Vino sa te testezi gratuit de Ziua Mondiala a Osteoporozei (20 octombrie 2013)!

Actualizat: 18 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pe 18 octombrie 2013 iau startul manifestarile prilejuite de Ziua Mondiala a Osteoporozei 2013, eveniment organizat de Houston NPA in parteneriat cu Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania si Societatea Romana de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice. Programul cuprinde actiuni pentru specialisti, pacienti si persoane cu risc crescut de osteoporoza, dar si pentru publicul larg.

In perioada 18-19 octombrie, specialistii din toata tara pot participa la conferinta interdisciplinara gazduita de Hotelul Howard Johnson din Bucuresti, la care vor sustine prezentari expertii romani in domeniul bolilor musculoscheletice. Coordonatorul stiintific al conferintei este conf. dr. Daniel Grigorie, presedintele Societatii Romane de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice. Evenimentul este creditat EMC (12 puncte pentru medici) si EFC (14 puncte pentru farmacisti).

Sambata, 19 octombrie, incepand cu ora 12.00, pacientii cu osteoporoza si persoanele cu risc ridicat de osteoporoza vor avea parte de un workshop special, in cadrul caruia vor primi informatii utile despre sanatatea oaselor, managementul afectiunii si adaptarea stilului de viata pentru a face fata cu succes provocarilor osteoporozei.

Workshop-ul se va finaliza cu o demonstratie de exercitii fizice adaptate nevoilor persoanelor cu osteoporoza, dupa care vor fi efectuate testari gratuite pentru depistarea osteoporozei si evaluari FRAX pentru calcularea riscului de fractura osteoporotica, testari efectuate cu sprijinul companiei Servier Pharma.

Duminica, 20 octombrie: bucurestenii sunt invitati in Sun Plaza Shopping Center la Miscarea impotriva Osteoporozei (program de exercitii fizice adaptate persoanelor cu risc de osteoporoza, momente artistice, testari gratuite pentru determinarea riscului de osteoporoza, respectiv de fractura osteoporotica).

Osteoporoza in cifre
“Romania mai are de tratat peste 80% din femeile cu risc de osteoporoza si peste 90% din barbatii cu risc crescut de fractura.” a declarat conf. dr. Daniel Grigorie in cadrul conferintei de presa organizate de Houston NPA.

Duminica, 20 octombrie 2013: Bucurestenii mobilizati la Miscarea impotriva Osteoporozei

Pe 20 octombrie, chiar de Ziua Mondiala a Osteoporozei (stabilita de Fundatia Internationala a Osteoporozei-IOF), bucurestenii sunt asteptati in Sun Plaza Shopping Center (zona restaurantelor, etaj 1, intre orele 10.00-16.00) pentru a lua parte la Miscarea impotriva Osteoporozei.

Programul actiunii cuprinde exercitii fizice utile in prevenirea si terapia osteoporozei, momente artistice, precum si testari gratuite pentru depistarea osteoporozei si evaluarea riscului de fractura. Printre suprizele organizatorilor, vor fi prezentate momente de dans terapeutic (sustinute de Madness Dance) si de fizioterapie (Fiziolife), vor fi organizate tombole cu premii si vor fi distribuite materiale informative.

Specialistii Fiziolife Medica au pregatit un program demonstrativ de exercitii fizice gandit pentru persoanele cu osteoporoza si pentru cele care prezinta un risc ridicat de osteoporoza. Fiziolife este un cabinet medical de fizio-kinetoterapie si estetica corporala, coordonat de dr. Anita Florescu. Situat in centrul Bucurestiului, pe Bulevardul Decebal, intre Piata Alba Iuliei si Piata Muncii, cabinetul se remarca prin atmosfera placuta, selecta si intima, in care veti regasi o echipa de specialisti tanara si entuziasta.

Scoala de dans Madness Dance sutine Ziua Mondiala a Osteoporozei, invitandu-i pe bucuresteni sa faca cunostinta cu dansul terapeutic. Cand vorbim de efectele terapeutice ale dansului, nu ne referim la dansterapie - desi adesea se face confuzie intre cele doua notiuni-ci la potentarea beneficiilor medicale si psihologice ale dansului.

Implementarea unor miscari cu rol benefic asupra corpului, imbinate cu elemente kinetoterapeutice, de gimnastica medicala si exercitii de izometrie, precum si dobandirea unor cunostinte de dans si stapanirea unor coregrafii reprezinta elementele de baza atunci cand dorim sa obtinem efecte medicale prin dans. Cursantul invata sa danseze ceea ce isi doreste si, totodata, se bucura de toate beneficiile terapeutice aduse de dans.

Toti participantii la Miscarea impotriva Osteoporozei vor beneficia de testari gratuite pentru depistarea riscului de osteoporoza si pentru evaluarea riscului de fractura osteoporotica, testari oferite cu sprijinul Servier Pharma.

Despre testarile gratuite:
FRAX – este un instrument elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Fundatia Internationala a Osteoporozei, fiind un instrument de calcul care ne ajuta sa determinam riscul absolut de fracturare pentru o persoana, tinand cont de factorii de risc precum: sexul, greutatea, inaltimea, existenta unei fracturi antecedente sau in istoricul familiei, in special la mama, fumat, corticosteroizi, artrita reumatoida, consumul de alcool si evaluarea densitometrica.

Algoritmul FRAX calculeaza probabilitatea de a suferi o fractura in urmatorii 10 ani. Modelul romanesc de FRAX a fost dezvoltat de o echipa de specialisti condusa de conf. dr. Daniel Grigorie.

Osteodensitometria: Pentru cel de-al doilea tip de testare gratuita este folosit un osteodensitometru portabil cu ultrasunete, care examineaza pacientul la nivelul osului calcaneu. Acest tip de testare reprezinta solutia optima pentru screeningul in osteoporoza. Densitometria osoasa cu ultrasunete este o metoda de apreciere a masei osoase: nu este indicata pentru diagnosticul osteoporozei, dar este foarte utila in evaluarea generala a riscului de osteoporoza.

Pentru a lua parte la manifestarile organizate de Ziua Mondiala a Osteoporozei va rugam sa confirmati participarea la: [email protected], 0725.221.018.


Citeste si despre:

Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii Osteoporoza, o problema majora de sanatate Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Astmul, afectiunea de care sufera 1 milion de romani! Simptomele pe care trebuie sa le cunoastem cu totii Astm