Ministerul Sanatatii si CNAS, la primul Forum PALMED privind medicina dentara din Romania, o voce unita in beneficiul pacientilor si medicilor stomatologi din Romania

Actualizat: 22 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), o organizatie ce sprijina furnizorii privati de servicii medicale din Romania si dreptul pacientilor la servicii medicale de calitate, a organizat primul eveniment dedicat industriei de stomatologie, Forum PALMED – Viitorul medicinei dentare din Romania. Provocari si perspective.

Evenimentul a reprezentat o dezbatere privind necesitatea existentei unui dialog deschis si eficient intre actorii principali din domeniul medicinei dentare, autoritati si specialisti, cu scopul dezvoltarii unei relatii de parteneriat intre sectorul public si privat si gasirii de solutii la provocarile cu care se confrunta, in prezent, stomatologia din tara noastra.

Printre cei peste 70 de participanti s-au numarat Andra Migiu – secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Adela Cojan - vicepresedinte Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Sas, presedintele Colegiului Pacientilor, reprezentanti ai centrelor universitare de specialitate, dar si ai cabinetelor private de stomatologie din Romania.

Astfel, au fost reprezentate DENT ESTET Group, Reteaua Clinicile Dr. Leahu, clinicile Profesor Dr. Barbu si Nord Vest Dental, din Bucuresti, dar si numeroase alte clinici stomatologice din Iasi, Brasov, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Ramnicu Valcea, Tulcea si Buzau.

"Ne concentram acum pe dezvoltarea rapida a diviziei de stomatologie a patronatului, datorita nevoii de protejare a drepturilor pacientilor – de informare si libera alegere a tratamentului si institutiei medicale in special. Din pacate, studiile arata ca aproape jumatate din populatia Romaniei nu merge nici acum la medicul stomatolog, principalele cauze fiind neimplicarea autoritatilor in ceea ce priveste educarea pacientilor cu privire la importanta igienei dentare, dar si lipsa banilor. Din acest motiv, ne propunem sa impulsionam Statul sa creasca substantial sumele alocate pentru serviciile de medicina dentara, mai ales ca industria noastra privata pune la dispozitia pacientilor cele mai avansate tratamente", a declarat Cristian Hotoboc, presedintele PALMED.

Medicina dentara din Romania a primit doar 0,33% din bugetul alocat asigurarilor sociale in 2020, desi incidenta cariilor dentare este de 99%

Medicina dentara continua sa fie Cenusareasa asistentei medicale din Romania din punct de vedere al finantarii, a declarat Adela Cojan, vicepresedinte CNAS, prezenta la eveniment.

"Anul trecut, din total cheltuieli pentru asistenta medicala in Romania, din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, medicina dentara a reprezentat doar 0,33%, in conditiile in care suntem pe ultimul loc in Europa la incidenta cariilor dentare – 99%. Prioritatea de finantare trebuie sa reprezinte preventia, drept pentru care am inaintat catre Ministerul Finantelor Publice o solicitare de suplimentare a bugetului pentru categoria 6-12 ani in acest sens. Asta, desi finantarea sectorului sanitar nu depaseste 5,2% din PIB in Romania, fata de media europeana, care e cuprinsa intre 9-11%.", a precizat Adela Cojan.

"De asemenea, am observat o disproportie a repartizarii contractelor de furnizare de servicii, din totalul de 4402 de contracte incheiate cu stomatologii din tara, doar 26% isi desfasoara activitatea in mediul rural, in conditiile in care suntem tara din Europa cu cel mai mare grad de ruralizare", a mai declarat vicepresedinta CNAS.

Apel la unitate pe o piata de stomatologie fragmentata

in Romania, numarul cabinetelor stomatologice se ridica la 15.650, de patru ori mai multe decat in anul 2000, din care 95% sunt private, potrivit INS. De altfel, piata privata de stomatologie este estimata la 2,1 miliarde de lei in 2020, aproape de 15 ori mai mare fata de 2018, cresterea datorandu-se, in principal, proceselor de digitalizare a industriei dentare moderne, arata datele prezentate la primul forum PALMED pentru stomatologie.

PALMED si-a propus sa sustina astfel si industria de stomatologie, atat cabinetele individuale, clinicile si retelele de stomatologie, cat si furnizorii medicali si a lansat un apel la crearea unei organizatii puternice care sa lupte pentru drepturile pacientilor, dar si ale principalilor actori din medicina dentara privata.

"Doar astfel vom putea reprezenta impreuna pacientii, fiind vocea acestora in fata Statului atunci cand pacientul nu primeste ceea ce are nevoie. Este pentru prima data cand liderii industriei se asaza la aceeasi masa pentru a sustine impreuna interesele pacientului. Prin aceasta divizie de stomatologie vom colabora cu Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor si alte autoritati responsabile pentru bunele practici, si pentru dezvoltarea sustenabila a industriei, sustinute deocamdata exclusiv din resurse private", a precizat, la randul sau, Cristian Taban, director executiv DENT ESTET Group.

Sanatatea dentara, o problema grava in Romania: jumatate din romani nu merg la dentist

Cel mai recent studiu Kantar, care analizeaza dinamica datelor pe ultimii trei ani, arata ca jumatate dintre romani nu merg la dentist, iar o treime nu-si duc nici copiii la medicul stomatolog, desi recomandarile specialistilor indica faptul ca prima vizita la dentist trebuie sa aiba loc la cel putin 6 luni de la aparitia primului dinte.

Dr. Ionut Leahu, fondator Reteaua Clinicile Dr. Leahu: "Am vazut ca peste 70% din pacienti spun ca nu au probleme dentare, ceea ce e imposibil, si vin prea tarziu la stomatolog sau deloc. E nevoie de intreaga industrie, dar si de sustinerea statului pentru a aduce pacientul la dentist. Am raspuns invitatiei PALMED de a ne alatura acestui proiect ambitios, alaturi de ceilalti colegi din industrie, tocmai pentru a impulsiona consolidarea acesteia si pentru a gasi impreuna solutii de a creste accesul la servicii de calitate pentru toti pacientii din Romania, care sufera de pe urma subfinantarii cronice a sistemului. Stomatologia e cea mai dezbinata ramura a medicinii, nu doar la noi, ci in toata lumea.”

Forumul PALMED – un apel la dialog eficient si uniune in beneficiul pacientilor din Romania

Reprezentantii clinicilor dentare private inscrise in PALMED vor lansa in urma acestor evenimente o platforma nationala care va cuprinde actiuni concrete necesare asigurarii unei bune sanatati dentare a romanilor pe termen lung. Printre aceste actiuni se numara:
• dublarea bugetului CNAS pentru serviciile medicale stomatologice
• cresterea numarului de membri PALMED din domeniul medicinei dentare din Romania
• initierea de campanii de informare nationala cu mesaje de interes public, privind importanta igienei dentare in asigurarea unei bune sanatati orale, cu efecte asupra sanatatii generale a populatiei
• sustinerea drepturilor medicilor de a-si informa pacientii, dar si a drepturilor pacientilor de a fi informati, de a avea acces la servicii stomatologice de calitate si de a-si alege furnizorul de servicii medicale.

In prezent, noua clinici stomatologice sunt afiliate PALMED, acestea insumand afaceri de 158 de milioane de lei, adica 7,5% din totalul pietei de stomatologie.
Evenimentul, primul din seria organizata de PALMED, a reunit peste 70 de participanti – reprezentanti ai autoritatilor, ai clinicilor dentare private, investitori, furnizori medicali si jurnalisti.
___________
PALMED, organizatie non-guvernamentala proactiva, e principalul promotor care sustine furnizorii privati de servicii medicale din Romania si dreptul pacientilor la servicii medicale de calitate la un pret accesibil. Patronatul a fost infiintat in 2007 si are 66 de membri: clinici si spitale private de medicina generala, laboratoare de analize medicale, laboratoare de imagistica, clinici de stomatologie, situati in toate regiunile Romaniei.


Citeste si despre:

Modificarea contractului cadru 2008-2009 Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Sanatatea dentara a copiilor! Un interviu cu Dr. Iulia Mihaila, medic stomatolog 7 beneficii ale sterolilor si stanolilor din plante Organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor