Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie

Actualizat: 13 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vitema Pharmaceuticals si DY Nutrition isi unesc fortele pentru a redefini standardele in sanatate si nutritie

Vitema Pharmaceuticals a inceput o calatorie transformatoare prin joint venture-ul cu DY Nutrition, insemnand investitii de peste 10 milioane de euro in tehnologie de ultima generatie pentru extinderea capacitatilor de productie, stabilirea unui centru de cercetare si dezvoltare si o decizie ambitioasa de a produce suplimente nutritive respectand standardele farmaceutice GMP, folosind solutii sustenabile de energie regenerabila pentru a eficientiza costurile si a reduce semnificativ amprenta de carbon a companiei. Toate aceste decizii pun in prim plan atat siguranta consumatorilor prin produse la cele mai riguroase standarde de calitate, cat si protejarea mediului pentru un viitor sustenabil.

Joint venture-ul a setat o noua etapa in productia de suplimente nutritive

Joint venture-ul dintre Vitema Pharmaceuticals, una dintre cele mai sustenabile si mai moderne unitati acreditate GMP din sud estul Europei si DY Nutrition, compania de suplimente nutritive fondata de cunoscutul culturist britanic Dorian Yates, 6x Mr. Olympia, a insemnat investitii de peste 10 milioane de euro si a inclus transferul unei echipe de management din Marea Britanie in Romania, stabilind un nou centru de cercetare si dezvoltare la Sibiu.

La finalul anului 2023, prin schimbarea echipei de management, atat numele companiei, cat si structura s-au schimbat, iar modelul de business a migrat de la o fabrica traditionala de medicamente la o companie dinamica care dezvolta concepte de brand pentru terti si produce la solicitarea acestora. Avand acest nou model de business, toate fluxurile de productie au fost regandite si modernizate. Vitema Pharmaceuticals este o companie specializata in servicii de contract manufacturing pentru produse farmaceutice si suplimente nutritive, respectand standardele de calitate din industria farmaceutica. Asigura servicii de la idee pana la pozitionarea la raft si detine toate capacitatile necesare pentru a gestiona atat productie la scara mica, cat si la scara industriala a unei game de produse variate: medicamente generale, suplimente nutritive si nutritie sportiva, medicamente oncologice, vitamine, minerale, proteine, aminoacizi si colagen.

Noua structura a companiei si modernizarea facilitatilor de productie au permis extinderea capacitatii anuale la 3,5 miliarde de capsule si tablete, 4.500 de tone de pudre si 20 de milioane de unitati comerciale, urmand ca in urmatoare perioada sa atinga pragul de 50 de milioane de unitati comerciale.

Safety, Safety, and Safety... Again

Filozofia de business a joint venture-ului este centrata pe siguranta. „Safety, Safety and Safety... Again” nu este doar un slogan, ci o promisiune ca fiecare produs care paraseste fabrica Vitema Pharmaceuticals este testat riguros si respecta cele mai inalte standarde de calitate. Aceasta abordare diferentiaza compania pe piata suplimentelor nutritive, unde discrepantele de calitate sunt frecvente din cauza lipsei reglementarilor stricte de control al calitatii procesului de productie si al materiilor prime si materialelor de ambalare care intra in compozitia suplimentelor alimentare, aplicabile tuturor producatorilor.

Suplimente nutritive produse la standarde farmaceutice GMP

In lipsa unor reglementari stricte, Vitema Pharmaceuticals a setat proactiv un cadru de productie a suplimentelor alimentare la aceleasi standarde de calitate si siguranta ca al medicamentelor, acesta fiind cel mai inalt standard. Acest lucru este garantat prin certificarea farmaceutica GMP pe care compania o detine. Suplimentar certificatului de buna practica de fabricatie (certificat GMP), detin certificare ISO 9001:2015 si ISO 22000:2018. In mod practic, asigurarea acestor standarde se face prin testarea riguroasa a materiilor prime, a produselor intermediare, a produselor finite si a materialelor de ambalare din punct de vedere fizico-chimic si microbiologic in laboratoarele proprii. Prin aceste procese, se asigura ca materiile prime care urmeaza sa fie utilizate in procesul de fabricatie respecta standardele de puritate. Pentru suplimente, aceasta testare nu este una obligatorie si nu toti producatorii iau aceste masuri exigente de control, neaderand la standardul de fabricatie GMP, intrucat nu toate fab
ricile au aceasta certificare, ceea ce duce adesea la o discrepanta semnificativa a calitatii produselor disponibile pe piata.
Diferentele dintre GMP Pharma si GMP Food sunt semnificative. Certificarea farmaceutica GMP este reglementata de Agentia Nationala a Medicamentelor si este supusa celui mai ridicat nivel de examinare si de reglementare datorita cerintelor stricte necesare pentru a asigura siguranta, eficacitatea si consistenta medicamentelor, spre deosebire de standardele GMP pentru suplimentele alimentare care sunt mai flexibile si care se bazeaza, in principal, pe conformitatea cu standardele de calitate, dar fara a impune verificari la fel de riguroase ca GMP Pharma.

Vitema a implementat un sistem de productie complet inchis, care acopera intregul proces, de la primirea materiilor prime pana la ambalarea finala, eliminand orice risc de contaminare incrucisata. Toate produsele fabricate la Vitema Pharmaceuticals, medicamente si suplimente alimentare, sunt supuse unui control strict, specific unitatilor certificate GMP.

Compania a implementat un sistem de management integrat calitate - siguranta alimentelor, care permite urmarirea trasabilitatii tuturor proceselor desfasurate.

Activitatea se desfasoara intr-un complex functional situat pe 31 300 m2 ce le permite sa realizeze in-house toate etapele de procesare, controlul calitatii si depozitare a materiilor prime si a produselor finite. Materiile prime si materialele de ambalare sunt achizitionate de la furnizori calificati. La fiecare livrare se preleveaza mostre reprezentative care sunt supuse analizelor. Se utilizeaza in productie doar materialele cu buletin de analiza ce dovedeste conformitatea din punct de vedere fizico-chimic si microbiologic. Accesul in spatiile de productie si in laboratoare este controlat electronic, fiind posibil doar pentru personalul instruit care isi desfasoara activitatea in zona respectiva. Productia se realizeaza in spatii monitorizate continuu din punct de vedere al temperaturii, presiunii si umiditatii. De asemenea, se realizeaza monitorizarea microbiologica a suprafetelor si a echipamentelor. Spatiile au fost proiectate pentru a preveni contaminarea incrucisata, fiecare operatie desfasurandu-se in arii dedicate. Toate etapele de productie sunt verificate in mod constant prin control in proces. Produsul finit este prelevat si analizat, fiind insotit la livrare de buletin de analiza, care atesta calitatea produsului si, astfel, se asigura ca fiecare produs care paraseste fabrica respecta intocmai ingredientele declarate pe eticheta.

Vitema Pharmaceuticals a luat decizia de a produce suplimente nutritive respectand standardele stricte si riguroase din industria farmaceutica, iar acesta este un pas important pentru dezvoltarea industriei de suplimente nutritive si pentru prioritizarea sanatatii consumatorilor.

Productie sustinuta prin energie regenerabila

Un aspect esential din cadrul acestei calatorii transformatoare il reprezinta angajamentul fata de sustenabilitate. Prin proiectul finantat de Innovation Norway, Vitema Pharmaceuticals a instalat panouri fotovoltaice cu o capacitate de 0,58 MW, producand anual aproximativ 710 MWh. Acest proiect nu doar ca reduce semnificativ amprenta de carbon a companiei, dar sustine si productia ecologica a medicamentelor si suplimentelor nutritive.

”Misiunea noastra este sa redefinim ce inseamna sanatatea pentru generatiile viitoare, printr-o abordare care imbina inovatia continua cu responsabilitatea fata de mediu si societate. Proiectul nostru recent de energie verde, intitulat „Sustain a healthy environment by reducing the CO2 impact of our medical solutions”, finantat prin fondurile SEE si norvegiene, este un exemplu clar al acestui angajament. Prin implementarea acestui proiect reusim sa producem aproximativ 710 MWh anual, reducand semnificativ amprenta de carbon si respectandu-ne angajamentul de a opera intr-un mod care respecta si protejeaza mediul inconjurator. Acest proiect a fost realizat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, in cadrul „Programului de Energie din Romania”.
Integrand sustenabilitatea in toate aspectele operatiunilor noastre, ne dorim sa inspiram si alte companii sa adopte practici ecologice, modeland astfel industria pentru un viitor mai verde.”
– Abdul Yassin, CEO Vitema Pharmaceuticals

Joint venture-ul dintre Vitema Pharmaceuticals si DY Nutrition Global SA nu doar ca a extins capacitatea de productie si a modernizat infrastructura, dar a si stabilit un nou standard de excelenta in industria suplimentelor nutritive. Prin angajamentul fata de inovatie, calitate si sustenabilitate, Vitema Pharmaceuticals si DY Nutrition se pozitioneaza ca lideri de incredere in domeniul sanatatii si nutritiei, inspirand alte companii sa adopte atat standarde riguroase de calitate in productia suplimentelor, cat si practici ecologice care sa contribuie la un viitor mai verde.

Finantat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, in cadrul „Programului de Energie din Romania”.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer 7 suplimente nutritive periculoase pentru barbati Adevarul despre suplimentele nutritive pentru sportivi Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? Cum? Si de ce? Este bine sa mancam echilibrat Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten Refacerea unghiilor afectate de micoza 8 substante nutritive care va vor optimiza vederea Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Influenta nutritiei asupra sanatatii mentale Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate Sanatatea copilului vs inceperea scolii