusi, atat barbatii cat si femeile au rostit cuvintele la fel de bine, indicand ca exista mai mult decat un singur mod de a actiona al creierului in care se va ajunge la acelasi rezultat.

De exemplu, atunci cand femeile nu reusesc sa se orienteze dupa o harta, poate fi vorba doar despre faptul ca acestea isi iau repere diferite. Iar in cazul testelor de inteligenta, au fost atinse scoruri medii atat de catre barbati cat si femei.

Structura creierului versus mediu

Pot exista diferente subtile in modul in care oamenii isi trateaza copiii de sexe diferite. Fetele vor fi imbracate in roz si li se vor da papusi sa se joace, iar hainutele baietilor vor fi de culoare albastra si se vor juca, cu masini. In cazul unora dintre oameni, acesti factori de mediu sunt imposibil de ingorat atunci cand se analizeaza creierul uman.

Daca exista diferente intre creierele oamenilor, acestea ar putea fi determinate si de modul in care societatea contureaza o persoana, cu neuronii si sinapsele pe care creierul le considera inutile, simplificate.

Unii psihologi nu sunt de acord cu influenta mediului si considera ca diferentele dintre creiere sunt structurate de la nastere, unele structuri ale creierului sunt unice si nu pot fi explicate cu ajutor teoriilor sociale sau legate de mediu.

Acest lucru poate fi pertinent pentru a se explica de ce nu exista multi oameni cu o inteligenta iesita din comun, de exemplu. Iar in cazul stereotipului legat de femeile cu rezultate slabe la matematica si fizica, ar putea fi vorba despre diferente mici la nivelul creierului.

Acestea pot fi explicate prin dezvoltarea diferita a creierului la baieti si la fete. Sistemul de invatamant, insa nu tine cont de aceste aspecte. Cand un copil se confrunta cu un subiect pe care creierul sau nu este gata sa-l abordeze, copilul poate fi frustrat si ar putea fi tentat sa renunte prea repede.

Din aceste motive s-ar putea pune problema daca este sau nu nevoie sa se restructureze sistemul de invatamant. Totusi cel mai important este sa ne concentram asupra descoperirii modalitatilor in care ne pot ajuta aceste diferente.

Cunoasterea diferentelor dintre creierul masculin si cel feminin ar putea deschide oportunitati extraordinare in diagnosticarea si tratarea bolilor cerebrale. De exemplu, depresia si anxietatea cronica sunt diagnosticate mult mai frecvent la femei.

Acest lucru ar putea avea legatura cu diferentele existente in compozitia chimica a creierului: studiile au demonstrat ca femeile produc cu aproximativ 50% mai multa serotonina, iar barbatii au mai putini transportori care participa la recilcarea acesteia.

O alta teorie prespune ca ar putea fi vorba despre modul in care diferite parti ale creierului feminin raspund la emotii si durere. Barbatii, pe de alta parte sunt mai susceptibili de a fi diagnosticati cu autism, sindormul Tourette, dislexie si schizofrenie. In plus, tulburarile cum ar fi boala Alzheimer si schizofrenia se manifesta diferit la barbati si femei.

8 diferente majore

1. Relatiile interumane. Femeile au tendinta de a comunica mai eficient decat barbatii, concentrandu-se asupra modurilor in care pot gasi o solutie care sa functioneze pentru grup, abordand diverse aspecte si utilizand sugestii nonverbale, cum ar fi tonul, emotia si empatia in timp ce barbatii au tendinta sa fie mai orientati spre sarcini, sa vorbeasca mai putin si sa fie mai izolati.

Barbatii au dificultati in a intelege emotiile care nu sunt explicit verbalizate, in timp ce femeile au capacitatea de a intui emotiile si indiciile emotionale. Aceste diferente explica de ce barbatii si femeile intampina uneori dificultati in a comunica si de ce prieteniile intre barbati sunt diferite de cele intre femei.

2. Emisfera stanga a creierului versus ambele emisfere. Barbatii au tendinta de a procesa mai bine cu ajutorul emisferei stangi a creierului, in timp ce femeile proceseaza informatiile la fel de bine cu ambele emisfere. Aceasta diferenta explica de ce barbatii pot face mai bine, in general, activitatile specifice emisferei stangi, activitatile care presupun rezolvarea problemelor dintr-o perspectiva orientata catre sarcina, in timp ce femeile rezolva problemele intr-un mod mult mai creativ si sunt mult mai constiente de sentimente in timp ce comunica.

3. Abilitatile matematice. O zona a creierului numita lobul parietal inferior are de obicei dimensiuni mult mai mari la barbati decat la femei. Aceasta sectiune a creierului controleaza abilitatea matematica mentala si explica de ce barbatii pot obtine performante mai mari la sarcinile matematice decat femeile.

Interesant este ca aceasta este zona care s-a descoperit ca Einstein o avea anormal de dezvoltata. Lobul parietal inferior proceseaza informatiile senzoriale, iar dezvoltarea acestei parti la femei le permite acestora sa se concentreze asupra unor stimuli specifici, cum ar fi un copil care plange in timpul noptii.

4. Reactia la stres. Barbatii au tendinta de a avea un raspuns la stres de genul lupta sau fugi, in timp ce femeile adopta strategia ingrijeste si apropie (orientarea catre retele sociale). Psihologul Shelley Taylor a inventat expresia ingrijeste si apropie (tend and befriend), dat fiind cunoscut faptul ca in timpul perioadelor de stres femeile au grija de ele si de copiilor si formeaza legaturi puternice de grup.

Motivul pentru care aceste reactii sunt diferite la stres are legatura cu hormonii. Hormonul oxitocina este eliberat indiferent de sex. Cu toate acestea, estrogenul are tendinta sa intensifice productia de oxitocina, care are rolul de a calma si de a simti emotiile, in timp ce la barbati se elibereaza testosteron care atinge niveluri importante in tipul stresului si reduce efectele oxitocinei.

5. Limbajul. Doua parti ale creierului care sunt responsabile cu limbajul s-au dovedit a fi mai mari la barbati decat la femei, fiind un motiv pentru care femeile exceleaza in subiectele care au la baza limbajul si au mult mai dezvoltata gandirea asociata cu limbajul.

In plus, la barbati, limbajul este procesat doar in emisfera dominanta in timp ce procesul la femei are loc in ambele emisfere. Aceste diferente ofera protectie in caz de accident vascular cerebral. Femeile au sanse mai mari sa se recupereze complet dupa un accident vascular cerebral care afecteaza zonele corespunzatoare limbajului din creier, in timp ce barbatii nu au acelasi avantaj.

6. Emotii. Femeile au, de obicei, un sistem limbic ingropat adanc in cortex, fata de barbati, fapt ce le permite sa simta mai multe emotii si sa fie mult mai capabile sa si le exprime decat barbatii.

Modificarea sistemului limbic predispune femeile la depresie mai ales in perioadele de modificari hormonale, cum ar fi dupa nastere sau in timpul ciclului menstrual.

7. Durerea. Barbatii si femeile percep diferit durerea. Conform studiilor femeile au nevoie de mai multa morfina decat barbatii pentru a atinge acelasi prag de durere ca acestia. Femeile sunt mult mai capabile sa-si localizeze durerea si sa incerce sa caute un tratament pentru aceasta, fata de barbati.

8. Orientarea in spatiu. Barbatii au, de obicei, mai dezvoltata abilitatea de a se orienta in spatiu sau de a reprezenta mental o forma si dinamica acesteia comparativ cu femeile. Expertii au descoperit ca la femei zona parietala a creierului este mai groasa, fapt ce ingreuneaza abilitatea acestora de a roti mental obiecte - un aspect al orientarii spatiale.


Citeste si despre:

Viata sexuala a cuplului - intre placere si frustrare Diferenta dintre tulburarea bipolara de tip I si cea de tip II Zvonuri despre sanatate: mit si adevar Neuromul acustic si mentinerea functiei auditive Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Accidentul vascular cerebral ischemic si cel hemoragic Ischemia arteriala periferica Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Hipertensiunea arteriala De ce femeile au risc sporit de Alzheimer?