Tulburarea obsesiv-compulsiva cauzata de o gena

Actualizat: 18 Februarie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Comform unui studiu realizat de cercetatorii de la "Duke University Medical Center", cobaii nascuti fara o anumita proteina cerebrala au prezentat semne de comportament obsesiv-complusliv si au raspuns la tratament cu medicamente anxiolitice. Cobaii carora le-a lipsit aceasta gena SAPAP3 - responsabila de producerea unei proteina care ajuta la nervii sa comunice - si-au zgariat fetele pana au inceput sa sagereze si au dezvoltat o aversiune pentru spatiile larg deschise. Cercetatorii sustin ca acest comportament al cobailor se aseamana foarte mult cu al oamenilor care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva. Aceasta tulburare de anxietate este marcata de ganduri intruzive si comportamente compulsive repetitive (de exemplu spaltul pe maini frecvent) care impiedica desfasurarea activitatilor zilnice. Tulburarea obsesiv compulsiva afecteaza 2% din populatia globala.

Cercetatorii s-au concentrat pe functiile proteinei generata de gena SAPAP3 si au crescut cobai carora le lipsea gena. Initial, acesti cobai se prezentau normal, dar dupa 6 saptamani au prezentat rani deschise in zona fetei, iar inregistrarile video au surprins comportament compulsive. Cercetarile ulterioare au demonstrat ca acesti cobai erau excesiv de anxiosi. In mod normal, daca erau plasati intr-o cutie intunecata cu o iesire catre spatiu deschis si lumina, cobaii ar cauta acea iesire, dar cobaii carora le lipsea proteina au ramas in cutie. Cercetatorii interpreteaza aceasta actiune ca teama de spatii luminoase, ceea ce dovedeste un nivel ridicat al anxietatii. Dupa ce a fost reintrodusa gena, cobaii s-au comportat normal.


Citeste si despre:

Tulburarea Tourette Legatura dintre tulburarea ticurilor si ADHD Sindromul Asperger Alopecia - caderea parului, chelia sau calvitia Sindromul Prader-Willi Sindromul Prader-Willi, senzatia constanta de foame Ce poate indica pierderea parului in cazul copiilor? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Exista o legatura intre privitul la televizor si autism? Autismul Semnele de autism la copii Posibilitati de tratament in tulburarile de anxietate: Psihoterapia Tulburarile psihice (bolile mintale) Medicatia anxiolitica – tipuri, indicatii si efecte adverse Cauzele ce conduc la fantosmie (mirosurile fantoma)
Cere sfatul medicului ×