Cum sa ajutati copilul sa dezvolte o imagine de sine pozitiva

Actualizat: 23 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Masura in care parintii reusesc sa isi ajute copiii sa dezvolte o imagine despre sine pozitiva contribuie masiva la maturizarea viitorului adult responsabil, cu un psihic echilibrat si o atitudine sanatoasa fata de viata in general.

Stima de sine scazuta este o tulburare a gandirii, in care persoanele afectate se autocaracterizeaza ca fiind incapabile, insuficient de atragatoare, nedemne de dragoste si admiratie sau incompetente.

Odata formata, imaginea de sine negativa afecteaza fiecare gand si decizie, dand nastere unor presupuneri false si unui comportament autocombativ periculos.

Cand se instaleaza nesiguranta despre propria persoana

Indoielile privind propria imagine si identitate apar in general la pubertate si adolescenta, fenomenul fiind acelasi in cazul fetelor si al baietilor. Parerea negativa despre sine apare pe fondul comparatiilor cu repere false din mass-media, filme, imagini online etc., iar in unele cazuri, stima de sine scazuta poate sa degenereze in depresie, tulburari alimentare si alte comportamente periculoase.

Adolescentii de sex masculin nu isi exteriorizeaza nesiguranta despre propria imagine verbal, asa cum o fac adolescentele, insa acest lucru nu inseamna ca stima de sine scazuta nu ii poate afecta in aceeasi masura.

Statistici despre imaginea de sine a adolescentilor

Odata cu inmultirea cazurilor de suicid, tulburari alimentare si dezvoltare de comportamente antisociale din pricina imaginii negative despre propria persoana in randul adolescentilor, specialistii in psihologie si sociologie au acordat o atentie tot mai mare fenomenului. Urmatoarele date statistice culese de pe urma unor studii dedicate acestei probleme arata ca

- In randul elevilor de scoala gimnaziala, 44% dintre fete si 15% dintre baieti incearca sa piarda in greutate, deseori prin infometare.

- Peste 70% dintre fetele cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani evita sa participe la activitati cotidiene firesti (precum mersul la scoala), intrucat sunt complexate de modul in care arata.

- Peste 40% dintre baietii din ciclul gimnazial si liceal merg la sala de fitness si ridica greutati (de multe ori nesupravegheati), pentru a dezvolta masa musculara.

- 75% dintre adolescentele cu stima de sine scazuta se implica in activitati periculoase (batjocorirea altor colegi, absenteism de la orele de curs, fumat, consum de alcool si tulburari alimentare).

- Aproape 20% din adolescenti experimenteaza episoade de depresie inainte de varsta adulta.

- Adolescentele cu stima de sine scazuta sunt de 4 ori mai predispuse sa ia parte la activitati propuse de baieti, pe care apoi sa le regrete.

- Cea mai comuna dorinta a adolescentilor este ca parintii lor sa comunice mai eficient cu ei (atat ca frecventa, cat si ca deschidere, toleranta).

Stima de sine scazuta in randul adolescentilor este mai des legata de perceptia personala despre forma corpului si greutate, decat de datele reale in aceasta privinta.

Stimularea imaginii de sine pozitive la adolescenti

Daca observati semnele specifice stimei de sine in cazul adolescentului, aplicati o serie de metode prin care ii puteti stimula dezvoltarea imaginii pozitive asupra propriei persoane.

1. Oferiti adolescentului un model demn de urmat

Adolescentul isi formeaza inca identitatea, de aceea el copiaza in mod inconstient stilul de viata al parintilor, obiceiurile lor alimentare, atitudinea acestora fata de imaginea corporala si greutate etc.

Prin urmare, acordati o atentie sporita exemplului pe care il oferiti copilului si comportati-va conform schimbarilor pe care ati dori sa le observati la adolescent. Poate fi vorba de o dieta mai sanatoasa, de inceperea unui program regulat de sport, vizionarea limitata a televizorului etc. De asemenea, daca va veti inhiba declaratiile negative despre propriile nesigurante privind aspectul fizic, adolescentul va invata si el sa se concentreze pe calitatile sale, nicidecum pe defecte.

2. Emiteti comentarii pozitive

Nu faceti remarci negative despre aspectul fizic al adolescentului, intrucat veti acutiza problema stimei de sine scazute. Incercati o metoda de motivare pozitiva, prin complimente referitoare la calitatile copilului. Pana si recunostinta exprimata la adresa unui ajutor domestic oferit de copil, contribuie la intarirea increderii acestuia in propriile forte.

Puteti ajuta adolescentul sa isi corecteze micile defecte fizice, implicandu-l in obiceiuri sanatoase si oferindu-i companie. Mergeti impreuna in parc cu bicicleta, preparati retete sanatoase acasa, incepeti un tratament de detoxifiere etc. Orice schimbare in bine trebuie sa fie admirata, apreciata si complimentata pe masura!

3. Explicati adolescentului iluzia mass media

Ajutati copilul sa dezvolte un scepticism sanatos cu privire la imaginea falsa transmisa de mass media despre oameni si viata. Explicati adolescentului ca totul este o iluzie falsa, iar viata nu se invarte nicidecum in jurul unui corp corectat chirurgical, hainelor de lux, obsesiei pentru imagine etc. Ghidati copilul sa decodifice mesajele publicitare in mod corect si sa inteleaga ca este vorba despre o manipulare a consumatorilor, nu despre viata reala.

4. Puneti accentul pe alte calitati, in afara de cele fizice

Daca adolescentul tinde sa isi evalueze propria valoare, raportandu-se la calitatile sale fizice, incercati sa puneti accentul pe alte puncte pozitive ale sale, in fara de aspectul exterior. Talentul la muzica, pictura sau design poate fi un argument pe care sa insistati. Daca adolescentul are o inclinatie spre voluntariat, ajutati-l sa se implice in aceste activitati si sa se bucure de satisfactia de a face lucruri minunate. Tocmai acest sentiment al realizarilor este cel mai bun remediu in cazul stimei de sine scazute.

5. Transformati preocuparea pentru sanatate intr-o prioritate a familiei

Intreaga familie va fi mai sanatoasa, daca evitati mancarea de proasta calitate si o inlocuiti cu mese nutritive si benefice realmente organismului. Micile schimbari aduc rezultate mai mari decat le asteptam de obicei, iar ele sunt pasi marunti si siguri prin care adolescentul reuseste sa isi intareasca increderea in sine si sa stabileasca teluri tot mai mari. In plus, sentimentul de a lua parte la un efort comun ajuta copilul sa nu se simta izolat, deci va fi mai motivat sa faca eforturi pentru a fi multumit de propria imagine.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR RUSU DENISA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Nutritia si alimentatia rationala la copil 4 probleme frecvente ale copiilor si cum pot fi ele rezolvate Refuzul scolar/fobia scolara Terapia orientata pe solutii Sarcina Sindromul Down - mongolismul Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Ingrijire si sprijin pentru persoanele dragi care sufera de hipoacuzie Tulburarea dezintegrativa a copilariei Diagnosticul infertilitatii masculine Anorexia nervoasa Sarcina ectopica (extrauterina) Educatia sexuala Adolescenta si criza de originalitate
Cere sfatul medicului ×