Prediabetul: cauze, factori de risc si masuri de prevenire

Actualizat: 06 Decembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Mihaela Posea
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica Smart Nutrition

Generalitati


Statisticile medicale din tara noastra de acum 10 ani din studiul Predattor, un studiu epidemiologic desfasurat in 2013, ale carui rezultate au fost publicate in 2014, aratau ca 11.6 % dintre romani sufereau de diabet, adica 1 din 8.6 pacienti ( o rata ceva mai mare decat media de la nivel Mondial), ceea ce insemna aproximativ. 2 milioane de romani (1 967 000). In acelasi timp, peste 3 milioane de romani erau deja diagnosticati cu prediabet, o conditie medicala in care nivelul zaharului in sange este mai ridicat decat ar fi normal, insa valoarea glicemiei nu atinge pragul diabetului de tip 2.

Conform ADA- Asociatia Americana de Diabet, aproximativ 70 % din indivizii cu prediabet vor dezvolta in cele din urma diabet si, pe de alta parte,  se stie ca anual, 5- 10 % din pacientii cu prediabet dezvolta diabet fara o interventie prompta.

Din fericire, exista o serie de semne care va ajuta sa depistati in timp util prediabetul si sa faceti schimbari pozitive, care sa va reduca considerabil riscul de declansare a diabetului zaharat.

Ce este prediabetul?

Prediabetul este o stare premergatoare diabetului si poate fi definit cu ajutorul glicemiei a jeun, a celei de la 2 ore din timpul testului TTGO si a Hb A1c.

In cazul glicemiei recoltate dimineata, dupa un post alimentar de cel putin 8-10 ore, valorile care definesc prediabetul sunt cele mai mari de 100 mg/dl dar mai mici de 126 mg/dl. Pentru testul de toleranta la glucoza orala (TTGO), valori ale glicemiei la 2 ore de peste 140 mg/dl dar mai mici de 200 mg/dl incadreaza pacientul in prediabet. Cat priveste valorile hemoglobinei A1c, analiza care ne spune valoarea medie a glicemiiilor din ultimele 120 de zile, aceasta trebuie sa fi e intre 5.7  si 6.5 % pentru a spune unui pacient ca sufera de prediabet. 

Nu exista semne specifice prediabetului, de aceea de multe ori, el este descoperit doar daca se fac aceste teste ca masura de screening.

Cand ar trebui sa ne testam pentru prediabet sau diabet? 

 Orice pacient care are greutate mai mare (definita printr-un indice de masa corporala de peste 25 kg/m2) si are cel putin unul dintre criteriile de mai jos ar trebui sa verifice prin analizele amintitte daca exista modificari ale acestora.

Criteriile sunt:

1. ruda gradul 1 cu diabet zaharat- daca ai parinti, frati, surori, bunici care stiu ca sufera de diabet, ar trebui sa te testezi;

2. istoric de boala cardiovasculara - aici intra bolile care afecteaza inima sau vasele de sange precum- infarct miocardic, accidentul vascular, boala arteriala periferica;

3. hipertensiune arteriala-  ai valori tensionale mai mari de 130/80 mmHg sau primesti tratament pentru hipertensiune arteriala;

4. nivel al HDL col mai mic de 35 mg/dl si/sau ale trigliceridelor mai mari de 250 mg/dl;

5.sedentar 

6.rasa - rasa alba, caucaziana (din care facem parte noi in Romania) NU este inclusa in aceasta categorie.

7. conditii asociate cu rezistenta la insulina  precum acanthosis nigricans sau obezitate severa.

8. sindrom de ovare polichistice sau istoric de diabet gestational in cazul femeilor.

In plus fata de criteriile expuse mai sus, daca ai un istoric de pancreatita, suferi de infectie cu HIV sau iei medicamente despre care se stie ca pot avea un efect asupra echilirului glicemic- este bine sa te testezi.

Semne care te pot alarma

Dintre criteriile expuse mai sus, foarte putine sunt semne sau simptome. De aceea, chiar daca te simti bine, nu ai nici un simptom, nu te doare nimic dar ai peste 35 de ani, este bine sa te duci la medicul tau de familie ca sa decida daca ai nevoie sa faci testele de depistare a prediabetului sau diabetului (in functie de factorii de risc pe care ii prezinti). Am amintit insa despre acanthosis nigricans sau despre obezitate. 

1. Despre Acanthosis nigricans

Unii pacientii pot observa aparitia de pete inchise la culoare pe suprafata pielii, in regiunile corpului in care pielea formeaza cute. De multe ori zona respectiva este frecata pentru a  se  curata foarte bine insa se optine doar o leziune la nivelul pielii. Acea "innegrire" a cutelor de la gat sau de la subrat sau din spatele genunchilor, care nu se ia la spalat reprezinta acanthosis nigricans si este un semn de rezistenta la insulina.

2. Despre Obezitate

Obezitatea , de fapt, nu este un semn, este chiar o boala, o boala cronica ce necesita supraveghere medicala asa cum necesita si diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala. De cele mai multe ori ne deranjeaza kilogramele acumulate prin aspectul fizic pe care il avem si nu ne gandim ca ar fi o problema de sanatate. Cu cat insa adaugam mai multe kilograme cu atat apare si efectul lor pe sanatate, uneori vizibil doar daca facem analize (cum este , de exemplu, efectul pe glicemii sau pe nivelul colesterolului din sange), uneori deranjand ca obosim repede, ca nu putem sa parcurgem distante mai mari, ca ne dor articulatiile genunchilor sau nici nu observam ca nu ne mai place sa facem poze sau sa purtam costum de baie pentru ca ne este ruisine de cum aratam. 

Chiar daca majoritatea pacientilor cu prediabet nu prezinta simptome, exista si cazuri in care nivelul crescut al glicemiei determina instalarea senzatiei persistente de sete, a nevoii frecvente de urinat sau a oboselii cronice. Un alt simptom care ar putea sa indice instalarea prediabetului este vederea incetosata. Daca va regasiti in aceasta simptomatologie, este recomandat sa apelati la un set de analize de sange, in care sa va verificati nivelul glicemiei.

Prevenirea evolutiei prediabetului

Cand luati masuri de imbunatatire a stilului de viata, va puteti astepta ca sa intarziati diagnosticul nedorit de diabet zaharat de tip 2. Cea mai buna cale de oprire din evolutie a prediabetului, mai ales daca exista si o componenta ereditara, ramane adoptarea unui mod de viata mai sanatos, prin

- consumul exclusiv de alimente care sa aduca beneficii corpului.
- respectarea unui program de masa regulat;
- evitarea completa a sedentarismului;
- eliminarea kilogramelor in plus;

Specialistii spun ca doar o jumatate de ora de mers pe jos in fiecare zi si pierderea a 5% din greutatea corporala excedentara va ajuta sa va reduceti riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2 cu pana la 60%, de-a lungul timpului. In timp ce medicamentele concepute pentru acelasi rezultat (cum este metforminul, care este folosit si in tratamentul diabetului zaharat) pot avea efecte pozitive in acest sens, un stil de viata mai sanatos ramane mai putin costisitor si cu efecte benefice nu doar pe glicemii, ci si pe tensiunea arteriala, pe nivelul colesterolului sau al greutatii corporale. 

Concluzii

Retineti ca este posibil sa suferiti deja de prediabet si in lipsa semnelor de mai sus. Cea mai buna cale de a depista la timp conditia medicala este sa mergeti la medic.

In cazul in care obtineti rezultate pozitive la analizele pentru prediabet, medicul de familie sau medicul specialist in diabet, nutritie si boli metabolice va stabili intervalul de timp la care sa repetati analizele dar si tratamentul necesar.


Citeste si despre:

Legatura dintre boala Alzheimer si diabet zaharat Deficitul de substante nutritive - boli si simptome Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate Esti predispus la diabet de tip 2? Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Obezitatea – ghid medical Germenii de grau Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Trombembolismul pulmonar - factori de risc si masuri de prevenire