Momentul diagnosticarii diabetului influenteaza abilitatile cognitive de la batranete

Publicat: 05 Decembrie 2014

Cercetatorii americani de la Scoala de Sanatate Publica din Baltimore au descoperit o legatura intre varsta la care se pune diagnosticul de diabet si problemele de memorie de la batranete.

Persoanele care sunt diagnosticate cu diabet sau prediabet la mijocul vietii prezinta un risc cu 19% mai mare de a suferi de probleme cognitive si de memorie in urmatorii 20 de ani de la depistarea bolii, anunta rezultatul studiului americanilor.

Declinul cogntiv este mai mare la persoanele care ignora simptomele si amana diagnosticul bolii pana spre varsta a doua, sustine Elizabeth Selvin, profesor coordonator in cadrul studiului.

Desi exista o legatura intre diabet si problemele cognitive de la batranete, savantii nu au putut stabili daca fluctuatiile si tulburarile glicemiei din sange sunt o cauza sau nu a problemelor de memorie de la varsta a treia. Acelasi lucru este valabil si in cazul predispozitiei pentru dementa pe care o au diabeticii, insa nu stiu exact cum contribuie boala cronica in acest scop.

Desi nu sunt siguri cum se influenteaza reciproc, savantii sustin ca legatura ar putea fi pusa pe seama faptului ca diabetul deterioreaza vasele de sange, efect care ar putea duce la aparitia declinului cognitiv.


Citeste si despre:

Terapia ocupationala in cazul copiilor Simptome cancer de plamani Informatii esentiale despre melanomul malign Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Piciorul diabetic, complicatia cronica a diabetului zaharat Terapii naturale din plante pentru „sanatate curata” Probleme cu acneea? Solutiile naturale sunt cele recomandate Laserele medicale, solutia terapeutica pentru multe dintre afectiunile dermatologice, dar si estetice! Bolile renale cronice Retinopatia diabetica Nefropatia diabetica 10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical 6 reguli pentru prevenirea diabetului zaharat