Conferinta Pharma 2008

Publicat: 15 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In perioada 9-10 octombrie, a avut loc în Bucuresti editia a VI-a a celui mai important eveniment din lumea farmaceutica – Pharma 2008.

pharma 2008

Evenimentul a fost moderat de Prof. Univ. Dr. Dumitru Lupuleasa care a prezentat teme de interes national cum au fost: “Piata farmaceutica din Romania spre maturizare”; “Rolul farmacistului in lantul sistemului sanitar”; “Legislatie farmaceutica”; “Cercetarea stiintifica in domeniul farmaceutic”.

In Romania, piata farmaceutica sufera in prezent multiple modificari datorate ritmului de crestere rapid din ultima perioada, integrarii in Uniunea Europeana, care a dus la numeroase reglementari cat si evolutiei rapide a descoperirilor stiintifice.


La acest eveniment au participat diriginti de farmacie si farmacisti, asistenti de farmacie, presedinti si vicepresedinti ai colegiilor judetene ale farmacistilor, dumitru lupeasapresedinti si directori executivi de companii nationale si straine de productie si distributie a medicamentelor, companii producatoare si distribuitoare de aparatura medicala, reprezentanti ai companiilor de asigurari si brokeri asigurari.

Prof. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa, Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, a declarat cu privire la acest eveniment: “Ma bucur ca anul acesta am reusit sa organizam, in colaborare cu Finmedia, nu doar un eveniment, asa cum preconizam dupa prima editie Pharma ce a avut loc in toamna anului trecut, ci si alte 5 editii regionale. Si evenimentul de anul acesta va fi de un real interes pentru toti participantii, datorita tematicii alese si a prezentei autoritatilor abilitate din domeniu, dar va aduce si elemente de noutate precum noile reglementari privind eliminarea plafoanelor sau accesul populatiei la medicamente. In asteptarea legii farmaciei, vom avea o excelenta platforma de dezbateri ce va genera si solutii practice pentru probleme cu adevarat reale”.

pharma 2008In cadrul conferintei, Dr. farm. prim. AURORA TOMA, a prezentat tema FARMACIA COMUNITARA IN UNIUNEA EUROPEANA. COMPARATII PRIN ADAOSUL COMERCIAL.
Concluziile au fost ca adaosul comercial al farmaciei comunitare in celelalte tari ale UE este mai mare ca cel stabilit in Romania.

Astfel in diverse tari din UE se percep taxe suplimentare, ca de exemplu:

- Taxe de urgenta in timpul noptii (Austria, Ungaria), de manevrare a retetelor (Belgia, Finlanda, Ungaria), pachete, numar de medicamente eliberate pe reteta (Anglia), servicii de paza in week-end si noaptea, preparate deosebite, distribuirea de metadona, (Belgia), taxa de distribuire (Finlanda). In Romania nu.
- In alte tari membre ale UE, legislatia asigura existenta farmaciei comunitare in toate zonele, prin garantarea realizarii unei cifre de afaceri. Farmaciile care o depasesc transfera surplusul celor care nu realizeaza aceste cifre. Farmaciile cu o cifra de afaceri relativ mare, platesc o taxa de vanzari celor cu castiguri mai mici - masura de egalizare care asigura repartitia geografica potrivita a farmaciilor, (Danemarca, Finlanda)‏.
- In Romania, membra a UE, legislatia farmaceutica duce la desfiintarea farmaciei comunitare independente.


Citeste si despre:

Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Ajutorul pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece 1 noiembrie 2008-31 martie 2009 Completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale - OUG nr. 100/2008 Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 A XVI- A Conferinta Nationala de Medicina de Urgenta 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Modificarea contractului cadru 2008-2009 Metodologia pentru aplicarea OG nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala (2008) A XV- A CONFERINTA NATIONALA DE MEDICINA DE URGENTA 'Medicina de Urgenta: Summum de specializari sau supraspecializare?' Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Cresterile salariale ce se vor acorda personalului din invatamant