Nu toti copiii cresc cu acelasi ritm. Exista un interval larg de crestere care este considerat normal.
Copiii cu hipotrofie staturo-ponderala cresc cu o rata inferioara limitei normale.
Exista o problema atunci cand copilul inceteaza sa mai creasca sau incepe sa creasca cu o rata mult mai inceata decat anterior.
Hipotrofia staturo-ponderala afecteaza de obicei copiii mici, in special pe cei sub varsta de 2 ani.
Viteza de crestere fizica este rapida in lunile de dupa nastere, apoi incetineste, astfel incat greutatea la nastere se dubleaza in primele patru luni, se tripleaza pana la varsta de 12 luni, dar nu se cvadrupleaza pana la 24 de luni. Cresterea continua apoi intr-un ritm lent pana cu putin timp inainte de pubertate (intre aproximativ 9 si 15 ani), cand are loc o perioada de crestere rapida.
Cresterea nu este uniforma in ceea ce priveste ritmul si calendarul in toate partile corpului. La nastere, dimensiunea capului este deja relativ apropiata de cea a unui adult, dar partile inferioare ale corpului sunt mult mai mici decat cele ale unui adult. In cursul dezvoltarii, asadar, capul creste relativ putin, iar trunchiul si membrele sufera o crestere foarte mare.
Factorii genetici joaca un rol major in determinarea ritmului de crestere si, in special, a schimbarilor de proportii caracteristice dezvoltarii umane timpurii. Cu toate acestea, factorii genetici pot produce o crestere maxima numai daca conditiile de mediu sunt adecvate. O nutritie deficitara, precum si ranile si bolile frecvente pot reduce statura adulta a individului, dar cel mai bun mediu nu poate determina o crestere la o statura mai mare decat cea determinata de ereditate.
- un copil cu hipotrofie staturo-ponderala poate sa nu fie hranit suficient pentru o crestere si dezvoltare normala.
- copilul poate avea o tulburare de absorbtie a nutrientilor din mancare.
- copilul poate avea un apetit alimentar scazut, in mod special daca este deprimat sau are alte probleme sociale. Copiii care nu primesc destula atentie adesea au apetit scazut.
- copii care au probleme medicale sau sociale pot sa nu creasca corespunzator varstei.
Adesea exista mai multe cauze asociate in acelasi timp.
Sugarii si copiii mici sunt cantariti si masurati in timpul examinarilor si controalelor medicale periodice. Medicul va compara cresterea copilului cu tabele standard de inaltime si greutate. Uneori astfel de tabele vor fi incredintate parintilor pentru a masura fiecare crestere in inaltime si greutate.
Medicul verifica daca copilul creste cu o rata acceptabila. Chiar si copiii mici cresc cu o rata acceptabila, dar doctorul poate efectua alte teste sau sa chestioneze parintii pentru a afla de ce copilul este mic.
Copiii prematuri sunt adesea comparati cu un alt tabel corespunzator varstei la care s-au nascut. Copiii cu probleme medicale specifice sunt comparati cu tabele speciale.
Se recomanda consultarea medicului specialist pentru examinarea regulata a starii de sanatate iar cu aceasta ocazie inaltimea si greutatea copilului poate fi masurata.
Medicul trebuie contactat daca copilul nu creste cu o rata normala sau rata lui de crestere se modifica brusc (se incetineste sau se opreste).
Puteti face cateva lucruri pentru a va ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte normal. Pentru sanatatea si bunastarea lor generala, copiii au nevoie de:
*Suficienta odihna: Tiparele de somn variaza in functie de varsta si de fiecare copil in parte. Dar majoritatea copiilor au nevoie in medie de 10-12 ore de somn pe noapte. Somnul ofera corpului in crestere odihna de care are nevoie pentru a se dezvolta bine.
*O alimentatie buna: O dieta echilibrata, plina de vitamine si minerale esentiale, ii va ajuta pe copii sa isi atinga potentialul maxim de crestere.
*Exercitii fizice regulate: Deoarece obezitatea este o problema pentru multi copii, parintii ar trebui sa se asigure ca copiii lor fac exercitii fizice in mod regulat. Bicicleta, drumetiile, patinajul in linie, sportul sau orice activitate placuta care ii va motiva pe copii sa se miste vor promova sanatatea si conditia fizica buna si ii vor ajuta sa isi mentina o greutate sanatoasa.
Medicul va incearca sa descopere de ce copilul nu primeste nutrienti suficienti.
Orice maladie care afecteaza cresterea copilului trebuie tratata.
In unele cazuri, este contactata o agentie sociala de servicii pentru ajutor.
Cresterea fizica deficitara poate duce la alte probleme de dezvoltare.Tipul si severitatea problemelor poate varia in randul copiilor.
Poate duce la dezvoltarea deficitara a creierului, in special la copiii sub varsta de un an. Dezvoltarea deficitara a creierului poate face copilul sa invete si sa inteleaga cu dificultate, fata de alti copii de varsta lui. De asemenea il poate inapoia din punct de vedere social.
Abilitatile de comunicare verbala (vorbirea) pot fi sub medie.Ar putea avea probleme de hranire, de exemplu mananca incet sau este mofturos.
Copiii scunzi se confrunta adesea cu tachinari din partea colegilor si pot avea nevoie de ajutor pentru a le face fata. Puteti ajuta prin sustinerea stimei de sine a copilului dumneavoastra. De exemplu, ar putea fi greu pentru un baiat mic sa intre in echipa de baschet. Dar concentrarea asupra alternativelor, cum ar fi fotbalul sau tenisul, il poate face sa se simta mai bine in legatura cu el insusi si cu ceea ce poate face. Incercati sa intelegeti sentimentele copilului dumneavoastra si pastrati deschise liniile de comunicare.
O alta modalitate de a stimula starea de spirit a copilului dumneavoastra este sa incurajati activitatile care nu se concentreaza pe inaltime sau greutate. Abilitatile speciale si calitatile individuale, cum ar fi talentul muzical sau dragostea pentru literatura, sunt si ele lucruri de care trebuie sa fii mandru.
Copiii cu hipotrofie staturo-ponderala cresc cu o rata sub limita normala.
Una din cauze poate fi insuficienta hranei pentru o crestere normala si pentru dezvoltare.
Hipotrofia staturo-ponderala afecteaza de obicei copiii mici, in special cu varsta sub 2 ani.
Sugarii si copiii mici sunt cantariti si masurati in cursul examenelor starii de sanatate astfel incat medicul poate compara cresterea copilului cu tabele standard de inaltime-greutate.
Cresterea fizica deficitara poate duce la alte probleme de dezvoltare.
Medicul incearca sa descopere de ce copilul nu primeste nutrienti suficienti si trateaza problema sau problemele respective.
Medicul trebuie contactat cand parintii cred ca rata de crestere a copilului nu este normala.
Unii parinti isi fac griji in legatura cu cresterea si dezvoltarea copilului lor. Asa ca poate fi linistitor sa stiti ca majoritatea copiilor care sunt mai scunzi sau au o dezvoltare intarziata sunt sanatosi si normali. Parintii mai scunzi tind sa aiba copii mai scunzi si nu toti copiii se dezvolta in acelasi ritm.
Daca aveti ingrijorari, discutati cu medicul dumneavoastra. Medicul va poate examina copilul, va poate pune intrebari despre istoricul familial si, daca este necesar, poate comanda teste pentru a vedea daca exista o afectiune medicala care afecteaza cresterea. Medicul poate verifica mai des cresterea copilului dumneavoastra sau va poate trimite copilul la un endocrinolog pediatru (un medic care trateaza tulburarile de crestere).
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.