Biserica Ortodoxa Romana este ingrijorata de numarul tinerilor care se drogheaza

Publicat: 01 Iulie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Biserica Ortodoxa Romana este ingrijorata de numarul tinerilor care se drogheaza si, mai ales, de faptul ca varsta la care acestia se apuca de consumul de droguri este din ce in ce mai mica, a declarat purtatorul de cuvant al BOR, preotul Constantin Stoica.

„Din pacate, aceasta este o crunta realitate. Este o problema pe care incercam sa o rezolvam, pentru ca noi consideram ca niciodata nu este prea tarziu sa iesi din plasa acestui flagel extrem de periculos. Acesti tineri, care au cazut in patima drogurilor, trebuie indrumati spre calea cea dreapta, iar indemnul bisericii este sa mearga in comunitatile parohiale de care apartin, pentru ca acolo vor gasi cu adevarat sprijin", a mai spus parintele Stoica.

Purtatorul de cuvant al BOR a mentionat ca, in nici un caz, tinerii nu trebuie sa creada ca vor fi exclusi pentru ceea ce au facut, "ci dimpotriva. In biserica, ei pot gasi un refugiu. Nu trebuie sa se simta izolati, ci ajutati sa iasa din acest impas, aceasta fiind practic reteta care se practica cu succes in intreaga lume".

Pentru BOR, "aceasta tendinta poate fi explicata prin faptul ca, in Romania, este o profunda criza morala si spirituala izvorata din lipsa modelelor autentice, iar in lipsa acestor modele tinerii pot cadea in derizoriul existentei".

"Consumul drogurilor reprezinta, fara indoiala, un pacat, iar biserica lupta impotriva acestui pacat prin cuvantul preotilor", deoarece "in activitatea preotilor se afla si aceea de a-i face pe tineri sa inteleaga, de a-i face sa constientizeze pericolele la care se expun consumand droguri", mai spune parintele Constantin Stoica.

Totodata, Biserica a dezvoltat si un program de educatie si prevenire a consumului de droguri, dar si al traficului de droguri, impreuna cu Agentia Nationala Antdrog, prin intermediul caruia preotii vorbesc enoriasilor pe langa celelalte pericole si despre cel reprezentat de droguri.

Reamintim ca aproximativ 300.000 de romani au consumat droguri de-a lungul vietii.

Copiii sunt familiarizati inca de la varsta de 11 ani, cu consumul de cannabis, iar de la 14 ani, cu cel de ecstasy, potrivit unui studiu al CURS, privind prevalenta consumului de droguri in Romania pe 2007, prezentat de Agentia Nationala Antidrog (ANA).

"Daca se iau in considerare si medicamentele - tranchilizante, sedative, antidepresive-, acest procent ajunge la 8,6 la suta, iar prin extrapolare rezulta aproximativ 1.300.000 de persoane", se arata in cercetarea ANA.

In general, romanii se apuca de droguri in jurul varstei de 24 de ani (76,6 la suta), iar cannabisul este preferatul dintre stupefiante, intr-un procent de 1,5 la suta, urmat de ecstasy (0,4 la suta), heroina (0,1 la suta), halucinogene ( 0,1 la suta) si cocaina ( 0,1 la suta).

In plus, in functie de nivelul de educatie, s-a determinat ca cei care consuma cel mai frecvent droguri au absolvit cursurile liceale (0,6 la suta) si universitare (0,3 la suta).

In acelasi timp, studiul mai scoate la iveala faptul ca aproximativ 20 la suta dintre romani stiu de unde sa isi procure rapid drogurile, in termen de 24 de ore, iar in cazurile tinerilor cu varste cuprinse intre 15-24 de ani, acest procent ajunge pana la 30 la suta.

"Cel mai facil acces a fost declarat de catre bucuresteni (procente pentru raspunsul “usor de obtinut in 24 ore” in functie de drog - intre 30 la suta si 40 la suta), comparativ cu celelalte regiuni in care procentele s-au situat intre 20-30 la suta", se mai arata in cercetarea ANA.


Citeste si despre:

Ce este tulburarea afectiva sezoniera si care sunt miturile asociate? Cum poti incuraja o persoana care sufera de cancer? Tulburarea de anxietate generalizata - de la ingrijorare la solutii Zambetul este oglinda sufletului Care este legatura dintre tulburarea obsesiv-compulsiva si depresie? Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Este singuratatea un inamic? Care este diferenta dintre virusuri si bacterii Hipetensiunea este mai periculoasa vara Ce este boala Creutzfeldt-Jakob? Care este legatura dintre ADHD si dopamina? Ce este si cum se manifesta boala Sever