Impotenta feminina

Actualizat: 10 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Impotenta feminina sau disfunctiile sexuale feminine sunt termeni folositi pentru a descrie dificultatea unei femei de a se bucura de activitatea sexuala si de a avea orgasm.

O femeie poate experimenta dorinta sexuala scazuta din diverse cauze, cum ar fi modificarile hormonale datorate stresului emotional. Cu alte cuvinte, atat factorii emotionali, cat si cei fizici, pot contribui la disfunctiile sexuale feminine

Cauze


Multe femei ar putea avea orgasm prin stimularea clitorisului, dar din diverse motive, acestea evita sa le vorbeasca partenerilor despre nevoile lor sexuale. Stimularea mentala joaca un rol important in excitatia sexuala.

Daca o femeie este nemultumita de partenerul ei sexual din diverse cauze, acest lucru ar putea duce la scaderea libidoului, cand se va afla cu acel partener. In aceasta situatie particulara, femeia posibil sa nu aiba vreo problema cu un alt partener pe care il considera mai atragator. Fenomenul poarta denumirea de disfunctie situationala.

Factorii psihosociali joaca un rol important in disfunctiile sexuale feminine. Printre acestia se numara:

Simptomele disfunctiilor sexuale feminine


Printre manifestarile disfunctiilor sexuale feminine pot fi incluse:

Femeile care sufera de tulburari de orgasm feminin, se afla in imposibilitatea de a atinge orgasmul, in ciuda faptului ca au un apetit sexual crescut.

Femeile difera de barbati in ceea ce priveste modul in care functioneaza orgasmul: acesta nu e automat, un raspuns. Aproximativ 5-10% dintre persoanele de sex feminin nu au orgasm, indiferent de tipul activitatii sexuale implicate - acestea sufera de anorgasmie. Anorgasmia este cel mai adesea rezultatul lipsei de experienta sexuala, anxietate de performanta sau consecinta experientelor anterioare, cum ar fi o educatie stricta care a dus la o inhibare a raspunsului sexual.


Unele femei se bucura de activitatea sexuala, desi ajung doar partial la orgasm sau chiar deloc. Tulburarile de orgasm feminin reprezinta o problema doar in cazul in care au un impact negativ asupra satisfactiei unei femei sau a partenerului ei.

Tratament


Pentru a oferi tratamentul adecvat unei femei care sufera de disfunctii sexuale, medicul trebuie in primul rand sa o ajute sa separe motivele intrinseci de cele extrinseci, intalnite in astfel de disfunctii.

In afara de durerea din timpul actului sexual sau prezenta unei tulburari evidente, poate fi dificil sa se faca diferenta dintre incapacitatea femeii de a fi excitata si, a avea un orgasm prin tehnica de stimulare folosita de partener.

Daca va aflati in perioada de post-menopauza si suferiti de uscaciune vaginala sau durere in timpul actului sexual, puteti sa tratati acest inconvenient cu ajutorul unui preparat cu estrogen, aplicat vaginal. Este important ca medicului sa i se ofere o lista cu medicamentele pe care le utilizati, astfel incat acesta sa le poata identifica pe cele care sustin simptomele disfunctiei feminine. In multe dintre cazuri, medicul poate recomanda consilierea, atat pentru femeie, cat si pentru partenerul acesteia.


Citeste si despre:

Infertilitatea Infertilitatea masculina Terapia de substitutie hormonala Cauzele impotentei Deficitul de substante nutritive - boli si simptome Informatii de baza legate de problemele sexuale Ce este acupresura? O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Fertilitate, disfunctii sexuale Sexul: care e problema? Afecteaza alcoolul viata sexuala? Artrita reumatoida Diagnosticul imagistic al osteoporozei Sexul si imbatranirea Frigiditatea si absenta orgasmului feminin
Cere sfatul medicului ×