Interviu cu Dr. Cristina Blot: Hipoglicemia poate pune pacientul diabetic in real pericol?

Actualizat: 25 Noiembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cristina Blot
Medic specialist Endocrinologie, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica Albion Medical

Dr. Cristina Blot, ne vorbeste despre hipoglicemie


Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizeaza prin deficit absolut de insulina. Ca urmare, insulinoterapia este recomandata de la debut.

Diabetul zaharat de tip 2 se trateaza initial cu dieta si antidiabetice orale, in general (exista si exceptii care necesita insulinoterapie din stadiul initial). Fiind o boala progresiva, care se agraveaza in timp, in cazul diabetului zaharat de tip 2 insulinoterapia poate deveni necesara. Medicul diabetolog, in colaborare cu pacientul, stabileste momentul si necesitatea initierii terapiei cu insulina.

Tintele terapeutice glicemice sunt individualizate, in sensul ca la pacientii in varsta si/sau cu multiple boli asociate, aceste tinte sunt mai mari pentru a reduce riscul de hipoglicemie.in general, glicemia de dimineata ar trebui sa fie intre 80 si 120 mg/dl, iar cea la 2 ore dupa mese - sub 160 mg/dl. Glicemiile ce depasesc aceste valori se incadreaza la hiperglicemie. Valorile peste 180 mg/dl duc la aparitia glucozei in urina, iar valorile peste 200 mg/dl pot cauza deshidratare, insuficienta renala acuta, greata, varsaturi, dureri abdominale, confuzie, somnolenta si, in cazurile severe, cetoacidoza diabetica si starea glicemica hipersomolara care se poate asocia cu coma.

Hipoglicemia poate pune pacientul diabetic in real pericol?

Dr. Cristina Blot, medic specialist Endocrinologie, medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice:

Hipoglicemia reprezinta o valoare a glicemiei sub 70 mg/dl. Ea este cauzata de unele antidiabetice orale dar mai frecvent, de terapia cu insulina.

Monitorizarea glicemiilor este foarte importanta pentru pacientul diabetic. Frecventa acestei monitorizari se stabileste pe baza recomandarilor medicului diabetolog. Unii pacienti, cum ar fi cei tratati cu injectii multiple de insulina, necesita o monitorizare mai frecventa.

Cum si cand ne masuram glicemia?

Dr. Cristina Blot, medic specialist Endocrinologie, medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice:

Este important ca glicemia sa fie masurata corect

Glicemia se poate masura din sangele venos (prin punctie venoasa) sau din sangele capilar (prin inteparea varfului unui deget).

La domiciliu, se aplica cea de a doua varianta. Se dezinfecteaza cu spirt degetul, se inteapa cu dispozitivul special care se achizitioneaza de la farmacie, se pune o picatura de sange pe testul introdus in glucometru si se asteapta citirea glicemiei.

Glicemiile se masoara in diferite momente ale zilei, in functie de recomandarile medicului - de exemplu dimineata, inainte de micul dejun, la 2 ore dupa mese, seara la culcare si oricand pacientul are simptome de hipoglicemie (tremor, transpiratii reci, dificultate de concentrare, greata, senzatie intensa de foame, ameteli etc)

Cum ne afecteaza hipoglicemia severa?

Dr. Cristina Blot, medic specialist Endocrinologie, medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice:

Hipoglicemia severa este cea asociata cu alterarea starii de constienta

Hipoglicemia se asociaza cu morbiditate si mortalitate mare pe termen scurt. Un episod de hipoglicemie poate induce pierderea starii de constienta care poate duce la traumatism cranian, fracturi. O hipoglicemie poate precipita un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral.

Hipoglicemia severa este cea asociata cu alterarea starii de constienta (confuzie, somnolenta, coma) indiferent de valoarea glicemiei. Asta inseamna ca unele persoane experimenteaza aceasta alterare la glicemii usor sub 70 mg/dl, altele la glicemii sub 50 mg/dl. In general, o hipoglicemie severa este considerata cea sub 40 mg/dl.

Conduita terapeutica recomandata in caz de hipoglicemie este: imediat cum apar simptomele (tremor, transpiratii reci, ameteli, dificultate de concentrare), se masoara glicemia, apoi se consuma glucide simple (zahar, miere, glucoza, suc indulcit).

In unele cazuri, in functie de situatie, se omite masurarea glicemiei. Confirmarea hipoglicemiei este importanta pentru ca exista pacienti cu hiperglicemie cronica in cazul carora, dupa instituirea terapiei adecvate, apar simptome de hipoglicemie la valori normale sau chiar crescute ale glicemiei. In acest caz nu se recomanda aportul de glucide simple.


Citeste si despre:

Malaria, boala ce poate pune viata in pericol Dr. Cristina Blot, medic endocrinolog si diabet, ne vorbeste despre diabetul zaharat si cauzele instalarii diabetului Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea! Semne ale hipoglicemiei la un pacient cu diabet Amigdalita poate pune sanatatea in pericol? Tromboza venoasa poate pune viata in pericol? Coma diabetica Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Factori de risc si tratamentul hipoglicemiilor in functie de tipul de diabet Colita ulcerativa: o boala care poate fi fatala. Nu ignora niciodata simptomele ei! Schimbarile bruste de temperatura iti pot pune viata in pericol. Iata efectele lor! Respiratia urat mirositoare poate ascunde boli grave. Afla totul despre halena Gangrena Fournier, boala care pune in pericol viata barbatilor Coma hipoglicemica Dieta pentru hipoglicemie
Cere sfatul medicului ×