Pozitia Aliantei pentru Sanatate din Romania in ceea ce priveste trecerea CNAS la MS

Actualizat: 14 Septembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In perioada 23 august -17 septembrie, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor a initiat actiunea de pichetare a CNAS avand sprijinul Aliantei pentru Sanatate din Romania.
Scopul aceste actiuni: transparentizarea activitatilor CNAS prin publicarea rapoartelor financiare si justificarea distribuirii fondurilor CNAS pe fiecare domeniu in parte.

Principalele obiective ale pichetarii sunt:
1. Realizarea contractului cadru si a normelor metodologice pentru anul 2011, tinand cont de propunerile tuturor partenerilor de dialog social;
2. Reanalizarea listei de medicamente compensate pornind de la medicamentele existente pe piata si prescriptibile de medici;
3. CNAS:
- organizata si functionala in baza legii;
- independenta fata de Guvern;
- sub control parlamentar.

Consideram ca trecerea CNAS la MS ar fi cea mai proasta varianta. Intentionam sa cerem audienta la Dl Ministru Cseke Attila pentru a dezbate impreuna cele doua aspecte deosebit de importante ale acestei actiuni: subordonarea presedintelui CNAS si controlul fondurilor. Credem ca pe cetateni ii intereseaza mai putin cui da raportul presedintele CNAS si sunt interesati, ca noi toti, ca banii stransi in FNUASS sa fie sub control parlamentar direct si sa nu mai intre in bugetul consolidat.” sustine Cristian Hotoboc, presedinte Alianta pentru Sanatate din Romania.

„ Ne intrebam, ce fel de sistem de sanatate se aplica in Romania? Continuam sa ramanem originali si pe ultimile locuri in Europa pe domeniul sanatatii publice? Facem descentralizarea spitalelor dar centralizam CNAS? Aceasta institutie gestioneaza bani privati in cadrul FNUASS si trebuie sa functioneze ca o banca si in acelasi timp ca o institutie veritabila de asigurari. In caz contrar, CNAS va deveni o institutie care va monopoliza sistemul de asigurari de sanatate, va utiliza banii in alte scopuri si va face imposibila functionarea in mod integrat a sistemului de asigurari de sanatate. Ca si alte institutii publice (Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune), CNAS trebuie sa functioneze independent, in baza legii si sa fie sub control parlamentar. Numai asa contribuabilii pot fi siguri ca banii colectati in FNUASS vor fi folositi numai pentru scopul pentru care au fost platiti – asigurare de sanatate. Numai asa CNAS va putea sa faca o concurenta loiala pe piata asigurarilor de sanatate atat pe plan national cat si pe plan european” considera Vasile Barbu, secretar general Alianta pentru Sanatate din Romania.


Citeste si despre:

Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate Otetul din cidru de mere si beneficiile sale pentru sanatate Beneficiile acupuncturii pentru sanatate Beneficiile ananasului pentru sanatate Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate Mango si papaya, beneficii pentru sanatate Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate Superalimente pentru sanatatea oaselor Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Beneficiile turmericului pentru sanatate Rapita, proprietati si beneficii pentru sanatate si frumusete Protocol de practica in artrita idiopatica juvenila Modificarea contractului cadru 2008-2009